Využití ontologií při dobývání znalostí z databází Hana Češpivová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple
Advertisements

4IZ210 – Zpracování informací a znalostí Ing. D. Pejčoch
PVY – OBJEKTOVÉ DS Analýza pro tvorbu IS Bc. Jiří Šilhán.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Zpracování informací a znalostí Zadání úkolu č. 4 – DZD Jan Rauch Katedra informačního a znalostního inženýrství.
KDD II David Pejčoch. KDD vs. data mining KDD = Knowledge discovery in databases, česky Získávání znalostí z databází nebo DZD = celý proces (viz např.
Hodnocení ve výuce dějepisu Přednáška č. 12 AR 2011/2012.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Koreferát: LISp-Miner a (lékařské) ontologie Vojtěch Svátek.
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
Zpracování informací a znalostí Zadání úkolu č. 4 – DZD
HELPDESK Pomoc uživatelům s jejich IT problémy a zefektivnění práce servisních techniků.
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
Pravidelné zálohování dat
Shluková analýza.
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Vzájemná poloha dvou přímek
Podnikové informační systémy C7 – Data Mining a získávání znalostí České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní ústav Řízení a ekonomiky podniku.
OBJEKTOVÉ METODOLOGIE – JEJICH UŽITÍ A VÝKLAD Ing. Martin Molhanec, CSc.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_11.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
1 Kognitivní inspirace třídění na základě závislostí atributů Jan Burian Eurfomise centrum – Kardio, Ústav informatiky AV ČR Článek je dostupný na WWW:
Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna.
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Kvalitativní a kvantitativní analýza – chromatografie
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Normalizace v objektových databázích Vojtěch Merunka
JAK BUDE PROBÍHAT ZPRACOVÁNÍ BP V JARNÍM SEMESTRU BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ BPH_BAS2.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Měkké systémy.
Checklandova metodologie
Databázové systémy Datové modely.
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
Metodologie měkkých systémů
JAK BUDE PROBÍHAT ZPRACOVÁNÍ BP V JARNÍM SEMESTRU BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ BKH_BAS2.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Perzistence XML dat Kamil Toman
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Aplikovaná statistika 2.
Tektonická analýza, podzim 2006, Analýza duktilní deformace IV. Deformace eliptické nebo elipsoidální částice je popsána vztahem: kde A je matice elipsy.
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
ÚLOHY - HUSTOTA Seminář didaktiky fyziky 1 FY2MP_SDF1/01 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Zdanění provozu motorových vozidel v České republice
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Dobývání znalostí z databází znalosti
Databázové systémy přednáška 13 – Analýza a reporting
Strukturace učiva Příprava učitelova.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
Checklandova metodologie
Metodologie měkkých systémů
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Využití ontologií při dobývání znalostí z databází Hana Češpivová

Ontologie „Stulong_UMLS“ založená na lékařské ontologii UMLS Ontologie „Stulong_UMLS“ založená na lékařské ontologii UMLS Data projektu STULONG Data projektu STULONG 4ft-Miner 4ft-Miner

Ontologie „Stulong_UMLS Zpět …

Využití ontologie v rámci metodologie CRISP-DM 1. Porozumění problematice – ontologie by nám měla umožnit celistvý pohled na analyzovanou oblast a pomoci uvědomit si všechny vztahy mezi objekty v této oblasti. 2. Porozumění datům – ontologie nám může poskytnout jiný úhel pohledu na data a to hlavně z hlediska jejich roztřídění do skupin, hierarchie těchto skupin a vztahů mezi nimi. 3. Příprava dat – v této fázi by mělo proběhnout mapování získaných dat na ontologii dané oblasti. Poté může následovat tvorba dílčích cedentů, pokud je analýza dat prováděna pomocí systému LISp-Miner. 4. Modelování – v této fázi zatím nevidím využití ontologie. Je zatím otázkou, zda by bylo možné ontologii využívat třeba pro tvorbu dílčích úloh či jejich zpřesňování. 5. Vyhodnocení výsledků – v tuto chvíli můžeme ontologii využít k posouzení, zda byly potvrzeny známé vztahy, nalezeny výjimky či nové znalosti. 6. Využití výsledků – získané výsledky mohou být mimo jiné využity i k doplnění či opravě existující ontologie.

Formulace analytické úlohy Fáze porozumění datům a příprava dat v rámci metodologie CRISP-DM 1. Jednoduché úlohy - úlohy jsou odvozeny z přímých vztahů mezi třídami. 2. Úlohy „přes uzel“ - úlohy by měly hledat souvislosti mezi třídami ob jednu či více tříd. 3. Úlohy s více dílčími cedenty v antecedentu (podle vztahu dvou či více tříd k jedné třídě) - úlohy by měly hledat vztahy více tříd k jedné třídě tak, aby vztahy tříd v antecedentu byli vůči třídě v sukcedentu shodné. 4. Úlohy s více dílčími cedenty v antecedentu (po směru několika šipek - vztahů) - úlohy by měly hledat vztahy více tříd k jedné třídě prostřednictvím řetězení různých vztahů. graf

Mapování dat na ontologii a tvorba dílčích cedentů Fáze přípravy dat v rámci metodologie CRISP-DM Mapování atributů (dat) by měl provádět člověk, který rozumí oblasti zkoumání. Jednotlivé dílčí cedenty by měly být tvořeny vrcholovými třídami ontologie. graf

Zpracování dílčích úloh pomocí 4ft-Mineru Fáze modelování v rámci metodologie CRISP-DM Spíše činnost člověka, který ovládá 4ft-Miner. Je zatím otázkou, zda by bylo možné využívat ontologii třeba pro tvorbu dílčích úloh či jejich zpřesňování.

Interpretace výsledků analýzy analytické úlohy Fáze vyhodnocení výsledků v rámci metodologie CRISP-DM Posouzení, zda jde o potvrzení pravidla, nalezení výjimky či nové znalosti. Potvrzení pravidla – nalezení vztahu tam, kde je očekáván. Potvrzení pravidla – nalezení vztahu tam, kde je očekáván. Nalezení výjimky – nalezení vztahu tam, kde by neměl být nebo naopak nenalezení žádného vztahu tam, kde je očekáván. Nalezení výjimky – nalezení vztahu tam, kde by neměl být nebo naopak nenalezení žádného vztahu tam, kde je očekáván. Nalezení nových znalostí – nalezení nového vztahu. Nalezení nových znalostí – nalezení nového vztahu.

Problémy Má smysl vytvářet ontologii pro analyzovaná data? Má smysl vytvářet ontologii pro analyzovaná data? Má se využít již existující ontologie? A případně jaká? Má se využít již existující ontologie? A případně jaká?