Prohra československé demokracie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
USA po druhé světové válce
Československo po válce
Přehled událostí v ČSR po r.1945
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
Problémy poválečného světa
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Marshallův plán Význam První reakce – přijetí
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
20. století „Vítězný únor“.
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Poválečné Československo
STUDENÁ VÁLKA.
Franklin Roosevelt New Deal
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Na rozcestí.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Konec prosperity, 1929 začíná hospodářská krize
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
Gymnázium a SOŠ Jaroměř, Lužická 423, Jaroměř Mgr
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Poválečné Československo do roku
Postavení Evropy ve světě
Evropské regiony – Střední Evropa- Transformace, Visegrádská čtyřka
DEKOLONIZACE.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Mezinárodní vztahy ve 20. letech
Vývoj v Československu
Československo po 2. světové válce
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Rozdělená Evropa.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
Svět po 2. světové válce.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Uč Prohra československé demokracie. Odmítnutí Marshallova plánu po volebním vítězství komunistické strany ostatní politické strany dále vystupovaly.
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
28. ŘÍJEN ŘÍJEN 1918 – první den dějin československého státu Václavské náměstí – odpoledne vyhlášen samostatný československý stát 14. října.
ČESKOSLOVENSKO po 2. světové válce (1945 – 1948)
Studenoválečnický konsenzus. 1. „studenoválečnický konsenzus“ 2. Dlouhý telegram ( ) 3. Trumanova doktrína 4. Evropský program obnovy – OEEC.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Nástup totality v Československu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
STUDENÁ VÁLKA 1.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
GLOBALIZACE.
1980_1984 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Evropské hospodářství
Cesta ke studené válce v Evropě
Poválečné uspořádání uč
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
Transkript prezentace:

Prohra československé demokracie

Co je to Marshallův plán? Marshallův plán oficiálně Plán evropské obnovy (European Recovery Program) byl plán přijatý Kongresem 3. dubna 1948 s cílem organizovaně zabezpečit americké úsilí pomoci poválečné Evropě. V důsledku odmítnutí ze strany krajin východního bloku, byl plán omezený jen pro západní Evropu. Marshallův plán přispěl k hospodářské rekonstrukci západní Evropy, obnovil průmysl, zemědělství a oživil mezinárodní obchod. USA si touto hospodářskou pomocí zabezpečilo vliv a prestiž v Evropě, která se postupně rozdělila na blahobytný Západ a zaostávající Východ. Generál Marshall byl za svoji celoživotní práci oceněn Nobelovou cenou za mír.

Byla čs. vláda pozvána do Paříže na konferenci o MP? Ano ale? Stalin si vynutil odvolání čs. účasti na pařížské konferenci – při návštěvě čs. delegace v SSSR v červenci 1947

1947 sucho, neúroda hospodářské problémy pokles životní úrovně sociální napětí politické napětí

1948 Nové volby Naději demokratické strany Ale: 19.2. 1948???? Do Prahy přiletěl ministr zahraničí SSSR Valerian Zorin Proč? Se Stalinovým vzkazem? Aby Gottwald neoddaloval rozhodující střetnutí o moc a požádal Moskvu o vojenskou pomoc.

1948 Únor