Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Advertisements

ProQuest Central Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
JSTOR Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
DOK.
Jednotná informační brána pro obor mezinárodní vztahy IReL (International Relations electronic Library ) Okna oborů dokořán! Praha, Helena Kolátorová.
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Seznamy digitálních knihoven
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Šedá literatura Zuzana Janušová.
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Jak získat nové informace (nejen !) v hydrobiologii 1.Knihovna (UP, PřF UP) – fyzicky málo dostupných časopisů 2.Odebírané časopisy s on-line přístupem.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Úvod do studia- 7. seminář Elektronické informační databáze Robert Zbíral.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
SCIRUS Vyhledávácí nástroj společnosti Elsevier pro vyhledávání informačních zdrojů pro vědu, výzkum a vzdělávání.
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Informační zdroje pro molekulární biologii M. Jurajda.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci Mgr. Jiřina Procházková, Ph.D
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Dana Sigmundová Závěrečné práce – část I. - Jak najít literaturu k danému tématu ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Seznamy digitálních knihoven
Ústřední knihovna FSS MU
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
Metodologie bakalářské práce Bozděch, Michal
ProQuest Central Mgr. Alena Doláková
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Z3090c Humánní geografie – cvičení
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Doktorské studium na FLD
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Web of Science – Journal Citation Reports
ProQuest Central Mgr. Alena Filipová
Seznamy digitálních knihoven
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Seznamy digitálních knihoven
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food

Jak to má vypadat (odborná práce) Odborná práce MUSÍ být založena na současném stavu poznání a měla by ho ve vymezené oblasti zájmu:  shrnovat, upozornit na důležité nové poznatky a současné hlavní směry výzkumu (práce rešeršní – review);  rozšiřovat o nové poznatky na základě vlastního výzkumu (základní výzkum);  rozšiřovat o zkušenost s konkrétní praktickou aplikací (aplikovaný výzkum). Rešerše je povinnou součástí každého typu práce, rozdíl je jen v její šíři!

Jak se zorientovat (v odborných zdrojích) Zdroje, na kterých je založena odborná práce, musí splňovat pokud možno všechna následující kritéria:  Autor má patřičnou kvalifikaci, je uznávaným členem vědecké komunity a pracuje pro věrohodnou instituci (adresa instituce, počet recenzovaných publikací autora, citovanost autora – H-index)  Článek nebo kniha jsou recenzované a vydané v respektovaném časopise nebo nakladatelství (Impact factor časopisu, název nakladatelství)  Zdroj je přiměřeně současný (datum vydání)

Co z toho plyne  Mezi základní zdroje patří články z časopisů s IF, monografie z dobrých nakladatelství, sborníky z významných konferencí (pokud možno zařazené do elektronických databází).  Mezi zdroje NEpatří publicistika a lobbyistické webové stránky.  Opatrně je třeba nakládat se zdroji „šedé“ literatury – výzkumné zprávy, firemní literatura, vysokoškolské kvalifikační práce, materiály pro výuku, Wikipedie…

Jak se k nim dostat (k odborným zdrojům) Přes Google cesta nevede! Vyhledávání poskytne zejména odkazy na komerční stránky, podklady pro výuku, lobbyistické stránky, veřejné zprávy státních institucí, publicistiku… Většinou jde o zdroje s nízkou spolehlivostí. Kromě knihoven (univerzitní, vědecké) jsou dnes hlavním a nejrychlejším východiskem elektronické databáze. Ty jsou buď placené (univerzity a výzkumné ústavy jsou připojeny prostřednictvím konsorcií) nebo zdarma.

Které to jsou (ty databáze) Placené: Web of Science (isiknowledge.com) – přírodní a technické vědy, ale i humanitní obory; ProQuest ( – humanitní obory a ekonomika, méně přírodní vědy; Placené s omezeným neplaceným přístupem: Science Direct ( – rozcestník časopisů z nakladatelství Elsevier; webové stránky konkrétních časopisů. Neplacené: Google Scholar (scholar.google.com) Popis databází včetně manuálů je např. na Zásadní výhodou placených databází je přístup k fulltextům.

Jak začít (s odbornou rešerší) Nové téma, nic o tom nevím 1)Formulovat klíčová slova, případně s použitím operátorů (AND, OR, NOT). Pohrát si s nimi a dopracovat se ke zvládnutelnému počtu výběrů. 2)Příklad: benzene AND photocatalysis AND (destruction OR degradation) 3)Projít abstrakty článků se „slibným“ názvem a vytipovat pár nejnovějších, které jsou k tématu blízké. 4)Provést hledání „related“ článků (funkce v databázích nebo si prostě prohlédnout seznam referencí v již vybraných článcích) a/nebo podle klíčových autorů již vybraných článků (co napsali dříve). 5)Zkopírovat si a prohlédnout fulltexty vybraných článků.

Jak začít (s odbornou rešerší) Už mám něco v ruce (zdroje, které mi byly doporučeny např. školitelem) Začít rovnou u bodu 4). Pokud je zdroj starší, je hledání nutné i směrem k novějším článkům. Co dělat, když fulltext článku, který mě zajímá, není přístupný: Univerzitní knihovna je schopna zajistit elektronickou nebo papírovou kopii jakéhokoli článku do několika dnů za poplatek (desítky korun). Nebo si lze článek zaplatit on-line (což je ovšem dražší, typicky dolarů).

Co si to vyzkoušet

Upozornění na závěr Diplomová práce bez patřičně provedené rešerše včetně mezinárodních zdrojů nebude při obhajobě přijatelná! Počet takových zdrojů závisí na typu práce, v každém případě ale musí být zastoupeny.