Metodika nutričního poradenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věra Šístková Občanská poradna Liberec Projekt je financován Evropským společenstvím z prostředků Transition Facility1 Komplexní systém dluhového.
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
stravovací režim školáků
Koncepce péče o staré občany
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Školní poradenské pracoviště
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
OBEZITA.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Klinická propedeutika
Poradenství a praktičtí lékaři
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nutriční poradenství „I´ve experienced several different healing methodologies over the years – counseling, self-help seminars, and I´d read a lot – but.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Nadváha a obezita u dětí Mgr. Lucie Kintrová,MUDr
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Preventivní programy v ordinaci PLDD
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
BEHAVIORÁLNÍ PŘÍSTUPY K PORADENSTVÍ
Model transkulturní péče
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Nutriční poradenství.
a zdravého životního stylu.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
1 Zdravý životní styl doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Definice, základní pojmy
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Komplexní testové systémy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
5-denní jídelníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zdraví a jeho determinanty
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
„Zdravý životní styl + obezita“
Rodičovství biologické a pěstounské
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Metodika nutričního poradenství MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav

Metodika práce poradny přehled Diagnostická část Analytická část Intervenční část

Metodika práce poradny 1 . Diagnostická část zjištění rizikového profilu klienta     zjištění stravovacích zvyklostí a chyb    zjištění pohybového režimu klienta zjištění stupně kuřácké závislosti zjištění typu chování  

Metodika práce poradny 1 . Diagnostická část Osobní anamnéza, pracovní anamnéza, rodinná anamnéza (ICHS, hypertenze, obezita, diabetes, dyslipidémie, nádory) Antropometrické vyšetření – BMI, WHR Somatické vyšetření – TK Biochemické vyšetření – celkový, HDL, LDL cholesterol, triacylglyceroly, glukóza v krvi

Metodika práce poradny 1 . Diagnostická část Hodnocení nutriční spotřeby (3 denní spotřební záznam -2 všední dny, 1 sváteční, 7 denní spotřební záznam) Dotazník stravovacích zvyklostí

Metodika práce poradny 2. Analytická část  zpracování údajů komplexním počítačovým programem  porovnání s optimálními ukazateli ve vztahu k pohlaví, věku, zdravotnímu stavu, profesi a způsobu života   navržení individuální změny podle potřeb klienta

Metodika práce poradny 3 Metodika práce poradny 3. Intervenční část Zásady podávání informací klientovi motivace, nezbytné vysvětlit výhody doporučených změn (zdravotní, estetické, společenské, finanční) změny musí být postupné a systematické nejprve změny úpravy spektra spotřebovaných potravin a úpravy technologie přípravy stravy

Metodika práce poradny 3 Metodika práce poradny 3. Intervenční část Zásady podávání informací klientovi   vyvarovat se kategorických příkazů a zákazů rady musí být jasné, jednoduché, důsledné srozumitelný způsob podání rady musí být reálné vzhledem k možnostem klienta

Metodika práce poradny 3 Metodika práce poradny 3. Intervenční část Zásady podávání informací klientovi argumentace by měla pozitivně motivovat pozitivní hodnocení efektu změn je i formou motivace pro důsledné dodržování režimu doplnění vhodnými tiskovými nebo audiovizuálními pomůckami – např. modelové receptáře, videokazety, kalendáře součástí doporučení ke snížení energetického příjmu je vždy analýza pohybových zvyklostí  

Intervenční programy

Poznejte rizika svého životního stylu www.szu.cz/czzp/riziko Dotazníky: CINDI Health Behaviour Monitor: - výživové zvyklosti - konzumace alkoholu výpočet BMI grafické vyhodnocení doporučení databáze přístupů, souhrnné statistiky Pozn.: Stránky jsou pouze orientačními vodítky a pomocníkem těm, kteří cítí odpovědnost za vlastní zdraví a spokojený život. Stránky a doporučení nenahrazují lékařskou odbornou péči

Doporučení

Lékárna na talíři www.szu.cz/czzp/lekarna Program je určen: - pracovníkům sociální péče - seniorům Cíl: zlepšování vědomostí a dovedností v oblasti výživových zvyklostí, výběru a přípravě pokrmů Základní přístup: edukace pracovníků sociálních služeb v oblasti výživy v seniorském věku

Letáky ke stažení: výživová doporučení obecná doporučení pro správnou výživu ve vyšším věku pro osoby: - s poruchou glukózové tolerance, ohrožené onemocněním cukrovkou - s nadváhou a obezitou - s vysokým krevním tlakem - se zažívacími obtížemi

Přehled PPZ 1993 – 2004 dle tématických okruhů MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha

Doporučené metodiky z PPZ přehled Dospělí Program přiměřené redukce nadváhy, ozdravění výživy a životního stylu – 1. LF UK Praha Výživa a pohyb – počítačový program – nemocnice Třebíč Nutriční program pro poradny podpory zdraví – SZÚ Praha Dvoustupňová intervence zaměřená na výživu těhotných a kojících žen – LF MU Brno Poznej a zlepši svoje zdraví – LF MÚ Brno Kojení – FTN Praha Chutný život - SZÚ Praha Zlepšení stravovacích návyků jako podpůrný faktor zdrav. stavu seniorů – LF MÚ Brno Poradna zdravé výživy pro seniory – LF UK Plzeň

Doporučené metodiky PPZ přehled Dospělí: Preskripce programu tělesné aktivity a jeho vliv na životní styl jedince – FTK UP Olomouc Optimalizace pohybové aktivity tělesně nezdatných osob – FP TU Liberec Cvičení je lék – STOB Kampaň „ Postav srdce na nohy“ – SZÚ Praha Pohyb je život – radio Classic a.s. Podpora pohybové aktivity střední generace- LF MÚ Brno Strategie prevence v péči o zdraví Liberecka – ZÚ Liberec Prevence kardiovaskulárních onemocnění – CINDI program

Zdroje Metodické postupy v poradenství: http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/poradny-podpory-zdraví Správná výživa: http.//www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/spravna-vyziva Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR: http:www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni/ Prevence v primární péči. Doporučené postupy WHO. SZÚ Praha, 1997.