DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Advertisements

52_INOVACE_ZBO2_4264HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Multimediální svět.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Druhy porcelánových výrobků a soupravy užitkového porcelánu.
Rozdělení sádrových modelů Autor: Alena Švejková.
Keramické a sklářské tříleté učební obory
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Technická kontrola a evidence.
Tupování BARVOU.
Od návrhu k výrobku.
PRAVÝ LEPT.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
Pálení porcelánových výrobků.
VADY DEKORACE.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Společná setkání nad výtvarnými díly 3
S á d r a Autor: Alena Švejková.
Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
, Název školy Střední odborná škola Luhačovice
OCELOTISK.
Glazování.
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
Keramický výrobek.
DEKORACE TISKEM.
FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
Základní škola Bohutín, okres Příbram
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
PODGLAZUROVÁ DEKORACE
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
VY_32_INOVACE_ZB04_2164 Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.
Materiál používaný při dekorování keramiky
 Razítkování je tisknutí motivu vyrobeného z pryže na výrobek.  Dekor je používán v různých seskupeních a kombinacích.  Může být použito jako samostatný.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Elektrické vodiče a izolanty
VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
Malování.
PEROKRESBA.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
DEKORACE EM.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Společná setkání nad výtvarnými díly 3
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
NAPODOBENÝ LEPT.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
NÁZEV:VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Kvalitní a efektivní vzdělávání pro žáky ŠKOLA:Střední škola polygrafická,
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Základní Raku techniky
Způsoby nanášení nátěrových hmot
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Technické prostředky v požární ochraně
Broušení, povrchová úprava Výroba špalíku na broušení
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Návrhové skici-použití výtvarných technik
Transkript prezentace:

DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU

Dekorace keramiky je částí jejího vzhledu Dekorace keramiky je částí jejího vzhledu. Barevností a dekorem výrobek nejen zkrášlíme, ale můžeme zakrýt i nedostatky vzniklé při ostrém výpalu. Počet dekor. technik je velký a je možno je i různě kombinovat.

Linkování Provádí se linkovacím štětcem do šíře 2 mm. Může být malována : barvou drahým kovem listrem Má linii : kružnicovou, oválnou, hranatou a nepravidelnou - štafáž.

Páskování Maluje se štětcem od 2 mm výše. Může být provedena : barvou drahými kovy listrem Linie je jako u linky.

Páska a linka barvou zlatem

Štafáže

Razítkování Razítko je vyrobeno z pryže a nalepeno na pórovitou pryž a dřevěný špalíček. Razítkuje se barvou, dr. kovem nebo listrem. Dekor může být jako kanta, plnorazítko, házenka.

Razítka: zlatem barvou

Perokresba Umožňuje dosáhnout velmi jemných kontur. Zvolený motiv se s pomocí pauzovacího papíru přenese na výrobek. Perkem se provádí velmi jemná kresba, buď tahy, nebo tečkami. Může být použita barva nebo kov.

Perokresba barvou

Perokresba zlatem

Dekorování emaily Email je barva s přídavkem viskózního taviva. Nanáší se perem, nebo štětcem. Po výpalu je plastický. Může být bílý, barevný, nebo může být podkladem pod zlato. Používá se při dozdobení v drahé dekoraci a u ruční malby.

Dekorace tiskem Motiv který je natištěn a nalakován na speciálním papíru se přenáší na výrobek. Obtisk musí být řádně uhlazen, bez bublin a vrásek. Dekor může být celoplošný, házenka, kanta, nebo se můžou vytvářet různé koláže.

Tisk

Stříkání Provádí se postřikem výrobku keramickou barvou stříkací pistolí na stlačený vzduch. Stříkání může být celoplošné, do ztracena, nebo s použitím šablony a vykrývacího laku. V současné době je to velmi používaná metoda.

Nastříkané výrobky Celoplošné Do ztracena

Tupování Provádí se jako samostatná dekorace, nebo jako doplněk u ruční malby. Používají se tupovací štětce, vatový tampon v textilii a houbička. Materiálem je zde barva a listr.

Tupování barvou s pomocí vykrývacího laku

Tupování listrem

Tahy z volné ruky Vytahování reliéfu. Používá se pro zdůraznění vystouplého reliéfu na ozdobném porcelánu. Je prováděn barvou, zlatem, platinou, listrem, emailem.

Vytahování reliéfu

Ruční malba Reprodukce zvoleného motivu na ozdobný výrobek. Výrobek je většinou vícekrát pálený. Pracuje se se speciálními barvami určenými pro ruční malbu.

Ocelotisk Jednobarevná dekorace, pomocí ocelové desky. Vznikají jemné kontury, které se dají stínovat.

Pravý lept Provádí se leptáním glazury kyselinou fluorovodíkovou. K dekoraci se používá matné zlato. Dekor je lesklí, okolí matné.

Pravý lept Dekor je na omak plastický a lesklí okolí matné

Falešný lept Je napodobenina pravého leptu. Provádí se razítkováním, nebo sítotiskem. Sítotiskem je věrnější napodobení pravého leptu.

Falešný lept Dekor je matný okolí lesklé

Kontrolní otázky

1. Otázka Vyjmenujte nejběžnější dekorační techniky

Odpověď Dekorační techniky jsou : linkování, páskování, razítkování, perokresba, dek. emaily, tisknutí obtisků, stříkání, tupování, tahy z volné ruky, ocelotisk, pravý a falešný lept.

2. Otázka Co je email ?

Odpověď Email je barva s přídavkem viskózního taviva. Nanáší se štětcem, nebo perem. Je plastický.

3. Otázka Jaké zařízení potřebujeme při stříkání ?

Odpověď Na stříkání potřebujeme stříkací pistoli na stlačený vzduch.

4. Otázka Čím přeneseme vybraný motiv pro perokresbu na výrobek ?

Odpověď Vybraný motiv přeneseme na výrobek pomocí pauzovacího papíru.