Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 24. 3. 2010 Ústřední knihovna FSS MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Advertisements

Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
UŽIVATELSKÝ ÚČET NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Tutorial Zobrazení článku na EBSCOhost rozhraní
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
JAK ÚSPĚŠNĚ NAPSAT ZÁVĚREČNOU PRÁCI
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
Tutoriál Nastavení alertů pro časopisy
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Ivana Svěráková Knihovní služby de luxe ÚK FSS MU, čtvrtek Ústřední knihovna FSS MU.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Dana Mazancová Přednáška pro studenty kombinovaného studia , a
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Správa citací, EndNote Web, JaMM Journals ÚK FSS MU, úterý a středa 18. a Ústřední knihovna FSS MU.
Martin Krčál Proquest 5000 ÚK FSS MU, čtvrtek Ústřední knihovna FSS MU.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Závěrečné práce – Jak najít literaturu k danému tématu a jak citovat ÚK FSS MU, a Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
METALIB a SFX Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, 29. března 2011 aneb jak vyhledávat skoro ve všech e-zdrojích současně.
Metalib Knihovna FSS MU Osnova EIZ – co, proč, kde Metalib – SFX – Uživatelské konto (Můj prostor) – Vyhledávání – Portál elektronických.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Dana Sigmundová Závěrečné práce – část I. - Jak najít literaturu k danému tématu ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Transkript prezentace:

Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU

Co jsou to elektronické informační zdroje (EIZ)? dokumenty v elektronické podobě dostupné prostřednictvím PC a internetu velmi důležitý zdroj informací aktuální informace dokumenty ve formě fulltextů nebo abstraktů

Členění EIZ elektronické databáze a informační brány elektronické časopisy elektronické knihy

Jak se dostanu k EIZ? Více informací a přístup do jednotlivých EIZ naleznete na celouniverzitním portálu elektronických informačních zdrojů – nebo na stránkách knihovny -

Metalib systém umožňuje paralelní vyhledávání v databázích různých producentů nabízí další doplňkové služby: - „Nalézt zdroje“ - „Nalézt e-časopis“ - „Citation Linker“

Metalib Přístup: systém prozatím funguje na základě rozpoznání IP adresy počítače – pro přístup k licencovaným zdrojům mimo MU je zapotřebí použít některou z technologií pro vzdálený přístup

Metalib – práce s vyhledanými záznamy I. Po vyhledání záznamů si můžete: - zobrazit plný text dokumentu (pokud je dostupný) – mimo univerzitu je zapotřebí mít nastaven vzdálený přístupvzdálený přístup - záznamy uložit - vytvořit si tzv. „avízo“ Pro ukládání a avíza je zapotřebí být přihlášen pomocí odkazu „Přihlásit se“ v pravém horním rohu (pro přihlášení slouží UČO a sekundární heslo)

Metalib – práce s vyhledanými záznamy II. Uložení záznamů do složky u vyhledaných záznamů klikněte na „plus“ vaše záznamy byly uloženy do sekce „Můj prostor“ můžete si je uložit do složky, složka se dá pojmenovat pomocí ikony „dvou disket“ – „Uložit jako“ Odeslat/uložit vybrané záznamy tato volba umožňuje: zaslání záznamů dokumentů na uložení záznamů ve formě textového souboru (volba „základní“, další různé formáty)

export do citačního manageru EndNote Web: - odeslat/uložit vybrané záznamy - uložit - formát záznamu EndNoteWeb - budete přesměrování do EndNoteWeb – po přihlášení najdete naimportované záznamy v „My References“ – [Unfield]

Metalib – práce s vyhledanými záznamy III. Vytvoření „avíza“ avízo = upozornění o nových dokumentech, které Vám chodí na vyplatí se, pokud často pracujete se stejným vyhledávacím dotazem dotaz je třeba uložit – „Profi vyhledávání“ – „Předchozí vyhledávání“ – „Operace“ (ikona ) vraťte se zpátky do sekce „Můj prostor“ – „Uložené dotazy“ zvolte požadovaný vyhledávací dotaz nastavte si avízo pomocí ikony zvonku avízo lze nastavit na několik dní, týdnů, ale i měsíců

SFX – „inteligentní linkování“ umožňuje snadné dohledávání plných textů dokumentů prozatím funguje v hlavních multioborových databázích zakoupených MU (ProQuest, EBSCO, SpringerLink, ScienceDirect) varianty ikony SFX

Více informací o E-zdrojích Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna http :// knihovna.fss.muni.cz/ezdroje

Děkuji za pozornost Dana Sigmundová