Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Bakalářská práce Bytová výstavba v České republice 2004/2005 Michal Blažej VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA INSTITUT GEOINFORMATIKY.
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
MAPA BUDOV A ZAŘÍZENÍ V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OLOMOUCE Jan Příborský.
Mapy a geografické informační systémy
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Analýza kontaminace půd těžkými kovy
Případové studie inovativních metod a přístupů v rozvoji územních jednotek Ing. Lubor Tvrdý a další Katedra regionální ekonomiky Ekonomická fakulta VŠB-TU.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Digitální mapa Prahy.
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
Územní analýza situace na trhu práce v Novém Jičíně Vedoucí práce: Dr. J. Horák Vypracovala: M. Glacová Diplomová práce vznikla ve spolupráci s ÚP a MěÚ.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Úvod mapy pro orientační běh cíle práce stav řešené problematiky očekávané výsledky výsledky ukázka aplikace budoucnost aplikace.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
5. listopadu 2007Stanislav Tomeš PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje aktuální stav 01/2012 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Informační systém o území v Plzeňském kraji a v Bavorsku Studie – analytická a návrhová část Informationssystem über das Gebiet in der Region Pilsen und.
Autor: Kateřina Konečná Vedoucí: Ing. Igor Ivan, Ph.D.
Vedoucí diplomové práce: Ing.Tomáš Peňáz Ph.D.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
MAPOVÝ SERVER PRO MĚSTO VAMBERK Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička Ph.D. Řešitel: Jaroslav Poláček.
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
5. listopadu 2007Ing. Vít Trnka Geodézie a projektování Novinky roku 2007.
WebCastle VŠB Vedoucí bakalářské práce:Ing. Jan Ružička Ph.D. Vypracoval:Martin Prager VŠB – TU Ostrava Institut Geoinformatiky Studijní skupina :G362.
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Vedoucí bakalářské práce: Dr. Ing. Jiří Horák Konzultant: Mgr
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Využití registru sčítacích obvodů ČSÚ pro lokalizaci subjektů na úřadech práce Vedoucí projektu: doc.Dr.Ing. Jiří Horák Konzultant projektu: Ing. Libor.
Zadání bakalářské práce
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
Analýza rozmístění a využití zvláštních škol a základních škol pro postižené děti v Moravskoslezském kraji vedoucí prj: Dr. Ing. Bronislava Horáková Bc.
Kartografie v ArcGIS.
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Digitální mapa vojenského opevnění moravskoslezského kraje
Analýza dojížďky studentů na VŠB – TU Ostrava
Využití mapového serveru pro IS GP Aleš Bartečko vedoucí práce: Ing. Jan Růžička Geologický pavilon Prof. F. Pošepného IGI HGF VŠB - TU Ostrava.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Diplomová práce | Návrh modulu GRASSu pro import dat ve výměnném formátu ISKN Martin Landa | 29. června 2005 Diplomová práce Návrh modulu GRASSu pro import.
Tvorba informačního systému cyklotras Královéhradeckého kraje Zadavatel: Krajský úřad Královéhradeckého kraje Vypracovala: Alice Joštová, G562 Vedoucí.
Vedoucí bakalářské práce: Ing.Tomáš Duchoslav
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
Import GP v NVF Předaný soubor *.vfk, *.xml obsahuje návrh změn parcel, bonitních dílů, grafických prvků mapy a body polohopisu neobsahuje návrh změn.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Mapový server Města Moravské Budějovice. Mapový server obsahuje následující projekty:
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák

Cíl projektu  Cílem projektu je z poskytnutých dat vytvořit Informační systém domů a bytů v Havířově.  Z velké části se v této práci věnuji přípravě dat pro projekt „Koncepce bydlení statutárního města Havířova“, jehož hlavním cílem je návrh a doporučení k privatizaci městských domů a bytů v Havířově.

Spolupráce na projektu  Ekonomická fakulta VŠB - TUO, která má patronát nad celým projektem  Institut geoinformatiky VŠB - TUO  Městský úřad Havířov  Městskou realitní agenturou (MRA s.r.o.)

Úkoly projektu  1. Návrh GIS pro daný účel  2. Lokalizace objektů  3. Příprava datové části IS  4. Vytvoření databáze  5. Analýza bytového fondu z dostupných dat

1. Návrh GIS pro daný účel (1/3)  Uživatelé – pracovníci Městské realitní agentury s.r.o., pracovníci statutárního města Havířov  Funkce – tento systém by měl pomoci uživatelům přehledně přiblížit bytovou problematiku. Bude shromažďovat dodaná data v přehledné databázi a spolu se statistickými mapami pomáhat v rozhodovacím procesu.

Návrh GIS pro daný účel (2/3) – dodaná data  Digitální katastrální mapa (*.dgn) – hranice městských částí a obvodů, KÚ Šumbark a Bludovice – MRA s.r.o.  Data ve výměnném formátu ISKN – MRA s.r.o.  Data z MRA s.r.o., týkající se bytů a domů v Havířově  Data ze Sčítání lidu, domů a bytů z roku 1991 a 2001 týkající se urbanistických obvodů - ČSÚ  Databáze adresních bodů – institut geoinformatiky VŠB - TUO

Návrh GIS pro daný účel (3/3)  Software Microsoft Access – shromáždění poskytnutých dat do databáze ArcView GIS 3.2 – zpracování mapových podkladů, tvorba statistických mapových výstupů (kartogramy, kartodiagramy), propojení dat s grafickou složkou  Architektura

2. Lokalizace objektů (1/5) – Digitální katastrální mapa  Import dat z formátu *.dgn do formátu *.shp pomocí ArcView GIS 3.2

Lokalizace objektů (2/5) – Zpracování dat ve formátu ISKN  Import dat z výměnného formátu ISKN (*.vfk) do formátu *.shp  Aplikace Import ISKN – převedení do Personal Geodatabase převod do *.shp pomocí programu ArcToolbox  Data se týkají města Havířov, s výjimkou KÚ Bludovice a Šumbark

Obsah importovaných dat  SOURADNICE_POLOHY, OBRAZY_PARCEL, OZNACENI_BPEJ, OBRAZY_BODU_BP, OBRAZY_BUDOV, HRANICE_PARCEL, HRANICE_BPEJ, DALSI_PRVKY_MAPY  Nutnost spojit DKM dvou KÚ Havířova k mapě zbylé části města, zvolil jsem vrstvu HRANICE_PARCEL

Lokalizace objektů (3/5) – Vyznačení městských částí  Vytvoření samostatných polygonových vrstev městských částí a katastrálních území a pomocí funkce Join, jsem na každý polygon navázal zpracovaná data.

Lokalizace objektů (4/5) – Vygenerování mapy adresních bodů  Pro vygenerování v programu ArcView bylo třeba souřadnice vynásobit -1 a zaměnit

Lokalizace objektů (5/5) – Zvýraznění městských domů  Pomocí analogové mapy (Havířov a Horní Suchá z roku 2004) jsem vybral z vrstvy HRANICE_BUDOV jen městské domy v Havířově  U dvou KÚ, kde nebyla dodána vrstva HRANICE_BUDOV, jsem vytvářel domy jako nové polygony pomocí DKM  Každému domu jsem přidělil IDOB z databáze adresních bodů a navázal potřebná data pomocí funkce JOIN.

3. Příprava datové části (1/2) – data z MRA s.r.o.  1. Data pro jednotlivé městské byty – adresa, číslo bytu, rozměry pokojů,…  2. Tabulky, které se týkají všech domů v Havířově – počet bytů (ne)obydlených, druh domu, období výstavby, vlastnictví, vodovod, obytné plochy bytů v domě, …  3. Přehled rekonstrukcí městských domů  4. Upřesnění výstavby na přesný rok  5. Seznam domů vstupujících do 1. vlny privatizace

Příprava datové části (2/2) – Úprava dat  Data byla dodána v excelovských tabulkách, nebo v tabulce z MS Access (*.mdb)  Bylo třeba k těmto záznamům dodat IDOB pro možné spojení. U většiny případů nebyl problém, ale u excelovské tabulky s rozměry pokojů v bytech bylo třeba ke všem záznamům přidat IDOB ručně (přes 7500 záznamů – časová náročnost).

4. Vytvoření databáze (1/4) – Struktura databáze

Vytvoření databáze (2/4) Úprava tabulek  Tabulky k bytům a domům bylo třeba rozšířit o dodaná data ID rekonstrukce SORELA 1. vlna privatizace Lokalizace domu  Vytvoření tabulek Vodovod, Plyn, Kanal, Topeni, Rekonstrukce_typ, Obdobi, Material, Vlastnik, Druh_domu

Vytvoření databáze (3/4) – dotazy  Výpočet ceny bytu Cena bytu = rozměr bytu * 1702 (5502) Hodnota 1702 a 5502 nám byla určena EkF VŠB-TUO  Rozdělení bytů podle počtu obytných místností  Seznam bytu vstupujících do 1. vlny privatizace  Vyhledávání domů s byty na dané ulici

Vytvoření databáze (4/4) – formuláře

5. Analýzy bytového fondu (1/5)  Již z druhého úkolu jsem měl potřebná data navázána (data z MRA a z ČSÚ – SLDB 2001)  Pomocí programu ArcMap jsem vytvořil statistické mapy (kartogramy a kartodiagramy) a mapy s barevným rozlišením domů pro studované aspekty.  Doplnil jsem také okomentování, které vychází z historie města a logických úvah.

Analýzy bytového fondu (2/5)  Studované aspekty: Vlastnictví domů Období výstavby Materiál Rozdělení bytů dle kategorií Dělení bytů dle počtu obytných místností Průměrný počet osob na byt Průměrný počet m 2 celkové plochy na byt

Použité informační zdroje  Internetové stránky:

Děkuji Vám za pozornost