Památníky holocaustu Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Advertisements

Zemětřesení Název školy
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lidské rasy Název školy
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Podpovrchová voda Název školy
Topologie počítačových sítí
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Práce nutné ke vzniku mapy
Národy světa Název školy
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Vývoj hranic ČR v čase Název školy
Plzeňský kraj Název školy
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk II - Věstonická venuše
Etapy českého národního obrození
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Barevné modely Název školy
Čas a časová pásma Název školy
Náboženství - opakování
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Symbolismus Název školy
Jak pracuje počítač Název školy
Socioekonomická geografie - opakování
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Konference v Évianu a a Wannsee
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Administrativní členění ČR
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Náboženství - islám Název školy
Organizační struktura kraje
Funkcionalistický Zlín – architekti
Funkcionalistický Zlín
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Písmo obrázkové Název školy
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Surrealismus Název školy
Matyáš Bernard Braun Název školy
Geometrická abstrakce
Úvod do počítačových sítí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Gaudí Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Světové obyvatelstvo 2 Název školy
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
Židovské město v Praze.
Transkript prezentace:

Památníky holocaustu www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Památníky holocaustu Označení DUM VY_32_INOVACE_10_2_11 Autor Mgr. Ivana Mišurcová Datum 15.02. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh 2. světová válka a dějiny Třetí říše Ročník 3. ročník, septima www.zlinskedumy.cz

Významné památníky holocaustu Památník Yad Vashem v Jeruzalémě - památník mučedníků a hrdinů, byl založen rozhodnutím Knesetu (izraelského parlamentu) v roce 1953, pro veřejnost byl otevřen v roce 1957 Yad Vashem se nachází na Har Hazikaron (Hora vzpomínek) v Jeruzalémě, je druhým nejnavštěvovanějším místem, hned po Zdi nářků cílem Yad Vashem je vzdělávání, výzkum, dokumentace a připomínání Yad Vashem je pověřen dokumentováním osudu Židů během holocaustu, zachováním památky a příběhu každého z šesti milionů obětí a předáváním odkazu holocaustu dalším generacím v  Yad Vashem se nachází rozsáhlý archiv, knihovna, muzea, sochy, monumenty a památník Spravedlivých mezi národy

Titul Spravedlivý mezi národy titul Spravedlivý mezi národy je udělován osobám nežidovského původu, které během 2. sv. války riskovaly svůj život a pomáhaly perzekvovaným Židům existuje stará židovská legenda, podle níž osud světa závisí na 36 spravedlivých – (cadikim), kteří se nemohli dívat na křivdu páchanou na jiných a převzali jejich utrpení na sebe, jen díky nim není tento svět Bohem zatracen cadikim zůstávají v každé generaci skrytí a neznámí titul Spravedlivý mezi národy uděluje od roku 1963 komise památníku Yad Vashem ocenění získávají medaili s vyraženým jménem a pamětní list Yad Vashem, dříve byl na počest zachránců vysazován strom, od této tradice se již upustilo, jméno zachránce je vytesáno do Zdi cti v Zahradě spravedlivých udělování titulu se řídí přísnými kritérii památník Yad Vashem může oceněnému udělit i čestné občanství k roku 2011 to bylo již 24 300 oceněných jména českých oceněných jsou vyražena na pamětní desce před vchodem do Pinkasovy synagogy v Praze za Protektorátu Čechy a Morava se podařilo zachránit 500 – 800 Židů

Yad Vashem [1]

Yad Vashem [2]

Yad Vashem [3] [4]

Yad Vashem [5]

Yad Vashem [6]

Památník holocaustu v Berlíně první návrh na tento památník pochází již z roku 1988, stavět se začalo až v roce 2003, památník byl otevřen 10.5.2005 památník se nachází ve středu města, má upomínat na nacisty zavražděné obyvatelstvo během holocaustu rozloha – 13 100 m², byl vybrán návrh architekta Petera Eisenmana a sochaře Richarda Serra z New Yorku Peter Eisenman patří k nejvýznamnějším architektům současnosti, je držitelem mnoha mezinárodních cen památník je přístupný 24 hodin denně, není chráněn žádným plotem součástí památníku je podzemní muzeum památník je oblíben u berlínského obyvatelstva, přitahuje pozornost i zahraničních turistů

Památník holocaustu v Berlíně [7]

Památník holocaustu v Berlíně [8]

USA – památníky holocaustu Florida - Miami Boston [9] [10]

Úkoly pro studenty Kde byste hledali Památník Yad Vashem ? Kdy byl tento památník otevřen pro veřejnost ? Co je cílem Památníku Yad Vashem ? Komu je udělován titul Spravedlivý mezi národy ? Kdo jej uděluje ? Co získávají ocenění ? Kolik občanů ve světě a u nás získalo přibližně tento titul ? Čím je zvláštní Památník holocaustu v Berlíně ?

Řešení Památník Yad Vashem se nachází v Jeruzalémě na hoře Har Hazikaron. Je to největší památník holocaustu na světě. Pro veřejnost byl otevřen v roce 1957. Cílem tohoto památníku je vzdělávání, výzkum, dokumentace a připomínání. Titul Spravedlivý mezi národy je udělován osobám nežidovského původu, které během války zachránily alespoň jeden židovský život. Uděluje jej komise členů Památníku Yad Vashem, a to podle velmi přísných kritérií. Ocenění získávají medaili s vyraženým jménem a pamětní list Yad Vashem, jméno zachránce je vytesáno do Zdi cti v Zahradě spravedlivých. Ve světě bylo takto oceněno asi 25 000 zachránců, u nás asi kolem 130. Památník holocaustu v Berlíně je zvláštní svou architektonickou koncepcí – betonové kvádry nestejné velikosti a cestičky mezi nimi, které nejsou ve stejné rovině, návštěvník se propadá a nebo naopak stoupá výše – nemá pevnou půdu pod nohama. Součástí památníku je i podzemní muzeum.

Internetové a knižní zdroje WIKIPEDIA.ORG. Yad Vashem [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Yad_Vashem&prev=/search%3Fq%3DYad%2BVashem%2B-%2Bwikipedia%26hl%3Dcs%26sa%3DX%26biw%3D1680%26bih%3D911&sa=X&ei=kFM8Uab7KYeM4gTg54Ag&ved=0CDAQ7gEwAA LUDVÍKOVÁ, Miroslava. Spravedliví mezi národy s přihlédnutím na území Čech a Moravy [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný na WWW: http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/spravedlivi-mezi-narody-s-prihlednutim-na-uzemi-cech-a-moravy/ WIKIPEDIA.ORG. Židovský památník (Berlín) [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDidovsk%C3%BD_pam%C3%A1tn%C3%ADk_%28Berl%C3%ADn%29 EMMERT, František. Holocaust. 1.vydání. Brno: Computer Press, 2006. 64 s. ISBN 80-251-1204-7.

Zdroj – citace obrázků MORAVEC, Hynek. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yad_Vashem_interior_9354.JPG MORAVEC, Hynek. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yad_Vashem_Prague_9358.jpg UTILISATEUR, Djampa. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Israel-Yad_Vashem_Janus_Korczak_children_memorial_closeup.jpg PROESI. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yad_Vashem_-_Mordechaj_Anielewicz.jpg DJAMPA, Utilisateur. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jerusalem_Yad_Vashem_Waggon_monument.jpg

Zdroj – citace obrázků JUANDEV. commons.wikimedia.org [online]. [cit.15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jerusalem,_view_at_Yad_Vashem_museum.JPG STAUDT, Wolfgang. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod liencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Memorial_to_the_Murdered_Jews_of_Europe_%28566295389%29.jpg STAUDT, Wolfgang. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denkmal_f%C3%BCr_die_ermordeten_Juden_Europas_%28565907578%29.jpg AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holocaust_Memorial,_Miami,_Florida.jpg STEPHANIE FROM BOSTON. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.02. 2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:N2_Holocaust_Memorial.jpg