Poznej Evropu – Švédsko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
Poznej Evropu - Norsko Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme
Test – Severní Evropa Jak se jmenují původní obyvatelé SE? (1)
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
Skandinávie Finsko – Helsinky Švédsko – Stockholm Norsko – Oslo
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Švédsko Nela Kresanová 8.A
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_52_INOVACE_03/2/35_ZEMĚPIS
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.
Norsko a Švédsko Z_120_Evropa_Norsko a Švédsko
Švédsko.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 11- Opakování severní Evropa
obrázek je licencován za podmínek public domain
1. kolo 7.ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_96.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Švédsko.
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Naše vlast – Česká republika
AZ KVÍZ Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Švédsko.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Švédsko Vít Kolaja.
5. TřídaDavid Svoboda m. n. m m. n. m.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Začínáme s přídavnými jmény I Autor obrázků © Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soutěž RISK Severní Evropa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_III/2_INOVACE_96_Astrid Lindgrenová
SEVERNÍ EVROPA Více ZDEZDE. Severní Evropa Norsko, Švédsko - Skandinávský poloostrov Finsko Island - ostrov Dánsko - Jutský poloostrov a ostrovy.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT - MÍSTO, KDE ŽIJEME VLASTIVĚDA pro 5.roč. ZŠ  ČESKÁ REPUBLIKA DEMOKRATICKÝ STÁT  POLOHA – VZNIK OBYVATELSTVO  PRACOVNÍ LIST.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3402_Severní Evropa NázevSeverní Evropa Téma hodinySeverní Evropa.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
Norsko, Švédsko, Finsko Státy na severu Evropy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
Začínáme s podstatnými jmény I
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Poznej Evropu – Švédsko
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Najdi dva stejné obrázky
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Transkript prezentace:

Poznej Evropu – Švédsko Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme Mgr. Renata Nogolová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Porovnání Česká republika Švédsko Počet obyvatel: Státní zřízení Autor © Tomasz Nogol Parlamentní republika Konstituční a dědičná monarchie 10 500 000 obyv. 9 300 000 obyv. Víš, co to znamená? Znamená to, že občané prostřednictvím svých zástupců řídí chod státu. Kdo je v současné době naším prezidentem? To znamená, že v čele státu stojí král, který je ovšem omezován ústavou. Proto má parlament stejnou moc jako král. V současné době je hlavou státu král Carl XVI. Gustaf.

Najdi na mapě, kde leží Švédsko. Vyjmenuj hlavní města těchto zemí. Švédsko Česká republika Stockholm Praha Autor © Tomasz Nogol

Poloha Švédska Najdi Švédsko na mapě. Popiš jeho polohu. Jak se jmenuje poloostrov, na kterém Švédsko leží? Víš, které dva významnější ostrovy patří Švédsku? Polární kruh Švédsko leží na Skandinávském poloostrově. Gotland Öland 15 % území Švédska leží za severním polárním kruhem. Největší švédské ostrovy se jmenují Gotland a Öland. Autor © Tomasz Nogol

Vodstvo Zkus na mapě najít největší švédská jezera. Největším jezerem je Vänern a druhé největší jezero se jmenuje Vättern. Autor © Tomasz Nogol

Přiřadíš správně? Česká republika Švédsko 9 300 000 obyvatel Praha Švédsko Stockholm Konstituční a dědičná monarchie Parlamentní republika

Víš, co proslavilo Švédsko ve světě? dřevařský průmysl automobily (Volvo, Scania) vojenský průmysl (vojenská letadla Grippen) síť obchodních domů IKEA zahradní technika značka Husqvarna výroba mobilních telefonů Sony Ericsson

Astrid Lindgrenová Určitě znáš švédskou spisovatelku Astrid Lindgrenovou. Zkus si vzpomenout na její nejznámější knížky. Pipi Dlouhá punčocha Děti z Bullerbynu My z ostrova Saltkräkan Karkulín ze střechy Lotta z Rošťácké uličky Ronja, dcera loupežníka Bratři Lví srdce

Selma Lagerlöfová Selma Lagerlöfová je autorkou knihy pro děti Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem, která vypráví o malém švédském klukovi, který se spřátelí s divokými husami a společně s nimi procestuje celé Švédsko. Možná tuto pohádku znáš z televize. Spisovatelka i Nils jsou ve Švédsku tak populární, že se dostali i na bankovku.

Alfred Nobel Dalším významným švédským rodákem je Alfred Nobel, vynálezce dynamitu. Tento muž věnoval celý svůj majetek fondu, z něhož je každoročně vypláceno ocenění, které po svém tvůrci nese jméno – Nobelova cena. Tato cena je vyplácena za důležité vědecké objevy, literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě.

Doplň text: Švédsko leží na ______ Evropy. Sousedí s ______ a ______, na moři pak s ______, ______... Švédsko omývá především _______ moře. Hlavním městem této země je _______. Ze Švédska byla slavná autorka knih pro děti. Jmenovala se ___________. Švédský chemik, který vynalezl dynamit, se jmenoval ________. severu Norskem Finskem Polskem Dánskem Baltské Stockholm Astrid Lindgrenová Alfred Nobel

Společným koníčkem obou národů, tj Společným koníčkem obou národů, tj. Švédů a Čechů, je sběr lesních plodů. Zatímco Češi nejraději sbírají všechny druhy hub, Švédové sbírají borůvky, ostružiny a jiné lesní plody. Houby Švédové sbírají výjimečně, a to pouze lišky.

Stejně jako v České republice, i ve Švédsku je národním sportem hokej Stejně jako v České republice, i ve Švédsku je národním sportem hokej. Švédové milují i jiné zimní sporty, jako jsou lyžování, curling aj.

Co sis zapamatoval? Jak se jmenuje největší švédské jezero? Kdo to byl Alfred Nobel? Jak velká část Švédska leží za polárním kruhem? Víš, jaká zvířata žijí ve Švédsku? Vyjmenuj sporty, které jsou ve Švédsku nejoblíbenější. Které houby Švédové sbírají? Kdo napsal knížku o Pipi Dlouhé punčoše? Vyjmenuj, čím se Švédsko proslavilo ve světě.

Zdroje Autor fotografií a obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.