2. V zajetí řádu klasicismu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jen se dívej na ptáčky 1. Jen se dívej na ptáčky, jejich přání Bůh zná, ty jsi víc, nežli oni, říká Pán. Ref: Nezoufej, neboť tvůj život má ve svých rukou.
Advertisements

První dějství – opona se zvedá
U holiče Jeden muž, stejně jako každý jiný měsíc, šel k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
Kamarádi :o) :o).
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
William Shakespeare.
KLASICISMUS.
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
U holiče Jeden muž šel, stejně jako každý jiný měsíc, k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Vím, že Pán můj o mě péči má, je dobrý k nám, je dobrý k nám. Na všech cestách on mě chrání sám, on též mé srdce zná.
Commedia dell'arte znamená (přeloženo z italštiny)
HUDEBNĚ – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Špatné zvyky nás svazují Upevnění návyků.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Portréty literárních osobností světové literatury.
2. Sentimentalismus a preromantismus
Wolfgang Amadeus Mozart
Ivan Andrejevič Krylov
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
Co je to opravdová svoboda. Svoboda od závislostí. Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Slovesná tvorba v době baroka 6. Divadlo svět J. S. Bach: Matoušovy pašije, Ježíš Nazaretský.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
1. Ozvi se , Pane můj. | Já toužím znát tvou vůli
Vážený pane učiteli, dovolte mi, abych Vám popřál k Vašim narozeninám vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v osobním životě. Také Vám přeju.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Molière Anna Coufalová C1B.
1. Mám v nebi Otce a dobrého Pána, on sám lidské strachy a bolesti zná. On dává mi sílu hned každého rána a já šťasten jdu, kam mne Pán posílá. Já mám.
2. Sentimentalismus a preromantismus
William Shakespeare.
1. Má víra k tobě zří, | Beránku na kříži, | tys Boží Syn
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Bůh je silou mou 1. Není to náhoda, že život mám, Bůh je silou mou. (2x) Ref: Chci s Vámi být každý den, chci s Vámi být každý den, chci s vámi být každý.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Klasicismus - literatura made by M & H Bulín, J Korec, D Smolík, K Mourková, M Votíková KVINTA | 2008.
WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616) Pavel Trtílek ( )
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Sarah Abdel-Malak. Hlavní město: Paříž Počet obyvatel: Jazyk: francouzština Hymna: Marseillaisa.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
OSCAR WILDE Ondřej Havlín 1.S. ZÁKLADNÍ ÚDAJE  Celím jménem: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde  října 1854, Dublin – 30. listopadu 1900, Paříž 
Významní představitelé renesanční literatury
Klasicismus a osvícenství
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
ANGLICKÉ DIVADLO
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
OSVÍCENSTVÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
TÉMA: PROJEKT DIVADLO - MOLIÉRE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Jean Baptiste Poquelin Komédia
Dramatická literatúra komédia
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

2. V zajetí řádu klasicismu Tomu se říká ctnost? Jen vztekle prskat zlostí? To mě sám pánbůh chraň před touhle počestností! Molière 2. V zajetí řádu klasicismu 4. Smíchem proti zlobě

Klasicistní komedie Zatímco u literárních kritiků se komediím příliš velkého uznání nedostalo, u prostého publika si získávaly velké sympatie, neboť se více blížily realitě normálního života.

Klasicistní komedie Autor burlesek a frašek Paul Scarron (1610 - 1660) s komikem Jodelem (vpravo) vrátili na jeviště mazaného služebníka, podvádějícího nafoukané a přihlouplé panstvo.

Klasicistní komedie Autor hudebních komedií Jean-Baptiste Lully (1632 – 1687) Libretista Philippe Quinault (1635 - 1688)

Moliére Moliérův rukopis Herec a dramatik Jean Baptiste Poquelin řečený Molière (1622 - 1673) Molièrova hrobka na hřbitově Pére La chaise

Moliére Směšné preciózky (1654) Titulní list sebraných her autora

Moliére Tartuffe neboli Podvodník (1664, uvedeno až 1669) Originál plakátu z roku 1669 Kostým z hry

Moliére Měšťák šlechticem (1670) Scapinova šibalství (1671)

Moliére Jen co je pravda! Lakota našeho pána by naštvala i beránka. Nemám, chvála bohu, nijak zvláštní sklon k šibenici. A když se kamarádi pouštějí do všelijakých kšeftíků, vždycky uhnu včas a jdu radši dál od těch šmajchlů, j ak jen dost málo zavánějí oprátkou. Ale věřte mi, váš otec, ten mě svou lakotou zrovna ponouká, abych ho okrad. A kdybych to udělal, ještě bych si snad myslil, že mám zásluhu. Moliére píše Lakomce (1668).

Moliére Výbory premiér z nejslavnějšího období Lakomce

Moliére Frašky o mastičkářích Lékařem proti své vůli (1666) a Zdravý nemocný (1673)

Moliére Moliére a jeho soubor v ulicích Paříže v kostýmech commedie dell arte

Ohlasy francouzského klasicismu Anglický dramatik a básník John Dryden (1631 - 1700). Ilustrace k satirickém eposu Absolon a Achitofel (1681)

Ohlasy francouzského klasicismu Úspěšná komedie Venkovská panička (plakát k premiéře a její herecké obsazení) William Wycherley (asi 1640 - 1716)

Ohlasy francouzského klasicismu Moderní uvedení hořké komedie mravů Jak to na tom světě chodí (pův. 1700) William Congreve (1670 - 1729)