Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v.
Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Retrokatalogizace v Knihovně UPM v rámci grantu VISK 5 Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Historické fondy VKOL - ukázky
Od partitur k rybářství Můj profesní život – představujeme silné osobnosti z řad NIP Vladimíra Bendová Akademická knihovna JU Pobočka při Fakultě rybářství.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Statistické výkazy Ivo Brožek.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Oboroví knihovníci Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
1 Zasedání spoluřešitelů projektu AU3V Praha 11. – doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Program podpory: 15.A Zkvalitňování vzdělávání na vysokých školách Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Bibliotheca Economica Zlatý fond českého ekonomického myšlení Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE v Praze a CIKS VŠE v.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Oborová informační brána Musica
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Historické fondy VKOL - ukázky
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Souborný katalog ČR Seriály
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze

Knihovny současnosti 2007 Knihovní fond – ideál knihovníka

Knihovny současnosti 2007 Zpracování knihovního fondu VŠE - historie Retrospektivní katalogizace Částečná obsahová prověrka v r Knihovnický systém: do r Tinlib, od července 2003 Aleph, přechod na MARC21 Souběžně v rámci grantového projektu MŠMT počátky budování dílčí sbírky – Zlatý fond českého ekonomického myšlení

Knihovny současnosti 2007 Projekt CIKS VŠE Výběr titulů a jejich zpracování Skenování plných textů – URL adresa v bibliografickém záznamu v Souborném katalogu VŠE Vydání CD ROM s 37 plnými texty Výstavky, biografie význačných českých ekonomů 19. a 1.pol. 20. stol. Econlib:

Knihovny současnosti 2007 Problémy Výběr relevantních titulů (specialisté - ekonomové) Časová náročnost kvalitního věcného zpracování často unikátních děl vs. personální kapacity Technické a personální zajištění digitalizace Jak dál?

Knihovny současnosti 2007 Řešením je spolupráce – knihovna a škola Východiska: CIKS má nezpracovaný knihovní fond a odborné zázemí pro knihovnické zpracování; chybí odborníci-ekonomové a čas (kapacita) na důkladné zpracování Katedra hospodářské politiky poskytne odborné ekonomické znalosti a pracovní kapacitu (pedagog - věcný garant, a studenti)

Knihovny současnosti 2007 Seminář „Zlatý fond českého ekonomického myšlení“ Akreditace nového volitelného předmětu „Zlatý fond českého ekonomického myšlení“ na katedře hospodářské politiky (od LS 2006/2007) formou semináře Odborný garant předmětu je pedagog KHP (KIE) Odborný knihovnický garant je pracovník CIKS Na konci semestru získají studenti zápočet a 4 ECTS kredity

Knihovny současnosti 2007 Seminář „Zlatý fond českého ekonomického myšlení“ - Cíle Přiblížit studenty k myšlenkovému odkazu českých ekonomů minulých generací Vytvářet specializovaný fond národohospodářské literatury 19. stol. a 1. poloviny 20. stol. Přivést studenty k práci s historickými texty v kontextu doby a k jejich porozumění Naučit studenty analyzovat dokument, zpracovat bibliografickou citaci, abstrakt, rešerši, vyhledat relevantní informace…

Knihovny současnosti 2007 Seminář „Zlatý fond českého ekonomického myšlení“ - Osnova Úvodní informace (garant předmětu), výklad zásad obsahové analýzy dokumentu, jak zpracovávat a používat bibliografické citace, dodržování autorského zákona (CIKS) Samostatná práce studentů, průběžné konzultace a hodnocení Zpracování referátu o vybraném dokumentu Zpracování biografie (výběrově) Odevzdání a prezentace studentských prací Zápočet

Knihovny současnosti 2007 Ukázka studentských prací Zadání: formular pro seminar1.doc Studentská práce - kniha: Necas-Likvidace nezamestnanosti_Rumiskova.doc Studentská práce - biografie: Macek-BIO_Hudik.doc Studentská práce – pojmy: Skotské osvícenství_Hudik.doc

Knihovny současnosti 2007 Využití výstupů semináře v CIKS Katalogizace knih do Souborného katalogu VŠE Jmenná katalogizace (včetně vytváření jmenných autorit) Věcné zpracování – s dílčím využitím studentských prací (referát, klíčová slova…) Digitalizace plných textů (pomvěd KIE) Zpřístupnění v katalogu, prezenční výpůjčky Záznam Soubor_ katalog VŠE.htm Záznam Soubor_ katalog VŠE.htm

Knihovny současnosti 2007 Hodnocení spolupráce z hlediska CIKS VŠE Zpřístupnění většího počtu titulů v Souborném katalogu VŠE Kvalitnější věcné zpracování (odborná terminologie) Digitalizace ve větším rozsahu – postupně budou bibliografické záznamy knih ze semináře opatřeny URL adresou (zpřístupnění plných textů - dle autorského zákona) Osvěta pro studenty: i knihovnictví znamená odbornost a kvalifikaci

Knihovny současnosti 2007 Budoucnost ? www stránky Digitální knihovna ekonomických textů minulosti (do roku 1950) Biografie a bibliografie osobností českého ekonomického myšlení Studentské práce - hodnocení Konference, odborné akce…

Knihovny současnosti 2007 Kontakty VŠE - CIKS (oddělení budování fondu) Věra Škochová – Jana Šebková – VŠE - Katedra institucionální ekonomie F5: dolezalova.cz/main.php?idp=prednasky

Knihovny současnosti 2007 Závěrem Děkuji za pozornost