JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 20.12.2012 ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Romantismus Lukáš Rozsypal.
Z franc. romantique = jako v románu
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_12_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Romantismus v literatuře
Victor Hugo ( ).
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Portréty literárních osobností světové literatury.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Romantismus ve světové literatuře
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ROMANTISMUS.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_27_CJL_L Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_11_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Portréty literárních osobností světové literatury
Český jazyk a literatura
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
George Gordon Byron Marcela Jurková.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI 1. úkol Každá skupina si připraví odpověď na otázku. Odpovídá v pořadí, jak bude vylosováno. (maximálně 5 bodů) I. Popište.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ROMANTISMUS.
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST: JAZYKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ A KOMUNIKACE, ESTETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ OBOR: LITERATURA TEMATICKÝ OKRUH: ROMANTISMUS TÉMA: VIKTOR HUGO METODICKÝ LIST/ANOTACE: SEZNÁMENÍ S TVORBOU V. HUGA, PRAKTICKÁ PRÁCE S UKÁZKAMI Z ROMÁNU CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI; ZNAKY ROMANTISMU; MOŽNO VYUŽÍT VE 4. ROČNÍKU JAKO OPAKOVÁNÍ K ÚSTNÍ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY.

FRANCOUZSKÝ ROMANTISMUS  Rozpory v rodině (otec bonapartista, matka royalistka)  Neúspěchy v politickém životě, odchod do dobrovolného vyhnanství (cca 20 let)  Úvod k dramatu Cromwell – manifest romantismu ve Francii  Tvůrce románů – Dělníci moře, Devadesát tři, Chrám Matky boží v Paříži, Bídníci, některé z nich byly zfilmovány (Chrám Matky boží v Paříži, Bídníci) VICTOR HUGO (1802 – 1885) Obr. 1

ZNAKY ROMANTISMU Z francouzského romantique = neskutečný jako v románů Myšlenkové hnutí a hlavní umělecký směr 19.století Zdůrazňuje: svobodu umělce, cit, vášeň, fantazii, zdůrazňuje jedince a ideu národa Vyzdvihuje hodnoty středověku, sílu přírody, obdivuje minulost, mystiku a exotiku Uvolnili verš, rým, prózu, obohacují jazyk, směšují různé druhy umění Typické žánry např.: lyrická balada, moderní epos, román ve verších, dramatická báseň, historický román a povídka Romantický hrdina je výjimečný, stojí na okraji společnosti, jeho láska je nenaplněná, je mu vším, únik do minulosti, světa fantazie či přírody je řešením jeho konfliktu se světem

Chrám Matky boží v Paříži „Quasimodo mu mohl podat jen ruku, aby ho vytáhl z propasti, ale ani se na něj nepodíval. Díval se na náměstí Gréve. Díval se na šibenice a díval se na cikánku. Hluchý se opřel lokty o zábradlí na místě, kde byl před chvílí arcijáhen, a tem stál nepohnutě a němě jako bleskem omráčený, s pohledem upřeným na jediný předmět z celého světa, který měl v tomto okamžiku pro něj smysl, a proud slz stékal tiše z oka, jež až dosud prolilo jen jednu slzu. Quasimodo plakal. Tu pozvedl Quasimodo zrak opět k cikánce a viděl, jak se její tělo tam v dáli na šibenici otřáslo pod bílým šatem posledními záchvěvy smrtelného zápasu; pak sklopil zase zrak k arcijáhnovi, který ležel dole pod věží a neměl již lidské podoby, a řekl se vzlykotem vycházejícím z hloubi jeho hrudi: „Ach, všechno, co jsem miloval!““(1)

Obr. 2

Na základě ukázky a znalostí o romantismu zodpovězte následující otázky  Jací jsou hlavní hrdinové románu? Uveďte jejich znaky. (Quasimodo – „Něco“, ošklivý, znetvořený, hrb, ale vnitřně krásný; Esmeralda- „smaragd“, krásná, ale žije v cikánském dvoře; jsou to protikladní hrdinové; další postavy: Frollo – kněz, asketický, nechová se jako představitel církve)  Jak zachycuje autor život středověké Paříže? (popisuje různá prostředí – chrám, cikánský dvůr; detailně se zabývá i architekturou a vykreslením jednotlivých ulic)  V jakém prostředí žijí postavy tohoto románu? (chrám, cikánský dvůr)  Popište vývoj citů hlavních postav. (Quasimodo miluje Esmeraldu od chvíle, kdy ji spatřil, Esmeralda ho nemiluje, ale oceňuje jeho pomoc a dobrotu)

Citace, zdroje a literatura Obr. 1: VILÍMEK, Jan. Soubor:Jan Vilímek - Victor Hugo HL.jpg- Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Victor_Hugo_HL.jpg Obr. 2: WORSLEY, Wallace. File:Hunchback of Notre Dame.jpg - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MGR. HÁNOVÁ, Eva a kol. Odmaturuj z literatury 1. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2004, ISBN (1) SOUKAL, Josef. Čítanka pro 2. ročník SOŠ. Praha: SPN, a.s., 2001, ISBN