AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace pro AEM Ing. Pavel Maxa 23. Leden 2008
Advertisements

Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR
Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Jak vstupovat na trh s elektřinou v ČR – finanční jištění Pavel Maxa
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza

2 Hlavní činnosti OTE  vyhodnocení a zúčtování odchylek skutečných a sjednaných dodávek a odběrů elektřiny  organizování a vypořádání krátkodobého trhu s elektřinou - denní trh (DT) - vnitrodenní trh (VDT) (od )  předávání skutečných hodnot pro účely fakturace a zajištění procesu změny dodavatele oprávněného zákazníka a zajištění procesu změny smluvních vztahů týkajících se dodávky elektřiny účastníků trhu s elektřinou.  organizování a vypořádání vyrovnávacího trhu (VT) ve spolupráci s provozovatelem přenosové soustavy (od )

3 Vyhodnocení a zúčtování odchylek  vyhodnocení a zúčtování odchylek skutečných a sjednaných dodávek a odběrů elektřiny „skutečnost - plán = odchylka“  součástí tohoto vyhodnocení a zúčtování jsou i údaje o přeshraničních obchodech od provozovatele přenosové soustavy  účastník trhu, který chce dovézt, nebo vyvézt elektřinu do/ z ES ČR se musí stát subjektem zúčtování (SZ)

4 Subjekt zúčtování - SZ  ve smyslu vyhlášky ERÚ č. 373/ 2001 Sb. je subjektem zúčtování účastník trhu s elektřinou, pro kterého operátor trhu na základě smlouvy o zúčtování provádí vyhodnocení, zúčtování a vypořádání odchylek  Registrovaným účastníkem trhu s elektřinou (RÚT) je subjekt, který má zaveden kmenový záznam v informačním systému Operátora trhu s elektřinou (IS OTE) a je mu operátorem trhu přiděleno registrační číslo.  Subjektem zúčtování je RÚT, který uzavřel s Operátorem trhu s elektřinou Smlouvu o zúčtování odchylek (dále jen smlouva o zúčtování).

5 SZ – obecný postup  registrace – pomocí příslušného registračního formuláře  úhrada příslušných poplatků (viz. cenové rozhodnutí ERÚ)  schůzka s OTE – předložení originálů dokladů a podpisy předaných údajů  kompletace Smlouvy o zúčtování odchylek včetně příloh (příloha č. 2 – stanovení výše finančního zajištění)  podpis smlouvy  plnění podmínek finančního zajištění  instalace přístupu do IS OTE ______________________________________________________________________________________________________________________  zadávání obchodů a zúčtování výsledků v IS OTE

6 Přeshraniční obchody  vyhláška č.373/2001 Sb., ve znění vyhlášky č.12/2003 Sb.  §2 – Vymezení pojmů, písmeno r) přeshraniční obchod - obchod realizovaný prostřednictvím smluvního dovozu elektřiny, smluvního vývozu elektřiny a smluvního tranzitu elektřiny  §2 – Vymezení pojmů, písmeno p) smluvním tranzitem elektřiny - doprava elektřiny přenosovou soustavou, kdy dopravovaná elektřina není v elektrizační soustavě vyrobena ani spotřebována; smluvní tranzit elektřiny nemá vliv na velikost smluveného salda zahraničních výměn  Operátor trhu eviduje hodnoty smluvního dovozu a vývozu pro účely zúčtování odchylek

7 Dovozy a vývozy elektřiny (od )  návrh novely vyhlášky č. 373/ 2001 Sb., ve znění vyhlášky č. 12/ 2003 Sb. (předpokládaná platnost od )  §17 - Vyhodnocování odchylek odstavec (1): Smluvní dovoz elektřiny nebo smluvní vývoz elektřiny je určen hodnotami zadanými provozovatelem přenosové soustavy  §17 - Vyhodnocování odchylek odstavec (7): Současně jsou každý pracovní den nejpozději do 11:00 hodin operátorem trhu za každou obchodní hodinu předcházejícího pracovního dne, případně za všechny bezprostředně předcházející nepracovní dny přijímány od: b) provozovatele přenosové soustavy skutečné hodnoty dovozů a vývozů jednotlivých subjektů zúčtování

8 Možné změny termínů uzavírání obchodů  Dvoustranné obchody na dodávku elektřiny současnost tuzemské D - 2 do 16,00 hod přeshraničníD - 1 do 12,30 hod (PPS)  Krátkodobý organizovaný trh – denní trh (DT) nabídky na DTD - 1 do 12,00 hod  Dvoustranné obchody na dodávku elektřiny od tuzemské D - 1 do 13,00 hod přeshraničníD - 1 do 13,00 hod (PPS)  Krátkodobý organizovaný trh – denní trh (DT) nabídky na DTD - 1 do 11,00 hod __________________________________________________________________________________________________ pozn. uvedené změny závisejí na schválení návrhů novel vyhlášek

9 Krátkodobý trh s elektřinou  organizování a vypořádání krátkodobého trhu s elektřinou - denní trh - vnitrodenní trh (od )  denní trh - pro SZ, kteří mají uzavřenou Smlouvu o přístupu na krátkodobý trh „vyhodnocení nabídek a poptávek, stanovení marginální ceny“  operátor trhu, resp. denní trh není z pohledu zákona „klasická“ burza s elektřinou  „klasická“ burza je řízena zákonem č. 229/ 1992 Sb. (v platném znění) o komoditních burzách

10 Vztah operátor trhu - burza  vyhláška č.373/2001 Sb., ve znění vyhlášky č.12/2003 Sb.  §16 - Podmínky pro předávání a přiřazování údajů obchodů s elektřinou, odstavec (6): Kromě účastníků trhu podle odstavce (5) je u operátora trhu registrována burza jako subjekt zprostředkující obchodování s elektřinou mezi subjekty zúčtování. Burza není držitelem licence na obchod. ______________________________________________________________________________________________________________________  burza předává operátorovi trhu do IS OTE technické části smluv uzavřených jejím prostřednictvím  burzou předané technické údaje ze smluv jsou ze strany operátora trhu považovány za potvrzené příslušnými SZ  burza odpovídá za správnost předaných hodnot

11 ČR, sousední státy a další vývoj  burza v ČR - Českomoravská komoditní burza Kladno  energetické burzy ve státech sousedících s ČR Německo - EEX (European Energy Exchange) Rakousko - EXAA (Energy Exchange Austria) Polsko - Gielda Energii  burzy většinou prioritně působí na národních trzích  nevýhodou malých národních trhů bývá nižší likvidita  trendem je spolupráce a obchod na mezinárodní úrovni  zde existuje řada nedořešených otázek – dostatečné kapacity pro přeshraniční přenosy, řízení v reálném čase, daňové náležitosti, finanční zajištění apod.