Japonsko a zemětřesení Kateřina Kuncová. Japonští seizmologové varují V roce 1995 zasáhlo část středního Japonska ničivé zemětřesení. Podle seizmologů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sled katastrof v Japonsku.
Advertisements

 Zem ě t ř esení na Haiti 2010 bylo katastrofické zem ě t ř esení o síle 7 stup ňů  Zem ě t ř esení prob ě hlo v 16:53:09 místního času v úterý 12.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
LIDÉ V OHROŽENÍ povodně
Registrační číslo projektu:
Zemětřesení Název školy
Tsunami Josef Matouš.
Zemětřesení je náhlý pohyb zemské kůry, vyvolaný uvolněním napětí – např. z neustálých pohybů zemských desek – podél zlomů.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Tsunami Radka Prokopová.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚTŘESENÍ.
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Schéma vzniku a průběhu
Litosféra Filip Bordovský.
ZEMĚTŘESENÍ.
DEN ZEMĚ ZEMĚTŘESENÍ. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Zemětřesení a sopečná činnost
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Země třesení Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chvění a otřesy zemské kůry
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
... aneb Proč se země chvěje
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Co činí život člověka neotřesitelným ?. „Člověk narozený z ženy má krátký věk, avšak nepokoje do sytosti. (trpící Jób) "Dejte mi pevný bod a pohnu Zemí."
Zemětřesení Mgr. Helena Tlapáková.
Př_145_Geologie_Zemětřesení
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
P ů sobení médií Mrtví Škody Další ob ě ti Obrazy zkázy: šokovat ohromit udivit (zdroj:idnes.
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Na obrázku je Tokio Modrá mešita v Istanbulu Peking.
Zemětřesení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Asie největší světadíl Himálaj Bajkal.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Zemětřesení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
Zemětřesení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 13 TEMA: Zemětřesení – 2. část ČÍSLO.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_05_Př9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Přírodopis.
Dominika Grečnárová 1.B 2008/2009
TSUNAMI.
Název vzdělávacího materiálu
Zemětřesení ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Zemětřesení.
Schéma vzniku a průběhu
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_ Zemětřesení
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Nejčastější přírodní katastrofy
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
Zemětřesení Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
LITOSFÉRA zemětřesení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
8. c ZEMĚTŘESENÍ Vzniká v zemské kůře, když horniny nevydrží
Geologické děje.
ZEMĚTŘESENÍ.
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
TSUNAMI.
Transkript prezentace:

Japonsko a zemětřesení Kateřina Kuncová

Japonští seizmologové varují V roce 1995 zasáhlo část středního Japonska ničivé zemětřesení. Podle seizmologů by mohlo být předzvěstí mnohem silnějších otřesů o síle osmého či vyššího stupně Richterovy stupnice. Toto zemětřesení by mohlo vzniknout uvolněním tektonické energie nahromaděné vzájemným tlakem pevninských ker v oblasti mezi Filipínami a Japonskem. Poslední zemětřesení, které postihlo hlavně průmyslové město Kóbe, by mohlo znamenat počátek seizmicky aktivní fáze, která může trvat dvě až tři desetiletí. To představuje veliké nebezpečí, protože aktivní geologické zlomy jsou roztroušeny po celém Japonsku a hlavní dálniční tahy i železnice jsou vybudovány i na nich. Japonští seizmologové se stále častěji kloní k názoru, že k tak zvanému silnému zemětřesení dojde pravděpodobně na začátku našeho století.

Světové agentury uvádějí přehled velkých zemětřesení ve světě: RokZeměObětí 1905Indie (Kangra) Chile (Valparaiso) Itálie (Sicílie) Čína (Kan-su) Japonsko (Tokio) Japonsko (Tádžika) Čína (Nan-šan) Čína (Kan-su) Pákistán Turecko (Erzingan) Turkmenistán Peru Guatemala Čína (Tchien-šan)oficiálně neoficiálně Írán (Tabbas) Arménie Írán Indonésie, Sumatra(tsunami) Pákistán (Kašmír)

Budoucí strategie Protože je Japonsko jednou ze zemí nacházejících se v oblasti otřesů, zpracovávají seizmologové v součinnosti s různými vědními odvětvími strategii ochrany před ničivým zemětřesením. Upřesňuje se technologie staveb, zjišťuje nosnost podloží, velká města se vybavují zvláštními komunikačními systémy atd. Vědci se snaží omezit oběti na lidských životech i materiální škody.