1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Počítačové sítě.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-18.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Firewall.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
Počítačové sítě Implementace RM OSI
BootP Ing. Jiří Ledvina, CSc /12 Úvod Původně používání RARP Reverse Address Resolution protocol Dovoluje pouze distribuci adres na lokálním.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
Základy informatiky část 6
Internet.
Seminář
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Transportní úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 10 Ing. Jiří Ledvina, CSc.
INTERNET.
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Počítačové sítě Transportní vrstva
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
1 Seminář 10 1 DNS (Domain Name System) Aplikační protokol Používá UDP i TCP Naslouchá na portu 53 hierarchický systém doménových jmen Pracuje způsobem.
Překlad jmen, instalace AD
1 Technické specifikace sítí Ethernet 10Mbps Ethernet (dožívá) – IEEE –10BASE-T – dva UTP (cat-3/cat-5), propojovací zařízení – HUB nebo přepínač.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
Základní pojmy při používání Internetu
Počítačové sítě Systém pro přenos souborů – protokol FTP
PB169 – Operační systémy a sítě
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Seminář – ARP, ICMP Obsah cvičení
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
DNS (Domain Name System)
Tato prezentace byla vytvořena
Počítačové sítě.
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Počítačové sítě Systém pro přenos souborů – protokol FTP
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
TELNET, FTP.
Úvod do počítačových sítí
Application Layer Functionality and Protocols
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Transkript prezentace:

1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch a rozhoduje, na který svůj fyzický port paket předá IP adresa – logická adresa interface (přiřadí se konfiguračně k MAC adrese). Je identifikátor uzlu v IP síti. IP adresu v paketu čte router a rozhoduje, do které IP sítě připojené ke svým rozhraním paket předá. Číslo portu – „adresa“ síťové služby. Je identifikátor procesu, který probíhá v OS. Číslo portu čte jádro OS cílového počítače a rozhoduje, kterému svému procesu předá data uložená v přijatém paketu. 1

2 Seminář 9 Kde jsou tyto „adresy“ uloženy? 2

3 Seminář 9 Jak zjistí klientská aplikace, jaké je číslo portu procesu, který provádí požadovanou síťovou službu? –Standardním službám ( , web servis, …) jsou přiděleny standardní čísla portů (well-known porty) Jak zjistí síťová aplikace, jaká je IP adresa uzlu, kde je k disposici požadovaná služba? –Systémová služba DNS (Domain Name System) Jak zjistí síťové zařízení (router, switch, počítač) MAC adresy svých sousedů na spoji? –Protokol ARP (Address Resolution Protocol) –ARP cache –CAM (Content Addressable Memory) – vytváří switch 3

4 Seminář 9 User Datagram protocol 4

5 Seminář 9 5 Transmission Control Protocol

6 Seminář 9 TCP handshake 6

77

Aplikační protokol Protokol typu klient – server Pro přenos souborů mezi počítači pomocí sítě Využívá transportního protokolu TCP port 20 – data port 21 – řízení Přihlašování anonymně nebo přes jméno a heslo posílá nešifrovaně !!! File Transfer Protocol (FTP)

aktivní mód pasivní mód

10 Seminář 9 FTP – File Transfer Protocol 10 Náhled konfigurace #cd /etc/vsftpd #vim vsftpd.conf #vim ftpusers Veřejně dostupné soubory na FTP serveru #/var/ftp/pub/ Spuštení ftp serveru #service iptables stop #service vsftpd start Spuštení ftp klienta #ftp >ls >get >put

11 Seminář 9 TFTP – Trivial File Transfer Protocol 11 tftp server se spousti: service xinetd start chkconfig tftp on Kontrola: netstat -uln (je videt port 69) Soubory jsou v /tftpboot/ tftp klient: tftp get put U serveru i klienta service iptables stop

12 Seminář 9 SSH – Secure Shell 12 Přihlášení přes SSH Kopírovaní přes SCP :