Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Chemická termodynamika I
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Teorie čísel Nekonečno
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Funkce.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha
Mechanický pohyb: Jestliže tělesa mění svoji polohu vzhledem
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Science fiction & fantasy
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
Vzájemné působení těles
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Východní náboženství Petr Machala.
Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
Předpoklady a historické souvislosti
Sémantické aspekty katalogizace III. PhDr. Jiří Stodola.
Výdělečná činnost občanských sdružení
KmKII 3 M. Hádková. Člověk ve světě a v jazyce Hranice mého jazyka jsou hranice mého světa. L. Wittgenstein.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Od antiky ke středověku Od antického myšlení ke křesťanské kultuře  další změna otázky Co je svět? Jaké je místo člověka? Jak žít? Jak žít, abych byl.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
IV. 4. O vzniku a zániku I. kniha: Obecný výklad o změnách. A.Přehled obsahu. B.Úvod – cíl Aristotelova výkladu v polemice s eleaty a atomisty (I 8). C.Rozlišení.
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
Filosofie křesťanského středověku
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FILOsOFIE A VĚDA.
Dělitelnost přirozených čísel
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Definiční obor a obor hodnot
Taoismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dělitelnost přirozených čísel
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Od antiky ke středověku
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
Transkript prezentace:

Svět není, děje se

Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako ve fyzice teplota absolutní nuly, přičemž nejde jen o metaforické přirovnání, ale lze najít věcnou souvislost. Je-li teplota 0 K extrapolací vycházející z kinetické teorie tepla, tj. absolutní nula je stav, kdy ustal v sytému veškerý pohyb, absolutně nic se v něm neděje a teoreticky tedy pouze je (je absolutně beze změn, setrvává v jednom ustrnulém stavu), pak i bytí je takovou extrapolací, založené na tom, že naše smysly s přirozeně omezenou rozlišovací schopností nám podávají informace, že něco trvá, ačkoliv toto trvání je možné jen tak, že se děje třebas v nepozorovatelných změnách. Jedině kdyby všechny tyto změny ustaly, systém by teoreticky (zdůrazňuji teoreticky) byl a neděl se. – Jeho teplota by se rovnala 0 K.

Vlastně je to obrácená úvaha eleatů, kteří říkali: bytí je, nebytí není, pohyb je být a nebýt současně, to je rozporné, tedy pohyb není. Dáme-li však svou důvěru historické zkušenosti, přiznáme, že pohyb se děje a chyba tak musí být v premisách – tedy bytí není (nebytí je, vyjádřit pohyb v kategoriích bytí je aporetické, tím spíše, je-li to spojeno s časem).

Bytí je v důsledku teologický pojem, předpokládající existenci božské bytosti. Systém, ve kterém by ustal veškerý pohyb, by pokračoval v existenci pouze teoreticky. Platí-li, že svět vznikl (byl stvořen) s časem, je to závislost vzájemná, čas vznikl se světem, proměnlivý svět a čas jsou jedno. Zánik veškerého pohybu a proměnlivosti znamená zánik času a tedy i světa. Ten může přetrvávat již jen jako idea světa v mysli boha. Svět, který je a neděje se, je pouze myšlený svět a myslet pouze myšlený svět může jen ten, kdo není jeho součástí.

Bytí je výhradně teologický pojem. Jestliže měl jsoucí, věčný a nehybný bůh něco stvořit, muselo se stvořené lišit od již jsoucího, jinak by to bylo jen opakování, nikoli tvoření. Musel tedy stvořit něco jiného než bytí, věčnost a nehybnost, tj. dění, čas a proměnlivost, jedním slovem svět. Bytí pak není součástí tohoto světa, ale je mu vnější. Vnější tomuto světu je jen bůh.

Plnost bytí (splynutí s bohem, nirvána…) = absolutní klid = 0 K = smrt.

Absolutní bytí = absolutní nicota.

Filosofie bytí je náboženstvím.