Toskánská architektura - Siena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Románská kultura 10. – 12. století
Umění raného středověku
Kultura raného středověku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Národní divadlo OBRÁZEK Č. 1 Orloj Obrázek č. 2.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Milánský dóm – Duomo di milano
Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ .
Středověká kultura Románský sloh
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Gotická kultura.
Charakteristika umělecké památky
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ve znamení gotického slohu
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Umělecké slohy a moderní umění 1. Románské umění a Gotika
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
GOTIKA.
Registrační číslo projektu:
Toskánsko – Florencie I.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
Bazilika svatého Marka
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Gotická kultura.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
GOTICKÁ ARCHITEKTURA MgA. Lukáš Psík wikimedia
„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umění a lidská tvořivost: Umění a lidská tvořivost: románský a gotický styl OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Architektura Evropské stavební slohy.... Počínaje středověkem vnímáme v architektuře různých oblastí Evropy více či méně jednotné formální znaky. Podoba.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
ARCHITEKTONICKÉ SLOHY
pol. 12. století - konec 15. stol.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Dějiny ČR – románský sloh
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Architektura do začátku 20. století.
AUTOR: Marcela Kaderová
Románský sloh.
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Architektonické směry
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Transkript prezentace:

Toskánská architektura - Siena

Siena je toskánské město, centrum provincie Siena. Je mimořádná díky středověkému vzhledu, proto je za- psaná na seznam památek UNESCO. Z architektonického hlediska je známá svým centrem – náměstím Piazza del Campo a dómem. Významně proslula sienskou malíř- skou školou i tradičním městským dostihem: sienským paliem. V minulosti byla uměleckým, kultur- ním i politickým soupeřem Florencie.

Piazza del Campo – náměstí ve tvaru lastury, jejíchž 9 částí symbolizovalo Radu devíti. Dlažba je cihlová, z r. 1327. Původně se zde nacházelo římské fórum.

Palazzo Publico (1297 – 1342) s věží Torre del Mangia (1338 -1348). Dodnes slouží jako městská radnice, je zde umístěné i muzeum. Zajímavé jsou pásy různobarevného kamene ve zdivu gotické stavby.

Věž - interiér

Fresky - interiér

Ulice v blízkosti náměstí jsou úzké a křivolaké, jednotlivé městské části jsou označeny vlastním tradičním znakem a praporcem.

Sienský dóm (1136-1382)

Sienský dóm Jedná se o stavbu, která je typickým dokladem přijetí gotických principů v Toskánsku. Dávali přednost románské dispozici: jednoduchému bazilikálnímu typu latinskému horizontálnímu střídání barevných pásů (zdivo) vertikalita se projevila pouze u kampanil Neužívali: vnější opěrný systém vysoké klenby barevná okna (převážně malé otvory bez kružby) pásy barevného mramoru bohatě zdobený interiér

Stavba dómu byla zahájena ve 13.stol. přestavbou románské baziliky. Vzorem byl kostel v San Galgano. Původní koncepce byla změněna. Dosavadní kostel s kupolí byl použitý jako transept. Nové trojlodí mělo být ke kostelu pravoúhle přičleněno a na protilehlé straně měl vzniknout nový chór. Dóm zůstal nedokončen. Průčelí: tvůrce Giovanni Pisano, inspirace francouzskými chrámy, trojice portálů v dolní části, mohutná rozeta, boční věže (schodiště), bohatá sochařská výzdoba, mozaiky.

Interiér dómu je velice působivý nejen kopulí zdobenou hvězdami. Klenbu podepírají mohutné černobílé mramorové sloupy. Fresky (cyklus od Pinturicchia), sochařská výzdoba (N.Pisano, Donatello a Michalengelo), inkrustovaná mramorová dlažba.

Odkazy: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/ItaliaSienaTorreMangiaScalaInterna.jpg?uselang=cs http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/ItaliaSienaTorreMangiaCampana.jpg/320px-ItaliaSienaTorreMangiaCampana.jpg?uselang=cs http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Il_campo_view_from_torre.jpg/640px-Il_campo_view_from_torre.jpg Ostatní fotografie - archiv autorky