B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
Advertisements

Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Projekt „Další vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchovy a osvětě (EVVO )“ CZ.1.07/1.3.45/
OBHAJOBA ZÁVĚREČNÉ PRÁCE MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ KOORDINACE V OBLASTI ICT 2008.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
MODUL C9 Inkubace technologicky orientovaných firem Ing. Václav Lukeš manažer CPIT VŠB-TU Ostrava Ing. Václav Lukeš manažer CPIT VŠB-TU Ostrava.
Tutoriál jako forma výuky na vysoké škole a na pracovišti PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. PedF UK v Praze
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
STRUKTURA OSNOVY KURZU
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
ošetřovatelství a porodní asistence
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.2.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Úvod do managementu 1. seminář
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Environmentální výchova a
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
A11 - Mobility v oblasti vědy a výzkumu Ing Wolfgang Melecký.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Osnova kurzu Modul B6 – Informační podpora projektového řízení Ing. Martina Čaputová VŠB-TUO 1.Cíl kurzu Absolvováním kurzu získáte: a) znalost základních.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Ostrava,
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Akreditovaný e-learningový kurz Rovné příležitosti žen a mužů Ing. Petr Špindler, RENTEL a.s. Konference „Rovné příležitosti“ MV ČR, Praha,
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Institut Celoživotního Vzdělávání
Ostravská univerzita (1991 → )
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Název operačního programu:
Tradiční metody vývoje softwaru
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Transkript prezentace:

B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace

Cíle kurzu  Objasnit účastníkům kurzu problematiku analýzy požadavků v projektovém řízení.  Zdůraznit, definovat a objasnit specifika při definici a řízení požadavků v projektech VaV.  Formou praktických příkladů a případových studií ukázat a vysvětlit konkrétní postup při definici, analýze a řízení požadavků v projektech VaV.  Podrobně seznámit se standardy a metodickými postupy při definici, analýze a řízení požadavků v projektech VaV.

Cíle kurzu  Formou případových studií vysvětlit základní typy projektové dokumentace, která souvisí s analýzou požadavků.  Zpracovat materiál kurzu ve formě „vyvážené“ výukové opory, která umožní získat účastníkům kurzu potřebný teoretický základ a zároveň základní praktické dovednosti při řešení konkrétních úloh definice požadavků a jejich analýzy v projektech VaV.  Prezentovat účastníkům informace s využitím nových forem řízení výuky – eLearningu.

Cílové skupiny Téma významné pro cílové skupiny (větší důraz na praktickou stránku a dovednosti): –Manažeři projektů –Hlavní řešitelé projektů Téma vhodné pro cílové skupiny (větší důraz na teoretickou stránku a znalosti): –Vedoucí kateder –Studenti –Zaměstnanci institucí –Ostatní

Struktura částí Co je to analýza požadavků a jak se zajišťuje? K čemu slouží analýza požadavků a kdo ji potřebuje? Vysvětlení základních pojmů, standardů a metod. Definice požadavků v projektech VaV. –Sběr požadavků a jejich základní zpracování - případová studie. –Analýza a projednávání požadavků – případová studie. –Prioritizace požadavků. –Validace a verifikace požadavků. –Dokumentace požadavků, projektový dokument – případová studie.

Struktura částí Řízení požadavků v projektech VaV. –Změnové požadavky v projektech a jejich projednávání. –Řízení změn a jejich sledování – případová studie. –Iterační metody při řízení požadavků – případová studie. –SW nástroje pro podporu řízení požadavků. Role manažera a projektového týmu při definici a řízení požadavků. Analýza požadavků vs. řízení rizik projektu. Praktické cvičení - „simulovaná definice požadavků virtuálního projektu VaV“.

Co získají absolventi? Výstupy/závěry kurzu. Souhrn znalostí k problematice analýzy požadavků shrnutý v následujících výstupech-dokumentech: Mapa pojmů pro pochopení problematiky definice, analýzy a řízení požadavků v projektech VaV. Metodologie pro definici požadavků v rámci řízení projektů. Iniciační protokoly k případovým studiím při definici požadavků: –sběr požadavků a jejich zpracování –analýza a projednávání požadavků –dokumentace požadavků v rámci realizace projektů VaV

Co získají absolventi? Výstupy/závěry kurzu. Metodologie pro řízení požadavků v rámci řízení projektů. Iniciační protokoly k případovým studiím při řízení požadavků: –řízení změn a jejich sledování –iterační metody při řízení požadavků Popis metod využití analytických a SW nástrojů pro definici a řízení požadavků v projektech. Výuková opora „Analýza požadavků a jejich zajištění“ Souhrn dovedností k problematice analýzy požadavků získaný v rámci praktických cvičení a interaktivního řešení případových studií v pracovních skupinách.

Formy studia KOMBINOVANÁ FORMA STUDIA: prezenční forma studia – trénink cílových skupin tutoriály – úvodní, průběžný, závěrečný distanční forma studia – výukové opory v prostředí LMS, testy, korespondenční úkoly, případové studie, samostudium společné popř. jednotlivé prezentace v rámci tutoriálu

Použitá literatura Fiala, P.: Projektové řízení Weinberger, J.: Řízení projektů, tentokrát s nadhledem. Pritchard, C.L.,: Risk Management: Concepts and Guidance, ESI International, USA, 2001

Kontakty: Centrum informačních technologií Ostravské univerzity: Mgr. Zdeňka Kantorová – Ing. Kamila Palová –