ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními dějepisnými pojmy.
Advertisements

ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Metody a cesty k poznávání historie Pamatujte: Tím nejzákladnějším pramenem pro poznávání historie je obyčejné mluvené SLOVO.
Český stát za vlády Jagellonců
Úvod do studia dějepisu
Historická období a historické prameny
Výuka dějepisu na naší škole
Didaktická média v dějepisném vyučování
Úvod do učiva dějepisu.
I-3 Archeologie a pomocné vědy historické
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Stvoření světa, vznik člověka
Dějepis 6. ročník Mgr. Lenka Venclová 2009.
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Historické prameny.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
VY _12_INOVACE_D HISTORICKÉ PRAMENY – 6. ROČNÍK. Autor: Mgr
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Historické prameny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
6. ročník Pravěk.
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
Instituce zpracovávající historické prameny
Práce s časovou osou 6. třída.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Pomocné vědy historické
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Úvod do vyučování dějepisu
Dějepis Úvod do dějepisu Pavel Šupka
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Úvod do učiva dějepisu Zdroj: Ref Number: Photographer: Ian BrittonIan Britton Tags: southern england stonehenge world heritage.
pomocné vědy historické
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_6_ ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu II. (pomocné vědy historické, datum, letopočet,
ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU DĚJEPIS,HISTORIE – je to vědní obor, který se zabývá studiem a popisováním minulosti Je to školní vyučovací předmět, ve kterém.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu I. (dějepis, historie, historické prameny,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
VY _12_INOVACE_D.6.05 DĚLENÍ PRAVĚKU – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 11. září 2012 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Dějiny tělesné výchovy a sportu. Přednášející Mgr. Ladislav Černý kancelář č. 204 sportovní hala UJEP konzultační hodiny:úterý.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Jak pracovat s učebnicí
Úvod do dějepisu HISTORICKÉ PRAMENY 6.ROČNÍK.
ZÁKLADNÍ POJMY Historie - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti,
DĚJEPIS = HISTORIE. DĚJEPIS = HISTORIE HISTORIE je věda, která se zabývá vývojem lidské společnosti (= dějinami) od vzniku člověka až po současnost.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Úvod do učiva dějepisu.
Historické prameny a pomocné vědy historické
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
REKVALIFIKAČNÍ ARCHIVNÍ KURZ
Bakalářské studium archivnictví samostatný obor maior minor
ÚVOD DO DĚJEPISU.
Historické prameny a pomocné vědy historické
Transkript prezentace:

ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková

HISTORIA MAGISTRA VITAE "Dějiny jsou svědky času, světlem pravdy, živou pamětí, učitelkou života a poslem minulosti.“ Marcus Tullius Cicero

DĚJEPIS / HISTORIE/ Je věda, která zkoumá dějiny lidské společnosti od vzniku člověka až po současnost Poučuje o změnách, kterými společnost prošla Odhaluje jejich příčiny

PRAMENY: a) hmotné - tzv. vykopávky - jde o nálezy předmětů lidských kultur (nádoby, zbraně, základy, obydlí, hroby, kosterní pozůstatky a další) b) písemné - písemné dokumenty (kroniky, zákoníky, listiny, dopisy, účty, noviny, letáky, literární díla a další) c) tradiční - mýty, pověsti, písně (šíří se ústně) d) obrazové- mapy, atlasy, kresby e) zvukové a vizuální - magnetofonové záznamy, film, kompaktní disky, CD ROM a další

ULOŽENÍ PRAMENŮ: Prameny hmotné povahy uchováváme především v muzeích, galeriích nebo skanzenech. Písemné prameny studujeme v archívech nebo v knihovnách.

ARCHEOLOGIE: archeologie je věda, která zkoumá památky hmotné kultury a na jejich základě rekonstruuje historickou minulost lidské společnosti přestože je to jedna z nejmladších společenských věd, její zárodky je třeba hledat už v dávnověku. Podle písemných zpráv už v 6. stol. př. n. l. babylonský král Nabonid organizoval vykopávky základů paláců a chrámů.

POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ: PALEOGRAFIE – nauka o písmu EPIGRAFIKA – nauka o nápisech DIPLOMATIKA – nauka o úředních písemnostech CHRONOLOGIE – nauka o způsobech měření času SFRAGISTIKA – nauka o pečetích HERALDIKA – nauka o znacích - erbech GENEALOGIE – nauka o rodových vztazích NUMIZMATIKA – nauka o platidlech METROLOGIE – nauka o mírách a váhách

Zdroje obrázků: http://www.google.com/imghp?hl=cs&tab=ii&q=knihovn a&biw=1366&bih=573