JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státy jižní Afriky VY_32_INOVACE_Ze z 2
Advertisements

JIŽNÍ a VÝCHODNí AFRIKA
AFRIKA Geografická poloha.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
USA United States of America
SEVERNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA: všechny afric.státy,které mají přístup ke Středozem.m. Maroko, Alžírsko, Libye, Tunisko, Egypt. Rozloha km2, % GEOLOGIE:
Subsaharská Afrika.
Jižní Afrika.
AUSTRÁLIE.
VY_52_INOVACE_03/2/20_ZEMĚPIS
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
Vodstvo Afriky Rostlinstvo a živočišstvo Afriky
PORTUGALSKO.
AFRICKÉ REGIONY.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Jižní Afrika.
předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Jihoafrická republika
Namibie L.Pilzová 6.E.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 7.
RUMUNSKO.
Jižní Afrika.
Malta.
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Afrika – SES - obyvatelstvo
Krušné hory Smrčiny Chebská pánev Sokolovská pánev Doupovské hory Slavkovský les Český les.
Jižní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
 k jižní Africe náležejí státy ležící jižně od 10° j. š.  součástí je i Madagaskar a další ostrovy v Indickém oceánu.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_10_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Afrika - státy test Základní škola Libina, příspěvková.
J IŽNÍ A VÝCHODNÍ A FRIKA Mgr. Jana Nováková. V ÝCHODNÍ A FRIKA nejméně hospodářsky vyspělý region významná jen produkce kávy, bavlny a koření četné rezervace.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
VY_32_INOVACE_Vac_II_12 Jižní Afrika Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
J IŽNÍ A FRIKA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
Jižní Afrika. I. Přírodní podmínky 1.Nejvyšší pohoří na jihu Afriky (5 + 4). 2.Střed kontinentu na jihu Afriky vyplňuje poušť (8). 3.Při pobřeží Atlantiku.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Afrika.
Název učiva: Amerika severní
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PRAVIDLA HRY Odhalte totožnost muže na obrázku. Jak souvisí s regionem Jižní Afriky? CITACE ÚVOD.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
REGIONY AFRIKY.
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Povrch Afriky.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA: státy ležící na jih od 10°s.z.š.: ANGOLA, NAMÍBIE, JIŽNÍ AFRIKA, LESOTHO, SVAZIJSKO, BOTSWANA, ZAMBIE, ZIMBABWE, MOSAMBIK, MALAWI, MADAGASKAR (+ostrův.státy v Indic oc.) Rozloha mil km2 GEOLOGIE: předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry rozlámané na bloky a omlazené pozdějšími vertikálními pohyby (pánve, hrástě, příkopy), na J II.-horní pohoří (Dračí hory) POVRCH: pobřežní nížiny na V, převažují vrchoviny s řadou pánví a plošin KLIMA: Tropické vlhké a suché v závislosti na proudění vzduchu a mořských proudech, V pobřeží deštivější, Z a střed oblasti velmi suché (Benguelský studený proud), jižní cíp Afriky subtropy

VODSTVO: Oblast patří k úmoří Indického oc., kam se vlévá většina řek (největší z celého regionu Zambezi) a menší část úmoří Atlantiku (Orange). Nemalou část území tvoří bezodtoké oblasti (Okawango). Ze severu sem pokračuje Východoafrická příkopová propadlina s tektonickým jez. MALAWI. ROSTINSTVO: na Z a středu území pouštní a polopouštní rostlinstvo (Namíb, Kalahary), na zbylém území rozsáhlé savany. ŽIVOČIŠSTVO: nosorožec, zebra, buvol, antilopy, hyena,šakal, sup, lev, gepard, krokodýl, …nespočet druhů hmyzu – termiti, sarančata a plazů – leguán, hroznýš…)

OBYVATELSTVO: V 11 nezávislých zemích žije 290,6 mil. ob. (prům OBYVATELSTVO: V 11 nezávislých zemích žije 290,6 mil.ob. (prům.hustota zalidnění 63,5 ob/km2 nevypovídá a nerovnoměrném rozmístění ob. - nehustěji osídleno V pobřeží, nejméně střed a Z (Nigérie 146 ob/km2, Středoafric.rep 7 ob/km2,Gabon 6 ob/km2). Přírůstek ob. Je vysoký % za rok. Střední délka života je nízká, roku (nedostatečná výživa a lékařská péče, špatné hygienické podmínky života). Podíl městského obyvatelstva roste, ale stále převažuje vesnické osídlení. Největší velkoměsta Luanda (Angola),Pratoria (JA),Maputo (Mosambik) mají do 5 mil ob. Většina ob.je černošského původu (Bantuové, Křováci a Hotentoti v polopouštích), kteří vyznávají animistic nábož. a křesťanství.

HOSPODÁŘSTVÍ: Zaostalé, kromě JA, KTERÁ JE PRŮMYSLOVĚ NEJVYSPĚLEJŠÍ ZEMÍ Afriky. K zemědělství se využívají občasné pastviny a na JA i louky (skot, ovce), orné půdy je nedostatek - pobřežní nížiny při ústí Zambezi (rýže, kukuřice, tabák) Intenzivně využívaná je půda JA – vyspělé zemědělství. V subtropech se pěstují citrusy, zelenina a vinná réva Nerostné bohatství: Obrovské zásoby, nejvíce JA (č.uhlí, uran, Fe, Cr, Mn,Au, Pt, diamanty), Cu v tzv. měďném pásu od Konžské dem.rep. po Zimbabwe. Průmysl: těžební, zpracovatelský (potravinářský) Dopravně jsou nejdostupnější hlavní hospodářské centra, hustota a kvalita železnič. a silnič. sítě je nízká a brání dalšímu hospodářs. rozvoji. V odlehlých místech převažuje primitivní doprava s využitím lidské a zvířecí síly.