Tomáš Štítný ze Štítného

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní typy monarchií
Ukládání čísel v počítači 1
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Práce nutné ke vzniku mapy
Národy světa Název školy
Emanuel Rádl Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Eneolit - úvod Název školy
Užití vektorového součinu
Pravěk II - Věstonická venuše
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Etapy českého národního obrození
Eduard Manet Název školy
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Čas a časová pásma Název školy
Náboženství - opakování
Symbolismus Název školy
Matěj z Janova Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Bernard Bolzano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Socioekonomická geografie - opakování
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Ivan Semela Název šablonyIII/2 – Inovace.
Jan Milíč z Kroměříže Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Převody mezi číselnými soustavami 1
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Funkcionalistický Zlín – architekti
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Funkcionalistický Zlín
Autoportrét Název školy
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Písmo obrázkové Název školy
Jan Marek Marci z Kronlandu Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Surrealismus Název školy
Matyáš Bernard Braun Název školy
Geometrická abstrakce
Úvod do počítačových sítí
Portrét - anfas Název školy
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Lidské rasy 2 Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Vývoj administrativního členění čr
Test číselné soustavy Název školy
Lidské rasy 1 Název školy
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Tomáš Štítný ze Štítného Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Tomáš Štítný ze Štítného Označení DUM VY_32_INOVACE_06_2_02 Autor Mgr. Zdeněk Srna Datum 13. 2. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Úvod do filozofie a religionistiky Ročník 3. ročník gymnázia www.zlinskedumy.cz

Klíčová myšlenka "Vrť sem, vrť tam, všudy krušno, a v jediném Bohu pokoj."[1] Bůh člověka miluje a hledá pro něj jen dobro. Člověk se však od Boha odvrátil a tím pošpinil Boží obraz v sobě. Hříšník nosí trest sám v sobě. Tím jsou výčitky svědomí.

Život a dílo Studium na artistické fakultě pražské univ. mezi 1331-5 Žirovnice mezi 1401-9 Praha Studium na artistické fakultě pražské univ. Bez akademické hodnosti a možnosti ká-zat se vrací na svou tvrz Štítné u Žirovnice Laický nábož. a fil.myslitel Tvořil původní txty, překládal a volně adaptoval známé lit.předlohy

Navazuje na K.Waldhausera a J.Milíče Své názory na aktuální dění vyjadřoval psanou formou česky Stal se zakladatelem české filozofické terminologie Křesťanské pravdy nemají být předmětem slepé víry, ale lze k nim dospět svobodným rozumovým bádáním Původně txty psal k poučení a výchově svých dětí

Dílo Knížky šestery o obecných věcech křesťanských (sborník o některých nezbytných věcech, potřebných ke křesťanské praxi i k potřebám denního života) O devieti staviech lidských podobných k devieti kóróm anjelským (traktát) Knihy naučení křesťanského ( traktáty)

Řeči besední (forma rozhovoru otce a dětí o křesťanské věrouce i nejsložitějších problémech scholast.fil.) Řeči nedělní a sváteční (pojednání na evangelijní témata) Knihy o šašiech a co hra šachová ukazuje a učí ( alegorické dílo o uspořádání středověké společnosti na základě pravidel šachové hry)

Texty k zamyšlení „Neboť duchovní stav učí stav světských pánů i stav obyčejných pracujících lidí co mají činit a nabádá je, aby vždy mysleli na boha, a modlí se za ně…stav pánů světských, ten chrání tyto oba před křivdou, bojuje za ně a oběma zajišťuje mír. Třetí pak stav, lidí pracujících, živí ony oba tím, že jim svou prací opatřuje tělesné potřeby.“[2]

„Vždyť žádného nezrodila jeho matka hned jako pána, ani jako císaře nebo krále, ani nebyli od samého počátku páni, ale všichni lidé si navzájem byli rovni. Lidská špatnost však způsobila, že již nyní musí mít nad sebou pány.“[3] „Je ohyzdné i před bohem i před lidmi, aby někdo sám křivdil tomu, koho má před křivdou chránit.“[4]

Otázky 01.Proč se nestal T.Š. kazatelem ? 02.Jaká aktivita T.Š.se stala klíčovou pro další vývoj čes.fil.myšlení ? 03. Koho a z jakého důvodu kritizuje Š. v posledním txtu k zamyšlení? 04.Vyjádřete základní smysl prvního txtu k zamyšlení

Citace [1]http://www.ceskestudny.cz/clanek/tomas-stitny-ze-stitneho/ [2] kol. Antologie z dějin českého a sloven. filozofického myšlení. Vyd.1. Praha: Nakla-datelství Svoboda, 1981. s. 56-57. [3] tamtéž s. 59. [4] tamtéž s. 59-60.

Odkazy a zajímavosti http://www.rozhlas.cz/toulky/vysila_praha/_zprava/169-schuzka-tomas-stitny-ze-stitneho--146023 http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/208572232200009-tomas-stitny-ze-stitneho/ http://www.ceskestudny.cz/clanek/tomas-stitny-ze-stitneho/