EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Test znalostí o kovech a nekovech
Advertisements

Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 18
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
KOVY.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
Přechodné prvky, d prvky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Papežová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kloučková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zlato a stříbro.
{ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kloučková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Drahé kovy VY_32_INOVACE_1A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Transkript prezentace:

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka 11.4.2017 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.8 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Nejedlá

Autor: Mgr.Theer Martin Stručná anotace: 6. třída druhy materiálů Název: KOVY Autor: Mgr.Theer Martin Stručná anotace: 6. třída druhy materiálů Metodické zhodnocení: Žáci se učí o kovech,druhy kovů,slitiny příklady použití . Odučeno ve třídě 6.B ve dnech 23.1. a 6.2. 2012 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

K O V Y Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

Vlastnosti kovů Fyzikální       - při běžné teplotě jsou většinou pevné (vyjímkou je rtuť Hg – je tekutá)      - kovový lesk, stříbřitý lesk - jsou kujné, tažné, dosti tvrdé, - vedou teplo a elektrický proud. - vytváří slitiny (brozn, mosaz, dural) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

- ve sloučeninách vystupují většinou jako kationty Chemické - ve sloučeninách vystupují většinou jako kationty       - některé tvoří sloučeniny s jinými prvky       - vzácné kovy (stříbro, zlato, platina) sloučeniny netvoří Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

DRUHY KOVŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

surové železo se vyrábí ve vysokých pecích stříbrolesklý kov    v přírodě se vyskytuje ve sloučeninách (železné rudy – magnetovec, hnědel, krevel)    surové železo se vyrábí ve vysokých pecích    železo je obsaženo v krevním barvivu vyrábí se z něj odlitky, těžké konstrukce, dráty, plechy, nástroje, lana, nádoby aj.    Koroze – rozrušování povrchu na vzduchu či ve vodě, výsledkem je nežádoucí rez Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

HLINÍK    stříbrolesklý, lehký, pevný kov, dobrý vodič tepla a elektrického proudu   v přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách (živce-bauxit) 3. nejrozšířenější prvek na Zemi    vyrábí se elektrolýzou z bauxitu (sloučenina hliníku a kyslíku), náročné na energii    vyrábí se z něj dráty, el. vedení, automobilové rámy, součásti letadel, rámy kol, dural aj.    Koroze – na povrchu se vytváří vrstvička oxidu hlinitého – kov chrání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

MĚĎ    kov hnědočervené barvy, pevný, kujný, velmi dobrý vodič tepla a elektrického proudu    v přírodě se vyskytují měděné rudy   vyrábí se z ní střechy, okapy, dráty el. vedení, vinutí transformátorů a elektromotorů, kotle aj.    koroze – měděnka = tenký povlak zelené barvy chrání před korozí do hloubky, je jedovatá    slitiny - bronz (Cu+Sn) -zvony - mosaz  (Cu+Zn) – kliky aj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

- mosaz (Cu+Zn) – kliky aj. SLITINY MĚDI   slitiny - bronz (Cu+Sn) -zvony - mosaz  (Cu+Zn) – kliky aj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

stříbrolesklý, našedlý ušlechtilý kov ZINEK    stříbrolesklý, našedlý ušlechtilý kov    v přírodě se vyskytuje velmi vzácně pozinkování železných plechů a pletiv, monočlánky, výroba slitin (mosaz)    koroze – na povrchu vzniká ochranná našedlá vrstvička Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

STŘÍBRO     bílý, lesklý, ušlechtilý kov, ze všech kovů má nejlepší tepelnou a elektrickou vodivost    v přírodě se vyskytuje ryzí (Kutná hora) nebo ve sloučeninách se sírou používá se k výrobě šperků a dekoračních předmětů, k dezinfekci, v černobílé fotografii    koroze – na vzduchu poměrně stálý, po čase černá (vlivem sirných sloučenin) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

ZLATO     kov zlatožluté barvy, měkký, tvárný, výborný vodič, jeden z nejdražších    v přírodě se vyskytuje velmi vzácně používá se k výrobě šperků, v elektrotechnice, zubním lékařství, k výrobě pamětních mincí, medailí     koroze – na vzduchu je velmi stabilní    slitiny – se stříbrem a mědí jsou odolnější vůči otěru, jsou tvrdší než ryzí zlato Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

ALKALICKÉ KOVY patří sem LITHIUM, SODÍK, DRASLÍK    měkké stříbrolesklé kovy, silně reaktivní – s vodou reagují velmi prudce v přírodě se vyskytují pouze vázané ve sloučeninách    pro velkou reaktivnost se uchovávají pod petrolejem či silikonovým olejem   lithium se používá k výrobě slitin, sodík a draslík v jaderných elektrárnách,           Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin

Použité materiály [cit. 2012-01-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eisen_1.jpg> [cit. 2012-01-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kupra_tubo.jpg> [cit. 2012-01-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brass.jpg> [cit. 2012-01-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Satyrmaske_als_Wasserspeier_-_Niedernberg.JPG> [cit. 2012-01-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aluminium-4.jpg> [cit. 2012-01-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ZincMetalUSGOV.jpg> [cit. 2012-01-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Or_Venezuela.jpg> [cit. 2012-01-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SilverUSGOV.jpg> Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Theer Martin