Lubomír Valenta Národní centrum Europass ČR Národní ústav odborného vzdělávání Europass v kontextu uznávání neformálního učení (Třetí odborné setkání projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváříme znalostní společnost?
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Bílá místa na mapě profesního vzdělávání Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR Europass: Novinky ve struktuře dokumentů.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Společnost vědění/učící se společnost
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Společnost vědění/učící se společnost Lenka Damborská Pavla Hošková Gabriela Krzemińská Simona Macháčková Iveta Matoušková Pavla Schneiderová Petr Večeřa.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava,
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
Organizace veřejné správy
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Vzdělávací politika.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
NSK – vazby na evropské procesy
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
ověřování profesionální připravenosti
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Skryté světy učení na pracovišti
Hlavní manažér SP Kvalita I
Organizační struktura
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
10. setkání TS Podpora polytechnického vzdělávání (přírodovědné a technické vzdělávání) KAP JMK 16. května 2018.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Modernizační teorie Hans-Ulrich Wehler: Modernisierunstheorien und Geschichte. In: H.-U. Wehler: Die Gegenwart und Geschichte. Esseys. München 1995, s.
Transkript prezentace:

Lubomír Valenta Národní centrum Europass ČR Národní ústav odborného vzdělávání Europass v kontextu uznávání neformálního učení (Třetí odborné setkání projektu Klíče pro život, )

Obsah prezentace 1) koncept neformálního (informálního) učení: zdroje kritiky, východiska 2) transformace portfolia Europass, výhled do roku ) strukturální kompetenční model eCOTOOL a jeho využití v uznávání neformálního učení

Kritika konceptu neformálního (informálního) učení Pedagogický konzervativismus Pluralitní humanismus Koncept výsledků učení je: neoliberální, reduktivní, ekonomizující, akontabilní, auditní, performativní, totalizující, ideologický…

Liessmann, Konrad P. (2008): Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění. Praha: Academia. „…vzdělání redukované na profesní vyučení a vědění degradované na vypočitatelný ukazatel humánního kapitálu.“ (11) „Vědění existuje tam, kde je možné něco vysvětlit nebo pochopit.“ (24) Kaščák, O. – Pupala, B. (2010): Neoliberálna guvernmentalita v sociálnom projektovaní vzdelávania. Sociologický časopis 46: 5, „…sebeřídící se a vůči sobě odpovědná individua současně vykazují známky dosažení homogenního kolektivního jednání prostřednictvím tohoto typu sociální kontroly.“ (786) Kritika konceptu neformálního (informálního) učení

Colley, H. – Hodkinson, Ph. – Malcolm, J. (2003): Informality and Formality in Learning: A Report for the Learning and Skills Research Centre. London: LSRC. „Je důležité uvědomovat si omezení a účinky nástrojů jako jsou měření výsledků učení, hodnotící škály či univerzální prověřovací kritéria. Tyto nástroje mění povahu učení, na něž jsou aplikovány.“ (ii) Kritika konceptu neformálního (informálního) učení

Místo Europassu v konceptu uznávání neformálního učení

Europass 2010Europass 2020 CV Jazykový pas Mobilita Dodatek k osvědčení Dodatek k diplomu CV European Skills Passport Kvalifikační dodatek

1) Politická dimenze - Bruges Communiqué Barrosova zpráva o Unii ) Konceptuální dimenze - potvrzován třetími stranami (není sebedeklarativní) - výsledky učení v různých kontextech - vztah mezi formálním a neformálním záznamem? - struktura kompetencí? - pomoc při tvorbě CV (osobní požití), nebo kolekce výsledků učení pro možnou validaci (formální použití)? European Skills Passport

Kompetenční model eCOTOOL

Děkuji za pozornost.