Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K novověké filosofii 16.–17. století
Advertisements

Právní myšlení 17. a 18. století
I. Osvícenský absolutismus
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Filozofické kořeny politologie renesance - novověk
2. polovina 18. století osvícenství VĚK ROZUMU.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Osvícenství.
rovnost, demokracie, tolerance, přesvědčení o nevyhnutelnosti pokroku
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
století vznik kapitalistické společnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Voltaire, J. J. Rousseau Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
2. Literární tvorba v období osvícenství
Teorie státu - pokračování
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Demokracie a její hodnoty
DUM - Digitální Učební Materiál
Principy demokracie Petr Machala.
Politologie jako věda Maturitní otázka č. 15.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Osvícenství - Francie Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
Svatá říše římská, Rusko
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Demokracie Seminář politologie.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
Právní myšlení 17. a 18. století. Právní filozofie 17. století  Racionalismus – silná víra v lidskou schopnost objevit základy společenského řádu a rozpracovat.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 4 Deismus, materialismus a optimismus.
Osvícenství VĚK ROZUMU.
Osvícenství v literatuře
Filozofie osvícenství v Německu
OSVÍCENSTVÍ.
K novověké filosofii 16.–17. století
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Filozofie osvícenství ve Francii
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Novoplatonismus.
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Osvícenství.
Transkript prezentace:

Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Osvícenství období i myšlenkový směr století, věk rozumu a osvěty Odklon od víry k rozumu, od církevních dogmat k vědeckému poznání, od fanatismu k toleranci. Vzdělanci proti víře v církevní pravdy kladou důraz na vlastní poznání, vlastní rozum podrobující kritickému soudu přírodu, společnost i Boha. Rozum ale Boha z myšlení filozofů nevytěsnil zcela, spíše posunul do role prvotního „hybatele světa“.

Charles Louis Montesquieu Francouzský spisovatel, historik, filozof, sociolog a politolog, osvícenec, kritik královského absolutismu. Snažil se objasnit původ státu, povahu zákonů, vypracoval projekt politického systému, kde by přirozená práva člověka - osobní svoboda a rovnost před zákonem, byla spolehlivě chráněna před despotismem. Hlavní moc ve státě mají mít podnikatelé a liberální šlechta. Základem konstituční monarchie je dělba moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní.

Dílo:  O duchu zákonů – nástin občanské společnosti, zákony jsou nutné vztahy, vyplývají z povahy věcí, všechno má své zákony - zvířata, člověk - je řízen neměnnými zákony  Úvahy o příčinách velikosti a úpadku Římanů  Perské listy - satira společnosti a státu, srovnává Francii s orientální despocií

Francouzský spisovatel, básník, myslitel, humanista, encyklopedista. Protinábožensky orientovaný odpůrce absolutismu. Nevytvořil ucelený filozofický systém, ale jeho eseje a publicistika významně ovlivňovaly veřejné mínění. „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“ „K poznání docházíme zkušeností.“ Francois Marie Arouet - Voltaire

Dílo:  Anglické listy - kritika zkorumpované vlády,  Pojednání o snášenlivosti - kritika náboženských dogmat  Esej o mravech a duchu národů - založil novou disciplínu - filosofii dějin  Filosofické listy,  Základy Newtonovy filosofie (1738);  Filosofický slovník (napsán formou esejů)

Byl francouzský filozof, spisovatel, sociální teoretik. Jeho dílo ovlivnilo Velkou francouzskou revoluci i následující vývoj. Podstatou jeho učení bylo, že lidé se rodí dobří a kazí se teprve vinou společnosti. Volal po návratu k přírodě a k lidské přirozenosti. Průkopník rovnosti a občanských práv, hlásá návrat k přímé demokracii. Byl proti velkému soukromému vlastnictví, lid by měl být svrchovaným vládcem ve své zemi, přichází s myšlenkou společenské smlouvy mezi lidem a panovníkem – panovník slíbí lidu, že bude vládnout moudře a spravedlivě, a lid slíbí, že se proti němu nebude bouřit. V pedagogice chce respektovat věkové a individuální zvláštnosti dětí. Jean Jacques Rousseau

Dílo:  Pojednání o původu a příčině nerovnosti mezi lidmi – kritika soukromého vlastnictví, člověk chce jen majetek a nežije v souladu s přírodou  O společenské smlouvě  Emil čili o výchově - pedagogický román, důraz na vliv výchovy na vývoj jedince  Rozprava o vědách a rozumu  Nová Heloisa

Francouzský osvícenecký spisovatel a filozof. Zabýval se mnoha vědními obory – filosofií, estetikou, teologií, matematikou, fyzikou. Hájí osvícenou monarchii, za nástroj pokroku považuje rozum a vědu. Byl vedoucím skupiny francouzských pokrokových vědců a filozofů, sdružených k sepsání Encyklopedie aneb Racionálního slovníku věd, umění a řemesel. Denis Diderot

Posláním Encyklopedie bylo shrnout veškeré dosavadní lidské vědění. Vyšla v 28 svazcích v letech Protože byla potenciálně nebezpečná pro šlechtu i církev, některé svazky byly zakázány. Encyklopedie byla určená pro vzdělávání širokých mas veřejnosti, poskytovala informace z rozličných oblastí (přírodověda, historie, umění, filosofie). Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel.

Osvícenský absolutismus Část aristokracie se uzavřela do svého vlastního elegantního a lehkomyslného světa a jen někteří panovníci začali naslouchat filozofům a pod jejich vlivem uskutečňovat reformy svých říší. Vznikl osvícenecký absolutismus. Tam, kde vládnoucí vrstvy nepochopily nutnost změn, došlo k revolucím, které je smetly. Marie TerezieJosef II.

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použity materiály, obrázky z www stránek: Sochrová, Marie: Dějepis II v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 1997 „cs.wikipedia.org“ „obrázky.cz“ Dej 2 Osvícenství