I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světová literatura po 1. svět. válce
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Erich Maria Remarque
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _15_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Slovenský romantismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
František Halas a Bohuslav Reynek
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Literatura v období po bitvě u Lipan Mgr. Ludmila Růžičková
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
ERICH MARIA REMARQUE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
J. Glazarová a J. Havlíček PaedDr. Hana Vítová
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Meziválečná literatura
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: III. ročník SŠ Tematický celek: literatura 1. poloviny 20. století Klíčová slova: I. světová válka, smrt, bezvýchodnost, ztráta životních jistot Forma: výklad Datum vytvoření: 20. 2. 2013

I. SVĚTOVÁ VÁLKA VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE ERICH MARIA REMARQUE

Společenská situace I. světová válka – 1914 – 1918 Trojdohoda (Velká Británie, Francie, Rusko) centrální mocnosti (Rakousko-Uhersko, Německo) postupně se přidávají další země zákopová válka nová vojenská technika Společenská situace

Co rozumíme pojmem zákopová válka?

Reakce na I. světovou válku v literatuře literatura se opírá o konkrétní historická fakta vzniká reportážní román (zachycují se krátké epizody z fronty, často psáno na základě osobních zážitků, ich forma, úvahy o smyslu války, zbytečné smrti,…) Reakce na I. světovou válku v literatuře

Co je podstatou reportáže?

Erich Maria Remarque (1898 – 1970) Obrázek č. 1 Erich Maria Remarque (1898 – 1970)

Erich Maria Remarque vlastním jménem Erich Paul Remark německý prozaik dobrovolník v I. světové válce v době II. světové války emigroval do USA zemřel ve Švýcarsku Erich Maria Remarque

Literární tvorba romány protiválečné vystihuje pocity „ztracené generace“ později zaměřen antifašisticky častá tematika automobilových závodů (sám aktivně závodil) Literární tvorba

Na západní frontě klid velký ohlas motto – „Kniha je pokusem podat zprávu o generaci, která byla zničena válkou – i když unikla jejím granátům.“ vychází z vlastních zkušeností cíl – odsoudit válku, ukázat její nesmyslnost příběh skupiny středoškolských studentů, kteří dobrovolně nastoupí na frontu I. světové války postupně padnou, smrt je nevyhnutelná časté pocity „ztracené generace“ Na západní frontě klid

Vysvětlete motto knihy.

„ Kdybychom se vrátili 1916, byli bychom z bolesti a ostroty svých zážitků rozpoutali bouři. Vrátíme-li se teď, jsme unavení,rozpadlí, spálení, vykořenění a bez naděje. Už nikdy se nebudeme moci v sobě vyznat. A nebudou nám taky rozumět- neboť před námi roste pokolení, které sice tato léta strávilo s námi, ale mělo postel a zaměstnání a teď se vrátí do svých starých pozic, ve kterých na válku zapomene,- a za námi roste pokolení, podobné nám, jací jsme byli, a to nám bude cizí a nás odsune. Náš život je zbytečný i nám samým, budeme růst, někteří se přizpůsobí, někteří se poddají a mnozí budou bezradní- léta se rozplynou a konečně zajdem…“ M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str.125 Ukázka…

Ukázka vyjadřuje pocity „ztracené generace“. Vysvětlete je.

Cesta zpátky volné pokračování románu Na západní frontě klid někteří členové Pavlovy jednotky se po válce vrací domů nejsou schopni žít plnohodnotný život časté vzpomínky na frontu Cesta zpátky

„ Divné je to: Jsme tolik zvyklí na krátery a zákopy, že nedůvěřujeme tichu krajiny, do které teď přicházíme, jako by to ticho bylo jenom léčka, aby nás vlákali do tajně podminovaného terénu- A teď tady do toho nebezpečí jdou kamarádi, neopatrně,sami, bez pušek, bez ručních granátů. Člověk by se nejraději za nimi rozběhl, přivedl je zpátky a řval jim do uší: Kampak proboha chcete, co si tam venku počnete.“ L. Andree, Literatura pro 3. ročník středních škol, str.109 Ukázka…

Jaký pocit zažívají vojáci, kteří se vrátili z fronty domů?

Další díla Tři kamarádi Černý obelisk = poválečné období – 20. – 30. léta 20. století Vítězný oblouk = doba těsně před nacistickou okupací Jiskra života = II. světová válka, koncentrační tábor Další díla

E. M. Remarque: Na západní frontě klid / M. Sochrová, Čítanka III E. M. Remarque: Na západní frontě klid / M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str.124/ Interpretace textu

Shrnutí I. světová válka – zákopová válka reakce v literatuře – zbytečná smrt mladých lidí, neschopnost zapojit se po válce do normálního života E. M. Remarque – Na západní frontě klid vyjadřuje pocity ztracené generace Shrnutí

Použité zdroje Literatura BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury II. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 80-7168-225-X. ANDREE, Lukáš. Literatura pro 3. ročník středních škol. Brno: DIDAKTIS, 2009. ISBN 978-80-7358-135-0. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka III. k Literatuře v kostce. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80- 253-0188-3. Použité zdroje

Použité zdroje Obrázky Obrázek č. 1 The Fabulous birthday blog. [online]. [cit. 2013-02-20]. Dostupné z: http://thefabulousbirthdayblog.blogspot.cz/2011/06/june- 22happy-birthday-mr-erich-maria.html Použité zdroje

Použité zdroje Internet Wikipedie: Otevřená encyklopedie. [online]. [cit. 2013-02- 20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Erich_Maria_Remarque Použité zdroje