ZAVLEČENÍ SAVCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. DO KTERÉHO ŘÁDU SAVCŮ PATŘÍ ZÁSTUPCI NA OBRÁZCÍCH?
Advertisements

Vymírání živočišných druhů vlivem člověka
Invaze králíka divokého v Austrálii
Stupeň ohrožení: ohrožený Počet: méně než 1000 kusů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Poznávání savců 8. ročník
Savci - opakování.
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Tropický deštný les SAVCI.
 Zásluhou člověka proniklo do evropských zemí už více než jedenáct tisíc nepůvodních druhů rostlin a živočichů.  Některé z nich působí obrovské škody,
Domestikovaní živočichové
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Austrálie.
Domestikace.
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
sudokopytníci (přežvýkavci) – kančil menší
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
KLOKÁNCI A KLOKANI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu procvičení předchozího.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Který živočich do řady nepatří

Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Pří_184_Rozmanitost přírody _ Hraboš polní Autor: Mgr. Eliška Galíková
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Savci.
Psovité šelmy.
Psovití RNDr. Václav Procházka.
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
Austrálie - rostlinstvo a živočišstvo
Mongolsko Vytvořil: Jiří Burda
MALÍ DRAVÍ VAČNATATCI.
Počítačová prezentace
Název projektu: Živá příroda ve škole
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Přehled hlavních skupin savců 1.část Brainstorming -napiš vše, co tě.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
LICHOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Jsou to tzv. prstochodci. Nejčastěji jeden nebo tři prsty. Váhu těla nese vždy prostřední prst. Prsty zakončeny rohovitým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Přehled hlavních skupin savců 2.část Pětilístek savci
Přírodopis – 8.ročník Savci – psovité šelmy VY_32_INOVACE_
MĚ SE JEN TAK NEZBAVÍŠ Malá Nedbalová.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SAVCI (Mammalia).
KOALA.
NEPŮVODNÍ AUSTRALSKÉ DRUHY ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
zpracovaný v rámci projektu
Asie – přírodní krajiny
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
VOMBATI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

ZAVLEČENÍ SAVCI

KRÁLÍK: TŘÍDA: SAVCI PODTŘÍDA: PLACENTÁLOVÉ ŘÁD: ZAJÍCI ČELEĎ: ZAJÍCOVITÍ

KRÁLÍK HISTORIE ZAVLEČENÍ: 1859 SI NECHAL THOMAS AUSTIN PŘIVÉZT 24 KRÁLÍKŮ A VYPUSTIL JE DO PŘÍRODY. STRAŠNĚ RYCHLE SE MNOŽILI A ZPŮSOBILI VYHYNUTÍ MNOHA PŮVODNÍCH DRUHŮ. AUSTRALANÉ SE POKOUŠELI JE VYHUBIT STŘÍLENÍM, SPECIÁLNÍMI NEMOCEMI, DOVEZLI LIŠKU, STAVĚLI TISÍCE KILOMETRŮ PLOTŮ, ALE NIC NEVEDLO K VYHUBENÍ KRÁLÍKŮ. DOVEZENÁ LIŠKA NAVÍC MÍSTO KRÁLÍKŮ ŽERE PŮVODNÍ DRUHY, KTERÉ JSOU POMALEJŠÍ, PŘEMNOŽUJE SE, TAKŽE VZNIKL PROBLÉM NAVÍC. POČTY KRÁLÍKŮ JSOU VE 100 MILIÓNŮ.

NEBEZPEČÍ KRÁLÍKA: VYHYNUTÍ PŮVODNÍCH DRUHŮ ŽIVÍCÍCH SE STEJNOU POTRAVOU OBROVSKÉ ŠKODY ZEMĚDĚLCŮ ZMĚNÍ KRAJINU V POUŠŤ NEPŮVODNÍ ZAVLEČENÉ DRUHY, KTERÉ SE NEKONTROLOVANĚ MNOŽÍ SE NAZÝVAJÍ INVAZIVNÍ

LIŠKA: TŘÍDA: SAVCI PODTŘÍDA: PLACENTÁLOVÉ ŘÁD: ŠELMY ČELEĎ: PSOVITÍ

LIŠKA HISTORIE ZAVLEČENÍ: V 19. STOLETÍ BYLA LIŠKA ZAVLEČENA DO AUSTRÁLIE, ABY LIKVIDOVALA KRÁLÍKY A ABY MOHLI BRITŠTÍ KOLONIZÁTOŘI ORGANIZOVAT HONY NA LIŠKU. TEĎ JE STRAŠNĚ PŘEMNOŽENÁ. LIŠKY JSOU LIKVIDOVÁNY OTRÁVENÝMI NÁVNADAMI, JSOU VNOCI OSLEPOVÁNY SILNÝM SVĚTLEM A STŘÍLENY Z AUT ATD. PŘESTO LIŠKY NEVYHUBILI

LIŠKA - NEBEZPEČÍ: HUBENÍ PŮVODNÍCH DRUHŮ - JSOU POMALEJŠÍ NEŽ KRÁLÍCI ŠKODY V ZEMĚDĚLSTVÍ - ZABÍJÍ SLEPICE, OVCE… LIŠKA JE NEBEZPEČNÝ INVAZIVNÍ DRUH

VELBLOUD: TŘÍDA: SAVCI PODTŘÍDA: PLACENTÁLOVÉ ŘÁD: SUDOKOPYTNÍCI ČELEĎ: VELBLOUDOVITÍ

KRÁLÍK HISTORIE ZAVLEČENÍ: V ROCE 1840 DOVEZLI PRVNÍHO VELBLOUDA DO AUSTRÁLIE. VELBLOUDI SE POUŽÍVALI K PŘEKONÁVÁNÍ POUŠTÍ, ZÁSOBOVÁNÍ, BYLI DŮLEŽITÍ I V ARMÁDĚ. KDYŽ JE NAHRADILA AUTA BYLI NĚKTEŘÍ VYPUŠTĚNI DO PŘÍRODY A PŘEMNOŽILI SE. DNES JE V AUSTRÁLII PŘES 1 000 000 VELBLOUDŮ A VLÁDA JE CHCE STŘÍLET Z LETADEL. AUSTRÁLIE JE JEDINNÉ MÍSTO NA SVĚTĚ, KDE ŽIJÍ DIVOCÍ JEDNOHRBÍ VELBLOUDI. NĚKTEŘÍ JEDINCI JSOU ODCHYCOVÁNI, CVIČENI K JÍZDĚ, ABY MOHLI VOZIT TURISTY, PRODÁVÁNI ATD.

NEBEZPEČÍ VELBLOUDŮ: ZMĚNÍ KRAJINU V POUŠŤ ZPŮSOBÍ VYMÍRÁNÍ PŮVODNÍCH DRUHŮ – NEBUDOU SE MÍT ČIM ŽIVIT NEPŮVODNÍ ZAVLEČENÉ DRUHY, KTERÉ SE NEKONTROLOVANĚ MNOŽÍ SE NAZÝVAJÍ INVAZIVNÍ

KOČKA: TŘÍDA: SAVCI PODTŘÍDA: PLACENTÁLOVÉ ŘÁD: ŠELMY ČELEĎ: KOČKOVITÍ

KOČKA HISTORIE ZAVLEČENÍ: V 19. STOLETÍ BYLY KOČKY ZAVLEČENY S NÁMOŘNÍKY, KTEŘÍ JE VOZILI, ABY SE CHRÁNILI PŘED KRYSAMI A POTKANY. KOČKY ZDIVOČELY A LOVÍ VZÁCNÉ DRUHY VAČNATCŮ, PAPOUŠKŮ AJ. LIDÉ JE SICE LOVÍ, POKLÁDAJÍ OTRÁVENÉ NÁVNADY, ALE KOČEK PŘIBÝVÁ.

NEBEZPEČÍ KOČEK: VYHUBENÍ OHROŽENÝCH DRUHŮ VAČNATCŮ A PAPOUŠKŮ

MYŠI, KRYSY, POTKANI: TŘÍDA: SAVCI PODTŘÍDA: PLACENTÁLOVÉ ŘÁD: HLODAVCI

HLODAVCI: HLODAVCŮM SE PODAŘILO DO AUSTRÁLIE DOSTAT JIŽ PŘED MILIÓNY LET. DALŠÍ PŘIVEZL ČLOVĚK. PŘEMNOŽUJÍ SE A ZPŮSOBUJÍ DALŠÍ ŠKODY

DALŠÍ INVAZIVNÍ DRUHY: BRUMBY – ZDIVOČELÝ AUSTRALSKÝ KŮŇ VODNÍ BUVOL – Z JV ASIE FRETKA