Vitaminy,hormony, enzymy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
ENZYMY = biokatalyzátory.
Endokrinologie pro bakaláře
Vitamíny.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03

ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální řízení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_338 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Biokalyzátory chemických reakcí
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Hormonální řízení.
Digitální učební materiál
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
žlázy s vnitřní sekrecí
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_ŘÍZENÍ.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
HORMONÁLNÍ SOUSTAVA. Žlázy s vnitřní sekrecí HYPOFÝZA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Funkce = spolupodílí se na řízení organismu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Buňka  organismy Látkové složení.
Hormony.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Žlázy s vnitřní sekrecí
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava
Žlázy s vnitřní sekrecí- hormonální soustava
= přeměna látek a energií
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hormony Tělu vlastní látky
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Vitaminy,hormony, enzymy Regulace biochemických dějů

Vitaminy Nízkomolekulární org.látky,v malých množstvích nezbytné pro život Člověk a živočichové.-musí přijímat v potravě (esenciální),mikroorg. a rostliny.-dokáží je syntetizovat Potrava může být přímým zdrojem vitaminů,nebo obsahovat provitaminy (látky,přeměňující se na aktivní vitaminy až v organismu) Nejsou zdrojem energie,ale mají různé funkce (např.jsou složky enzymů)

Vlastnosti snadno podléhají oxidaci (může být urychlena zahříváním,působením kyselin,zásad,světla nebo některých kovů) Různé chem.složení,mohou to být deriváty heterocyklů,sacharidů,izoprenoidů Poruchy Hypovitaminóza-snížený příjem určitého vitaminu Avitaminóza-úplný nedostatek určitého vitaminu Hypervitaminóza-je způsobena předávkováním při léčbě vitaminy (jen u vitaminů rozpustných v tucích)

Vitaminy rozdělujeme podle jejich rozpustnosti rozpustné ve vodě v tucích Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B1 (thiamin) Podílí se na metabolismu sacharidů,heterocyklus Zdroje-obiloviny,kvasnice,luštěniny Projevy nedostatku-únava,křeče,trávicí poruchy Avitaminóza-beri-beri (nerv.onemocnění) Vitamin B2 (riboflavin) Součást enzymů účasňujících se ox.redukčních procesech (součástí dých.řetězců),heterocyklus

Zdroje-maso,mléko,vejce Projev nedostatku-poškození sliznic a kůže,zastavení růstu Kyselina listová Ovlivňuje metabolismus aminokyselin,nezbytná pro tvorbu červených krvinek Zdroje-játra,vejce,listová zelenina Projevy nedostatku-poruchy syntézy bílkovin, chudokrevnost Vitamin B12 Tvoří se pouze v živočišných org.,zajišťuje průběh krvetvorby Podobná struktura jako hemoglobin (vázán kobalt)

Zdroje-játra,maso,bakterie Escherichia Coli Projevy nedostatku-chudokrevnost Vitamin C (kys.askorbová) Mnoho biochem.procesů (tvorba kolagenu,červených krvinek,vstřebávání železa,tvorba protilátek) Zdroje-zelenina,ovoce,brambory Projevy nedostatku-záněty dásní,krvácení Avitaminóza-kurděje

Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin A Složka zrakového pigmentu,působí jako antioxidant Zdroje-játra,máslo,sýry,tuk mořských ryb Provitamin-ß-karoten-v rostlinných potravinách Projevy nedostatku-šeroslepost,drsná kůže,slzení očí Vitamin D Skupina vitaminů D,nejvýznamnější D3 Řídí metabolismus Ca a P Zdroje-tuk mořských ryb,máslo,játra Projevy nedostatku-měknutí a deformace kostí-křivice

Vitamin E Antioxidant (chrání bun.membrány),podporuje činnost pohl.žláz Zdroje-rostlinné oleje Projevy nedostatku-svalová ochablost,poruchy cévního systému Vitamin K Účastní se procesu srážení krve Zdroje-listová zelenina,bakterie Escherichia Coli Projevy nedostatku-porucha srážlivosti krve,krvácivost

Hormony Chemické látky,které jsou vylučovány do krve Produkují je žlázy s vnitřní sekrecí,ovlivňují činnost vnitřních orgánů Různá povahy (steroidní,peptidické,bílkovinné,fenolické) Steroidní hormony-základem je cyklopentanoperhydrofenantren Pohlavní hormony-produkovány pohl.žlázami Estrogeny-ženské pohl.hormony vylučované vaječníky,sekund.pohl.znaky a menstruační cyklus Např.estriol,estradiol,estron

Gestageny-ženské pohl Gestageny-ženské pohl.hormony vylučované žlutým tělískem,zkypřují děložní sliznici a další funkce Testosteron-mužské pohl.hormony,vývoj pohl.orgánů a sekund,pohl.znaky Hormony kůry nadledvin Glukokortikoidy-nejvýznamnější je kortizol-řízení metabolismu org,látek Mineralkortikoidy-nejvýznamnější je aldosteron-ovlivňuje metabolismus Na

Peptidické hormony Oxytocin-produkován zadním lalokem hypofýzy,způsobuje stahy hladkého svalstva,důležitý při porodu Antidiuretin (ADH)-zadní lalok hypofýzy,zvyšuje krevní tlak a podporuje zpětné vstřebávání vody v ledvinách ACTH-přední lalok hypofýzy,ovlivňuje činnost nadledvinek Inzulín-slinivka břišní,reguluje hladinu glukózy v krvi Bílkovinné hormony Somatotrofin-přední část hypofýzy,stimulace růstu dlouhých kostí,urychlení syntézy bílkovin Paratohormon-vyplavování Ca+2 z kostí do krve

Fenolické hormony Tyroxin-štítná žláza,obsahuje jód,urychluje biol.oxidace a štěpení živin,stimuluje růst,urychluje frekvenci srdce Poruchy-kretenismus-dlouhodobý nedostatek od dětství,nedostatek jódu,malý vzrůst,nízké IQ Hypofunkce a hyperfunkce štítné žlázy

Enzymy Chemické látky,které urychlují nebo zpomalují metabolické děje (katalýza) a mají řídící funkci Pozitivní biokatalyzátory,bílkoviny Složení-apoenzym-bílkovinná složka koenzym-nebílkovinná složka,většinou kov nebo mírně pozměněný vitamin Několik enzymů může mít stejný koenzym

Katalýzy se účastní jen část molekuly-aktivní centrum (část apoenzymu tvořené určitými aminokyselinami)-váže se na něj substrát Tvar substrátu odpovídá tvaru aktivního centra-substrát zapadá jako klíč do zámku Proběhne reakce a uvolní se produkt Enzymy mají spol.vlastnosti s anorg.pozitivními katalyzátory-snižují EA,po reakci se nemění,nedodávají do soustavy energii,KC se nemění) Rozdílné vlastnosti-enzymy jsou učinnější,specifičnost (přeměna určitého substrátu určitou reakcí)

Citlivost-nespecifická-ke všem zásahům,kde jsou citlivé bílkoviny např.teplota-denaturace bílkovin ph-srážení bílkovin specifická-citlivé ke konkrétním zásahům Inhibice-enzym je blokován kompetetivní-struktura inhibitoru je podobná substrátu-váže se na centrum-substrát ho vytěsní nesoutěživá-inhibitor se váže na akt.centrum nevratně-enzym ztrácí aktivitu alosterická-inhibitor se váže jinam než na akt.centrum-vznik alosterického centra-deformuje se akt.centrum

Aktivace-aktivátor urychluje přeměnu neaktivní formy enzymu (proenzym) na enzym např.pepsinogen + HCl = pepsin (v žaludku) Třídění enzymů Podle chem.reakce,kterou katalyzují Hydrolázy-katalyzují štěpné reakce ve vodě např.ptyalin,pepsin Lyázy-štěpné reakce bez vody Oxidoreduktázy-katalyzují přenos vodíku,elektronů, koenzymy jsou např.NAD+ a NADP+ (odvozeny od nikotinamidu)

Transferázy-přenos skupiny na jinou např.transaminázy Ligázy-katalýza syntézy jednoduchým molekul na složitější