Updating and maintenance of data models in ModelBuilder 26.1. 2005 GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Advertisements

 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Osnova Cíle práce Nástroje pro automatické sloučení dat Nástroj OKTable Nástroj Import Návrhy map pro další zpracování Webová mapová aplikace Závěr.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
5. a 6. listopadu 2007Vojtěch Zvěřina PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS - PASPORTY - praxe, vývoj a výhled.
Povodňový informační systém Ing
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Plzeňského a Karlovarského kraje
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Digitální mapa Prahy.
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
ISSaR – možnosti využití systému při získávání a zpracování statistických dat Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Kartografie v ArcGIS.
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Analýza dojížďky studentů na VŠB – TU Ostrava
Prostorová databáze lázní v České republice
GIS systémy a ArcGIS Engine
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Portál územního plánování v praxi
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
TECHNICKÁ UNIVERSITA V LIBERCI Hospodářská fakulta přednáška Zpracoval: David VOTAVA květen 2011 Informační podpora strategického řízení a investičního.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
GIS HZS ČR odkud jdeme a kam směřujeme J. Lepeška, J. Forman, HZS Plzeňského kraje ISSS/LORIS 2010 Hradec Králové,
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Urban Planner Analytický nástroj pro hodnocení potenciálu území Jaroslav Burian.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
ArcGIS Pro - náš budoucí pracovní nástroj
Tuhovčák L. , Kučera T., Sucháček T.
Výměnný formát Digitální technické mapy Digitální mapy veřejné správy
V Českých Budějovicích, únor 2017
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
GIS HZS ČR odkud jdeme a kam směřujeme
Dotační program Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2011
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Geografické informační systémy
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Transkript prezentace:

Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s

Obsah prezentace Obsah a cíle projektu „Plán rozvoje vodovodů a kanalizací“ Datové modely Aktualizace a údržba modelů

Obsah a cíle projektu Stanovení základní koncepce optimálního rozvoje zásobování pitnou vodou, odkanalizování a likvidace odpadních vod spolu s časovým harmonogramem v jednotlivých lokalitách daného území. Plán rozvoje vodovodů a kanalizací se zpracovává v digitální formě ve vazbě na geografický informační systém a databázi (č. 428/2001 Sb., § 4). Tvorba datových modelů vodovodní a kanalizační sítě na úrovni kraje.

Kumulativní datový model - Geodatabáze obsahuje vrstvu místních částí propojených s databází určenou MZe ve formátu MS Access. - Vytvoření nástroje, který obsahuje sumární demografické údaje společně s technickými informacemi o stavu vodovodu a kanalizace v letech 2002, 2010, Tvorba aplikace „Identifikace výsledků místních částí“ a hyperlinkové odkazy z místních částí na dokumenty Karty obcí a technicko-ekonomické tabulky. - Výstupy jsou: - projekt ve formátu mxd, shapefile - aplikace „Identifikace výsledků místních částí“ (*.dll)

Ukázky datových modelů

Detailní datový model Obsahuje vrstvy vodárenské a kanalizační sítě s aglomeracemi včetně vodohospodářských objektů (vodojemy, úpravny vod, čerpací stanice a čistírny odpadních vod) propojených s detailní databází ve formátu MS Access. Vektorizace vodovodních a kanalizačních sítí. Výstupy jsou: - projekt ve formátu *.mxd a shapefiles - vytisknuté mapové kompozice (1:25 000)

Ukázky datových modelů

Popis projektů PRVK v odborné literatuře Vyčítal, J, : Plán rozvoje vodovodů a kanalizací – Tvorba datových modelů, ArcRevue 3/04, p. 13, 2004 Vyčítal, J, : Využití GIS při zpracování Plánů rozvoje vodovodů a kanalizací, 4. vodohospodářská konference, VUT Brno, 2004

Aktualizace modelu Od bude platit novela zákona č. 274/2001 Sb. „Zákon o vodovodech a kanalizacích“ Aktualizace a údržba datových modelu 1x 2 roky TechnologieData Aktualizace modelu

Technologie Nové technologické možnosti Přechod na novou verzi a udržení datové kompatibility Širší možnosti ve využití nových nástrojů v ArcGIS (např. ModelBuilder, Python, VBA, …) Nové očekávání, požadavky klienta a/nebo konečného uživatele Tvorba a využití vlastností osobní geodatabáze Implementace popisek do osobní geodatabáze Tvorba topologie a geometrie vodárenské a kanalizační sítě na úrovni regionu (????) Analýza a modelování Prezentace dat a výsledků modelování

Aktualizace modelu – ModelBuilder

Aktualizace modelu Data Rozšíření datové základny Aktualizace priorit v budoucím vývoji kraje Legislativní změny v ČR / EU Změny ve výkonu a kapacitě objektů Rozšíření a intenzifikace ČOV Zvýšení, snížení či odstavení čerpadel …