Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-Ek/1-EK-2/19 Název DUM Účelové stravování Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Ekonomika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, nutno doplnit výkladem, náplň: závodní, školní a ústavní stravování Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Závodní, školní a ústavní stravování Datum 21. 8. 2013
Účelové stravování Náplň výuky Závodní stravování Školní stravování Ústavní stravování
Formy účelového stravování je určeno pouze pro určité skupiny obyvatelstva strávník hradí pouze hodnotu poskytovaných surovin ostatní náklady se hradí ze společenských prostředků tato zařízení nevytváří zisk a zpravidla plní jen funkci základního a doplňkového stravování Patří sem stravování Závodní Školní ústavní Obr. 1
Závodní stravování Stravování zaměstnanců v průběhu jejich pracovní směny je samozřejmě možno považovat především či zcela výhradně za jejich soukromou záležitost. Může však být i významnou součástí sociální politiky zaměstnavatele. Obr. 2
Financování závodního stravování Zajištění stravování a poskytnutí příspěvku na jeho úhradu je častou a efektivní výhodou (tzv. benefitem) poskytovanou zaměstnavatelem zaměstnancům. Pro zaměstnavatele je výhodnou formou stabilizace a pracovní motivace zaměstnanců. Zaměstnanec poskytnutím resp. přijetím příspěvku na stravování získává nedaněný příjem, který nepodléhá ani odvodům pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ani pojistnému na veřejné zdravotní pojištění. Cena jídla vychází z vynaložených nákladů, ale pro strávníka je snížena o příspěvek podniku.
Školní stravování Školní stravování v České republice má již téměř padesátiletou tradici. Jeho počátky se datují do doby po druhé světové válce, kdy byla snaha poskytovat válkou postiženým dětem ve škole alespoň nějakou stravu. V současné době se školním stravováním rozumí společné stravování dětí, žáků a zaměstnanců škol, předškolních zařízení a školských zařízení zařazených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo kraji do sítě škol předškolních zařízení a školských zařízení. Obr. 3
Financování školního stravování Jeho dostupnost pro děti a žáky těchto škol je taková, že děti v mateřských školách a žáci základních škol se, pokud mají zájem, mohou stravovat všichni. Středoškoláci až na malé výjimky se mohou stravovat také, pokud mají zájem. V jejich případě však musí někde jejich škola, která nemá svoji vlastní školní jídelnu, hledat možnost stravování v jiných školních jídelnách či nějaké náhradní řešení. Obr. 4
Ústavní stravování je součástí určitého režimu financuje se převážně ze společenských prostředků zahrnuje stravování - nemocniční - v armádě - v nápravných zařízeních – je součástí Strávníci většinou neplatí žádné stravné. Vše hradí zřizovatel. Platí se pouze nadstandartní strava. Obr. 5
Kontrolní otázky Charakterizuj účelové stravování Financování účelového stravování Do tabulky vepiš správné zařízení z našeho regionu Závodní stravování Školní stravování Účelové stravování
Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní
Seznam použité literatury: [1] Jan Mlčoch: Ekonomika pro SOU a SOŠ, vydalo nakladatelství INFORMATORIUM, Praha 4, 2000, ISBN: 80-86073-61-O
Děkuji za pozornost