Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
Programování HTML stránek
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Kaskádové styly - CSS.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Tvorba www stránek.
Kristýna Krejčí, Aneta Smyčková, Tereza Kryzanová, Zuzana Purová 9.B.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky III. Co se všechno.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tvorba webových stránek - tabulka
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – formátování textu, oddělovací čára
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty Mgr. Lenka Švancarová

Párová a nepárová značka Obecný zápis: <značka> … </značka> Příklad: <h1> Text nadpisu </h1> Nadpis první úrovně (obdoba stylu nadpis1) Nepárová značka Obecný zápis v XHTML: <značka /> Obecný zápis v HTML: <značka> Příklad: <hr /> Vodorovná čára

Párová a nepárová značka Doplň tak, aby byla značka správně zapsána jako párová. <p> … </ > < > … </ul> <li> … < li> <h3> … … </ol>

Párová a nepárová značka Zapiš správně párovou značku. table tr td Zapiš správně nepárovou značku. br

Párová a nepárová značka Atributy značek Otevři si v PSPadu soubor ja.html. Vyjmenuj všechny párové značky v dokumentu. Vyjmenuj všechny nepárové značky v dokumentu. Oprav zápis nepárových značek. Pod jménem zobraz vodorovnou čáru. S pomocí nápovědy vlož před odstavec textu o zájmech značku hr, v dialogovém okně vyber width 50% a align center. Změň hodnotu center na right a 50% na 20%.

Atributy značek Pomocí atributu konkretizujeme vloženou značku. Obecný zápis v párové značce: <značka atribut="hodnota" atribut="hodnota" … > … </značka> Obecný zápis v nepárové značce: <značka atribut="hodnota" atribut="hodnota" … />

Atributy značek Použitý atribut musí mít vždy uvedenu hodnotu. Hodnoty atributů jsou vždy v uvozovkách. Na pořadí atributů nezáleží. V jazyce XHTML atributy popisující vzhled (barvu, zarovnání, …) jsou označeny jako zavržené (deprecated) a neměly by se na stránce používat. Než se naučíme CSS, tak je používat budeme.

Atributy značek Otevři si v PSPadu soubor ja.html. Do h1 a h2 přidej atribut align s hodnotou center. Do p přidej atribut align s hodnotou justify. Otevři si v prohlížeči stránku http://www.jakpsatweb.cz/html/struktura.html#body a s pomocí informací na ní uvedených změň barvu pozadí stránky a barvu veškerého textu. S pomocí vhodného atributu nastav tloušťku obou horizontálních čar na stránce.