Metodika nutričního poradenství MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav
Metodika práce poradny přehled Diagnostická část Analytická část Intervenční část
Metodika práce poradny 1 . Diagnostická část zjištění rizikového profilu klienta zjištění stravovacích zvyklostí a chyb zjištění pohybového režimu klienta zjištění stupně kuřácké závislosti zjištění typu chování
Metodika práce poradny 1 . Diagnostická část Osobní anamnéza, pracovní anamnéza, rodinná anamnéza (ICHS, hypertenze, obezita, diabetes, dyslipidémie, nádory) Antropometrické vyšetření – BMI, WHR Somatické vyšetření – TK Biochemické vyšetření – celkový, HDL, LDL cholesterol, triacylglyceroly, glukóza v krvi
Metodika práce poradny 1 . Diagnostická část Hodnocení nutriční spotřeby (3 denní spotřební záznam -2 všední dny, 1 sváteční, 7 denní spotřební záznam) Dotazník stravovacích zvyklostí
Metodika práce poradny 2. Analytická část zpracování údajů komplexním počítačovým programem porovnání s optimálními ukazateli ve vztahu k pohlaví, věku, zdravotnímu stavu, profesi a způsobu života navržení individuální změny podle potřeb klienta
Metodika práce poradny 3 Metodika práce poradny 3. Intervenční část Zásady podávání informací klientovi motivace, nezbytné vysvětlit výhody doporučených změn (zdravotní, estetické, společenské, finanční) změny musí být postupné a systematické nejprve změny úpravy spektra spotřebovaných potravin a úpravy technologie přípravy stravy
Metodika práce poradny 3 Metodika práce poradny 3. Intervenční část Zásady podávání informací klientovi vyvarovat se kategorických příkazů a zákazů rady musí být jasné, jednoduché, důsledné srozumitelný způsob podání rady musí být reálné vzhledem k možnostem klienta
Metodika práce poradny 3 Metodika práce poradny 3. Intervenční část Zásady podávání informací klientovi argumentace by měla pozitivně motivovat pozitivní hodnocení efektu změn je i formou motivace pro důsledné dodržování režimu doplnění vhodnými tiskovými nebo audiovizuálními pomůckami – např. modelové receptáře, videokazety, kalendáře součástí doporučení ke snížení energetického příjmu je vždy analýza pohybových zvyklostí
Intervenční programy
Poznejte rizika svého životního stylu www.szu.cz/czzp/riziko Dotazníky: CINDI Health Behaviour Monitor: - výživové zvyklosti - konzumace alkoholu výpočet BMI grafické vyhodnocení doporučení databáze přístupů, souhrnné statistiky Pozn.: Stránky jsou pouze orientačními vodítky a pomocníkem těm, kteří cítí odpovědnost za vlastní zdraví a spokojený život. Stránky a doporučení nenahrazují lékařskou odbornou péči
Doporučení
Lékárna na talíři www.szu.cz/czzp/lekarna Program je určen: - pracovníkům sociální péče - seniorům Cíl: zlepšování vědomostí a dovedností v oblasti výživových zvyklostí, výběru a přípravě pokrmů Základní přístup: edukace pracovníků sociálních služeb v oblasti výživy v seniorském věku
Letáky ke stažení: výživová doporučení obecná doporučení pro správnou výživu ve vyšším věku pro osoby: - s poruchou glukózové tolerance, ohrožené onemocněním cukrovkou - s nadváhou a obezitou - s vysokým krevním tlakem - se zažívacími obtížemi
Přehled PPZ 1993 – 2004 dle tématických okruhů MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené metodiky z PPZ přehled Dospělí Program přiměřené redukce nadváhy, ozdravění výživy a životního stylu – 1. LF UK Praha Výživa a pohyb – počítačový program – nemocnice Třebíč Nutriční program pro poradny podpory zdraví – SZÚ Praha Dvoustupňová intervence zaměřená na výživu těhotných a kojících žen – LF MU Brno Poznej a zlepši svoje zdraví – LF MÚ Brno Kojení – FTN Praha Chutný život - SZÚ Praha Zlepšení stravovacích návyků jako podpůrný faktor zdrav. stavu seniorů – LF MÚ Brno Poradna zdravé výživy pro seniory – LF UK Plzeň
Doporučené metodiky PPZ přehled Dospělí: Preskripce programu tělesné aktivity a jeho vliv na životní styl jedince – FTK UP Olomouc Optimalizace pohybové aktivity tělesně nezdatných osob – FP TU Liberec Cvičení je lék – STOB Kampaň „ Postav srdce na nohy“ – SZÚ Praha Pohyb je život – radio Classic a.s. Podpora pohybové aktivity střední generace- LF MÚ Brno Strategie prevence v péči o zdraví Liberecka – ZÚ Liberec Prevence kardiovaskulárních onemocnění – CINDI program
Zdroje Metodické postupy v poradenství: http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/poradny-podpory-zdraví Správná výživa: http.//www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/spravna-vyziva Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR: http:www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni/ Prevence v primární péči. Doporučené postupy WHO. SZÚ Praha, 1997.