 Tomáš Pešl C4B 15. 2. 2015.  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Planeta Země.
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Přírodní vědy v antickém Řecku
Jakub Kersch, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
VILFREDO PARETO.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Arthur Schopenhauer „Člověk, balamucen nadějemi, tancuje do náruče smrti.“ Aneta Jelínková C4A.
Hannah Arendtová Politická teorie
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Filozofie 20. století – Filozofie bytí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Husserlova teorie přirozeného světa
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Pojetí pravdy u pragmatiků
Albert Camus Barbora Vaňková.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Filozofie 20. století - Fenomenologie
DOBRO A ZLO – etické kategorie
EXISTENCIALISMUS 20. března 2014, Pavel Trtílek.
Německá historická škola
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
Filosofie křesťanského středověku
Martin Heidegger. Rok narození 1889 –C–C–C–Ch. Chaplin –L–L–L–L. Wittgenstein –A–A–A–A. Schickelgruber.
Husserl.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Základy sociální psychologie
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Paul Ricoeur Zuzana Svobodová. Paul Ricœur Valence – Châtenay-Malabry u Paříže Vyrůstá bez rodičů, u tety v Rennes, protestanté v.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaFilozofie.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Obvod a obsah kruhu ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek,
EXISTENCIALISMUS 10. března 2016, Pavel Trtílek.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Edmund Husserl.
Transkript prezentace:

 Tomáš Pešl C4B

 Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje

 Německý fenomenologický filosof  Žák Edmunda Husserla  Ovlivnil mnoho myslitelů (např. Jean-Paula Sartra)  Otázka po bytí jako takovém (ontologie), zkoumá co se děje i po vlastním bytím. (rozchod s Husserlem)  Přednášení na akademické půdě

 Narozen v chudé rodině bednáře a zároveň kostelníka (asi 35 km od Kostnice)  Místní farář zajistil stipendium (v Kostnici, v biskupském semináři)  Po maturitě studoval filosofii a teologii (filosofie, matematika, historie)  Četba Brentana -> objevil Aristotela a scholastiku  Narukoval k vojenské poště (1915)  Ke sklonku hodně cestoval, psal svá pozdní díla

 Hlavní dílo: Bytí a čas (nedokončeno, 1.díl) o podrobná analýza lidské existence na světě o člověk je přirozeným středem svého vlastního světa o Zásadní problém smrtelnost a časovost o Analýza člověka: člověk svůj život žije v první osobě (subjektivně, individuálně) člověk je na svém bytí zainteresován (snaží se prožít svůj život co nejlépe) člověk je „vržen“ do života bez vlastního přičinění – bytí autentické, bytí neautentické člověk je spjat s okolím a druhými lidmi člověk žije v určitém čase a je si vědom své smrtelnosti člověk je bytostí pravdy, hledá pravdu a poznává jiná bytí.  Další dílo: Obrat

 1) Kdo to byl Martin Heidegger ?  2) Kdo byl jeho učitelem ?  3) V čem se rozchází se svým učitelem ?  4) Jaké je jeho nejvýznamnější dílo ?  5) Jaký je rozdíl mezi bytím autentickým/neautentickým

   ament.C3.A1ln.C3.AD_ontologie, ament.C3.A1ln.C3.AD_ontologie