Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program UNPLUGGED na ZŠ Lupáčova
Advertisements

„Pivo, cigarety, marihuana a spol.“
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Lucie Myšková, Ph.D – 2011 Pouze oblast PP užívání návykových látek Metodika místního šetření Manuál Etický kodex Standardy 2012 revize v rámci.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
ZEMĚPIS KRAJE ČR - ADMINISTRATIVNÍ ROZDĚLENÍ 9. roč.
Zdeněk Bergman1 Příjmy gymnázií Statistické údaje za rok 2006.
Minimální preventivní program školy
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Statistický pohled na gymnázia v roce 2012/13 Michaela Kleňhová vrchní ředitelka sekce koordinace politik a mezinárodních záležitostí MŠMT Konference asociace.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Studium pro školní metodiky prevence
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Metodik prevence v PPP Analýza činností Mgr. Lucie Jurystová, Mgr. Vladimír Jarošík, PhDr. Helena Pacnerová Oddělení ústavní a ochranné výchovy, prevence.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zpracovala: Andrea Matějková Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Obsah prezentace Harmonogram chystaných aktivit 2016/2017
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: infekční 2012–2016
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: zdravotnická dopravní služba 2007–2016 NZIS REPORT č. K/32 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: gastroenterologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/2 (08/2017)
Alkoholem a tabákem vše začíná
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Konference primární prevence PK
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Česká republika územní členění.
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže ve ZK
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Systém výkaznictví preventivních aktivit ve školství
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Transkript prezentace:

Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy

Prevence rizikového chování Koordinace primárně preventivních aktivit v ČR v souladu se zákonem č. 379/2005 Sb. Spolupráce, metodické vedení - krajský školní koordinátor prevence, metodici prevence (PPP), školní metodici prevence. Spolupráce s cca 100 NNO, VŠ, resorty,odborné instituce, zahraniční org. Zabezpečení systému kvality poskytované PP- systém certifikací realizuje Certifikační agentura.

Prevence rizikového chování Prevence rizikového chování Změna v terminologii, změna MP. Změna systému poskytování dotací na prevenci rizikového chování. Standardizace a certifikace programů primární prevence rizikového chování.

ESPAD 2007 – mezinárodní srovnávací studie Kouření Denně kouří v ČR cigarety 27 % šestnáctiletých, z nich je téměř 8 % silných kuřáků (vykouří denně více než 11 cigaret). Frekvence kouření se významně liší mezi kraji ČR. Zatímco v Plzeňském, Karlovarském, Olomouckém, Ústeckém kraji a Praze denně kouří více než 30 % studentů, ve Zlínském kraji, Vysočině a Pardubickém je tento podíl mnohem nižší (méně než 23 % studentů). Regionální rozdíly ukazuje Obrázek 1.1.

Obrázek 1 ‑ 1: Podíl denních kuřáků (v %)

ESPAD 2007 – mezinárodní srovnávací studie Alkohol Jakýkoliv alkoholický nápoj v životě požilo v ČR více než 98 % šestnáctiletých studentů, v posledních 30 dnech pak 77 % studentů. Více než čtvrtina studentů pila alkohol v posledním měsíci více než 6krát. Nejčastěji pili alkohol studenti v Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji (více než 30 % z nich pilo alkohol v posledním měsíci více než 6krát). Nejmenší spotřebu alkoholu uvedli studenti ve Zlínském a Moravskoslezském kraji (méně než 20 % dotázaných).

Obrázek 1 ‑ 3: Pití alkoholu 6 a vícekrát v posledních 30 dnech (v %)

Obrázek 1 ‑ 4: Konzumace 5 a více sklenic alkoholu při jedné příležitosti 3 a vícekrát v posledních 30 dnech (v %)

ESPAD 2007 – mezinárodní srovnávací studie Konopné látky Celoživotní zkušenost s marihuanou nebo hašišem má téměř 44 % středoškoláků. V některých krajích má tuto zkušenost i více než polovina dotázaných studentů – nejvyšší prevalence užití marihuany nebo hašiše v životě je v Karlovarském a Ústeckém kraji a v Praze (více než 50 %), za nimi následuje kraj Jihomoravský. Nejméně zkušeností udávali studenti v Pardubickém kraji a Vysočině (necelých 37 % studentů).

Obrázek 1 ‑ 11: Opakované užití marihuany a hašiše (6 a vícekrát) v posledních 12 měsících (v %)

Aktuální kontakty na pracovníky odboru prevence speciálního vzdělávání a institucionální výchovy oblast prevence rizikového chování ředitelka odboru PhDr. Pavla Úsek prevence a institucionální výchovy vedoucí úseku Mgr. Martina Mgr. Jiří (aktuálně probíhají výběrová řízení na další pracovníky úseku)