KONSTITUCE Komplexe Temperament Habitus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Kokršpaněl.
Kombinovaná plemena nejpočetněji zastoupená plemenná skupina na světě
Opakování - centrální nervová soustava
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
Tvarové vlastnosti.
Kondice je současný výživný stav zvířete;
Nervová soustava.
Typy konstituce Konstituce tvrdá, zdravá, silná, pevná:
Psi – Mé hobby Co se mi na psech líbí a proč jsem si je vybrala na svoji prezentaci Původ psů Anatomie těl psů Chování psů Smysly psů Srsti psů Dělení.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
Temperament.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Anglický plnokrevník Martina Kotíková.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Kostra.
Chov zvířat Michaela Weilguny
Nervová soustava - úvod
Temperament Pavel Šuranský.
Praví tuři – kraniologické skupiny
Somatické předpoklady k tělesné výkonnosti. Typologie motoriky
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Nervová soustava a smyslové orgány
Biologie člověka.
Fylogenie koně.
Zootechnická taxonomie
KONSTITUCE.
Nejznámější světová plemena, jejich historie a moderní užití
Řízení organismu Filip Bordovský.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Svalová (pohybová) soustava
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Svalová soustava 8. ročník.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Soustavy orgánů - opakování
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Dýchací systém.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK: 1)Fylogenetického původu 2)Stupně prošlechtění.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky novorozeneckého období klíčová slova : oválné okénko, červené krvinky,
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Zevnějšek koně, posuzování exteriéru
Obratlovci Pětilístek: páteř
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Zootechnická taxonomie
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ANTROPOMOTORIKA.
Anaerobní práh.
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Somatologie zkoumá vlastnosti nejdokonalejšího a nejsložitějšího organismu, lidské bytosti zahrnuje mnoho vědních oborů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
MORFOLOGICKÉ A FYZIOLOGICKÉ VLASTNOSTI SKOTU
Transkript prezentace:

KONSTITUCE Komplexe Temperament Habitus stupeň zdraví jedince, který se manifestuje jeho životními projevy v konkrétních podmínkách vnějšího prostředí, když rozhodující je úroveň zátěže a únavy organismu vznikající v důsledku poskytování produkce = KONSTITUCE Komplexe fyziologická složka Temperament nervová složka Habitus tělesná stavba

rovnováha podnětu a útlumu rychlost měnlivosti reakce Temperament Typ síla vzruchu a útlumu rovnováha podnětu a útlumu rychlost měnlivosti reakce sangvinický velmi silný rovnovážný živý flegmatický silný v. rovnovážný klidný cholerický nerovnovážný velmi živý melancholický slabý pomalý

Komplexe po nervové složce nejdůležitější komponenta konstituce; vrozený i získaný způsob fyziologických funkcí organismu; určuje reaktivnost organismu na okolí; projevuje se větší nebo menší odolností vůči nákazám a zátěžím vnějšího prostředí.

Habitus souhrn zevních tvarů jedince podmíněný jejich morfologickou stavbou a fyziologickou reaktivností. Typy: dýchací; - odvozený slabošský; - odvozený mozkový; zažívací; svalový – přechod mezi dýchacím a zažívacím.

Dýchací (respiratorní) habitus temperament sangvinika dlouhý, plochý hrudník nápadné délkové rozměry, štíhlé tvary ušlechtilá tělesná stavba velká kapacita plic a srdce méně vyvinutá trávící soustava čilý metabolismus

Typickým představitelem je anglický plnokrevník,

holštýnský skot,

plemena chrtů. pes plemene saluki

Slabošský (astenický) habitus je přešlechtěným habitem dýchacím odpovídá mu slabý, příliš reaktivní, méně rovnovážný temperament úzký hrudník se sklonem k zaškrcení nedostatečné hloubkové a šířkové rozměry nedostatečná funkční kapacita některých orgánů slabé osvalení příliš tenká kůže sklon ke slabošskému habitu vykazují některá přešlechtěná plemena (např. jersey)

Mozkový (cerebrální) habitus je vedlejším habituálním typem nižší končetiny, kratší trup nápadně vyvinutá lebeční část hlavy¨s širokým, vysokým čelem výrazné, reaktivní oko energické pohyby menší energie svalová vysoký stupeň inteligence, vynikající učenlivost

Typickým představitelem je lipický kůň,

arabský plnokrevník,

plemena loveckých psů. pes plemene výmarský ohař

Zažívací (digestivní) habitus temperamentem je odpovídající flegmatik relativně krátké tělesné partie vystupňovaný vývin v šířkových, hloubkových a zejména obvodových rozměrech relativně nižší končetiny kolmo k páteři postavená žebra relativně malá kapacita srdce a plic intenzivně vyvinutá zažívací soustava pomalejší metabolismus

Představitelem jsou plemena chladnokrevných koní, hřebec plemene českomoravský belgik

masná plemena skotu. kráva plemene shorthorn

Svalový (musculatorní) habitus přechodný typ mezi dýchacím a zažívacím habitem; nenese vyhraněný plemenný ani nervový typ; převažuje sangvinik; nápadně zvýrazněné osvalení.

Představiteli jsou některá plemena masného skotu, býk plemene belgické modré

český strakatý skot,

některá plemena prasat, kanec plemene duroc

... ovčáčtí psi. fena německého ovčáka