VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Povrch České republiky
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Naše vlast – Česká republika
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Cíl Start Cíl Start.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VODSTVO ČR.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Opakování – přírodní poměry ČR
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 – reky_CR
Vodstvo Česka.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Povrch a vodstvo ČR 4. ročník
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Vodní toky Jan Dušek.
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
MORAVA.
VY_06_Vla5_34 Českomoravská vrchovina
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Klikni na správnou řeku nebo vodní nádrž
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Klikni na správnou řeku nebo vodní nádrž
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_04_Česká republika – vodstvo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
Vodstvo České republiky
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_01 TÉMA:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Najdi na slepé mapě České republiky řeky podle zadání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vodstvo ČR -Prezentace s výkladem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vodstvo České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Opakování - přehrady
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola, Hradec Králové
Vodstvo České republiky
Výukový materiál pro 8.ročník
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Česká republika vodstvo.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY VY_08_Vla4_18p Dnes budeme se Všeználkem poznávat vodstvo České republiky. VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/03.0064

VODA V KRAJINĚ povrchová podpovrchová vodní toky vodní nádrže půdní podzemní potoky řeky jezera rybníky přehrady

VODNÍ TOKY – ŘEKY A POTOKY Řeka začíná jako pramen. Nejdříve teče jako potok, přibírá z levé a pravé strany přítoky a rozšiřuje se v řeku. Místo, kde se řeky spojují se nazývá soutok. Na konci se vlévá do jiné řeky, nebo ústí do moře. Tok řeky dělíme na: horní, střední, dolní.

POVODÍ, ÚMOŘÍ A ROZVODÍ Povodí je území, ze kterého odvádí vody jedna řeka. U malých potoků jsou malá povodí. Povodí velkých řek zahrnuje i povodí všech přítoků. Úmoří je území, odkud odtéká voda do jednoho moře, např. Labe ústí do Severního moře. Rozvodí je hranice mezi povodími anebo úmořími. Některé řeky odtékají směrem do Čech a jiné na Moravu, patří tedy k různým povodím a různým úmořím.

VLTAVA – NAŠE NEJDELŠÍ ŘEKA Krásu řeky oslavil Bedřich Smetana v symfonické básni Vltava. http://cs.wikipedia.org/wiki/Vltava_%28M%C3%A1_vlast%29 Pramení na Šumavě, protéká středem Čech a u Mělníka se vlévá do Labe. Pravé přítoky jsou: Lužnice, Sázava Levé přítoky jsou: Otava, Berounka

U pramene Labe byla vybudována symbolická studánka. LABE – DŮLEŽITÁ VODNÍ CESTA U pramene Labe byla vybudována symbolická studánka. Labe pramení v Krkonoších a ústí do Severního moře. Pravé přítoky jsou: Cidlina, Jizera, Ploučnice Levé přítoky jsou: Metuje, Orlice, Chrudimka, Vltava, Ohře, Bílina

ŘEKA MORAVA Pramení na svazích Kralického Sněžníku v Jeseníkách. Při jejím toku se rozkládají úrodné nížiny. Teče k jihu a na hranicích se Slovenskem se vlévá do Dunaje, který odvádí vodu do Černého moře. Pravé přítoky jsou: Haná, Dyje Levé přítoky jsou: Desná, Oskava, Bečva.

ŘEKA ODRA Pramení v Oderských vršcích pod Nízkým Jeseníkem. Odvádí vody přes Polsko do Baltského moře. Pravé přítoky jsou: Ostravice, Olše Levé přítoky jsou: Opava ( se svým přítokem Moravicí)

Pamatuj si! Povodí je území, ze kterého odvádí vody jedna řeka. Úmoří je území, odkud odtéká voda do jednoho moře. Rozvodí je hranice mezi povodími anebo úmořími. Vltava: pravé přítoky jsou: Lužnice, Sázava levé přítoky jsou: Otava, Berounka Labe: pravé přítoky jsou: Cidlina, Jizera, Ploučnice levé přítoky jsou: Metuje, Orlice, Chrudimka, Vltava Ohře, Bílina Morava: pravé přítoky jsou: Haná, Dyje levé přítoky jsou: Desná, Oskava, Bečva Odra: pravé přítoky jsou: Ostravice, Olše levé přítoky jsou: Opava ( se svým přítokem Moravicí)

Použité zdroje: ŠTIKOVÁ, Věra a Jana TABARKOVÁ. Vlastivěda 4: Poznáváme naši vlast. Nový Malín: Nová škola, 2010. ISBN 978-80-7289-170-2, str. 28, 29 Elbe Spring in Karkonosze from N 174. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2011-04-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elbe_Spring_in_Karkonosze_from_N_174.jpg Vltava %28M%C3%A1 vlast%29. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 9.10.2006, last modified on 9.10.2006 [cit. 2011-04-22]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vltava_%28M%C3%A1_vlast%29 Odra. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 5.6.2005, last modified on 7.3.2009 [cit. 2011-04-22]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Odra