Druhy transformátorů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

* Jedná se o aplikační software, který umožňuje střih a další zpracování videozáznamů a jejich export do různých formátů, případně i finalizaci DVD. *
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Vznik střídavého proudu
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
PN přechod v el. poli.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Technické údaje. * Při výběru fotoaparátu máme možnost volit mezi velkým množstvím přístrojů. * Vodítkem při výběru toho pravého mohou být kromě ceny.
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Využití elektromagnetu
Název materiálu: ÚČINNOST
* Zařízení, které umožňuje zachytit statické snímky a ty převést a zaznamenat v digitální formě. * Záznam formou obrazových souborů (JPEG, RAW, TIFF)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Lineární elektromotor
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Rozvod elektrické energie
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Digitální učební materiál
Vedení elektrického proudu v látkách
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Digitální učební materiál
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
Elektrické spotřebiče
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Fy_105_ Elektromagnetické jevy_Transformátor
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Polovodičová dioda.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
* Druh elektrického netočivého stroje * Řadí se mezi měniče (střídavé) * Přenáší elektrickou energii mezi dvěma obvody pomocí elektromagnetické indukce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.19 Téma: Zeměpis světadílů -
Elektronická učebnice - II
Transformátory Střední odborná škola Otrokovice
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Zlato, Stříbro Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: roč. Stručná anotace: Seznámení se základními.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Transformátor a jeho užití
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
ICT M 5.R. Jednotky času
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Živočichové na jaře
Kostra člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Elektromagnetická indukce Transformátor
TRANSFORMÁTOR Využívá principu elektromagnetické indukce
Technická dokumentace Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-TD-VAŠ-M Katalogové údaje a značení transformátorů a cívek.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.
Elektrické stroje netočivé
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Fyzika 2.D 11.hodina 00:52:16.
Transkript prezentace:

Druhy transformátorů

Autotransformátor[1] Autotransformátor je transformátor, u kterého je pro primární i sekundární vinutí používána společná cívka - vinutí. Z mechanického hlediska jde o cívku na železném jádře s odbočkami pro primární a pro sekundární napětí. Výhodou autotransformátoru proti transformátoru je, že při stejném výkonu má menší hmotnost železného jádra a menší hmotnost vinutí (mědi). Nevýhodou autotransformátoru je, že nezajišťuje galvanické oddělení primárního a sekundárního obvodu (obě vinutí jsou spojena). Obr.: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Autotransformator.png [2]

Malé transformátory Do napětí 1000 V Do 16 kVA Do 500 Hz Transformátorové plechy se používají EI, UI, M Obr.: http://www.ermeg.cz/Content/download/waasner-Waasner_Katalog.pdf [3]

Trojfázový transformátor Používá se pro velké výkony Rozvod el. energie Doprava Příklad zapojení: Obr.: http://www.ddp.fmph.uniba.sk/~koubek/UT_html/G3/kap4/gym3_4_soubory/image055.jpg [4]

Trojfázový transformátor Používá se pro velké výkony Rozvod el. energie Doprava Realizace: Obr.: http://www.poradte.cz/picture/2013/919426.jpg [5]

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: 29. 10. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1]http://cs.wikipedia.org/wiki/Autotransform%C3%A1tor [2]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Autotransformator. png [3]http://www.ermeg.cz/Content/download/waasner-Waasner_Katalog.pdf [4]http://www.ddp.fmph.uniba.sk/~koubek/UT_html/G3/kap4/gym3_4_soubo ry/image055.jpg [5]http://www.poradte.cz/picture/2013/919426.jpg