Psychologie osobnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Psychický stav,
PSYCHICKÉ JEVY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
AUTOR: MGR. JAROSLAVA SUCHÁ, ZŠ A MŠ ŠVIHOV
OSOBNOST.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Motivační témata a životní příběhy
Rozdíly mezi osobnostmi
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
CHARAKTERISTIKA znaky.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Motivační témata a životní příběhy
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Jak se učím Pavel Šuranský.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Strategie osobnosti pro chápání světa a sebe sama Hlavní cíl = pochopit, jak osobnost vědomě chápe sebe sama a svět, ve kterém žije. Jak lidé dávají smysl.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Metaetika Shrnutí.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Vůle.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologické aspekty zdraví
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Filozofie ošetřovatelství
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
teorie oboru ošetřovatelství
Socializace Kejřová.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Temperament, charakter, motivace
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Psychologie osobnosti popisuje, jak a čím se lidé od sebe navzájem liší i podobají ve svém vědomí a jednání, a vysvětluje analýzou vnitřních a vnějších podmínek, příčin a cílů proč tomu tak je.

Psychologie osobnosti poskytuje člověku nástroje k popisu a výkladu předmětných činností, sociálního jednání i vnitřního psychického a duchovního života člověka a umožňuje porozumět též konkrétnímu jedinci.

Etymologie termínu osobnost český termín odvozen z termínu osoba, který koresponduje s latinským (a odtud do většiny evropských jazyků převzatým) termínem PERSONA , z něhož se ve středověké latině vyvinul termín PERSONALITAS.

Osobnost Termín „persona“ původně znamenal masku, kterou si nasazovali herci antického dramatu po dobu hry. Význam z masky, která dávala člověku tvářnost se rozšířil na tvářnost člověka vůbec, jeho vnější výraz a na jeho povahu.

Termín osobnost v běžném užívání se chápe jako „významný člověk“ - dodnes ve filozofii dějin „být osobností“ znamená „ být něčím víc než obyčejným člověkem“

Osobnost - Osobností je každý konkrétní živý člověk (A. Jurovský, 1965) - V psychologii termín osobnost stále častěji označuje jednotu psychických procesů, stavů a vlastností, souhrn vnitřních determinant prožívání a chování.

Osobnost vyjadřuje integrovaný, jedinečný celek duševního života člověka. bio-psycho-sociální celek se všemi svými vlastnostmi (konstitučními, výrazovými, charakterovými, temperamentovými a intelektovými co člověk chce (pudy, potřeby, zájmy, hodnoty), co člověk může (schopnosti, vlohy, nadání), co člověk je (temperament, charakter)

Osobnost Mostem jímž se osobnost sjednocuje s organismem jsou temperament, vitalita a vlohy. Mostem jímž se osobnost spojuje se světem druhých lidí, společnosti a kultury, jsou charakter a schopnosti. Mostem, jímž se osobnost spojuje s ideálním já a s duchovní vrstvou osobnosti, je sebereflexe, k níž jedinec dospívá cílevědomým autoregulačním úsilím.

Trojdimenzionálnost osobnosti (V.E.Frankl, 1994) Osobnost je chápána jako složitý celek, jenž se utváří v životních vztazích individua ze tří zdrojů: tělesnosti, psýché, a duchovnosti.

Tři zdroje utváření osobnosti: tělesnost - poskytuje genetický a fenotypický deterministický rámec psyché - je nositelem rodových zkušeností a váže jedince sociálními pouty k lidskému společenství duchovnost, kterou se člověk otvírá říši hodnot a smyslu

Osobnost není tělo, ale v tělesnosti člověka se vyjevují mnohé její zvláštnosti a stav těla má vliv na mnohé její potenciály a dispozice.

Osobnost nelze redukovat ani na její psychosociální dimenzi, i když se v sociálních vztazích utváří ve značném rozsahu svých dispozic a rozhodujícím způsobem se projevuje.

Duchovní dimenzí svého bytí osobnost překračuje (transcenduje) svou každodennost a otvírá se formování takových charakteristik jako je láska, odpovědnost a prozíravost, moudrost, uměřenost, ušlechtilost, ale i pýcha, zpupnost, sobeckost a zlovůle.

Problematika osobnosti zahrnuje 2 základní okruhy struktura osobnosti - určení prvků, částí, složek z nichž je osobnost vystavěna dynamika osobnosti – zkoumá a klasifikuje všechny síly, uvádějící prožívání a chování člověka v činnost

Složky (komponenty) osobnosti Temperament – JAK ČLOVĚK REAGUJE? Zaměřenost (motivace) – CO V ŽIVOTĚ CHCE? PROČ TAK JEDNÁ? NA ČEM MU ZÁLEŽÍ? Tělesná stavba – konstituce – JAK VYPADÁ? Schopnosti – NA CO TEN ČLOVĚK MÁ? CO UMÍ? CO DOVEDE? Charakter – JAKÝ JE TO ČLOVĚK? CO JE ZAČ? Životní dráha – ODKUD PŘICHÁZÍ? KAM JDE? CO ZDE DĚLÁ? Jáství – KDO JSEM JÁ?