Informatika Milan Šimek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Síťové prvky.
Průmyslové využití sítí
Připojení k internetu.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Informatika Internet.
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Počítačová síť a typy sítí
Návrh počítačové sítě malé firmy
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_053 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Počítačové sítě Základní pojmy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Počítačové sítě Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Počítačová síť LAN WAN Firewall.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Počítačové sítě 7. Topologie sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● LAN, WAN ●
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Informatika Internet.
Informatika Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Informatika Milan Šimek POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Informatika Milan Šimek

POČÍTAČOVÁ SÍŤ Slouží k propojení počítačů mezi sebou jak v rámci jednoho podniku, tak třeba ke komunikaci mezi jednotlivými uživateli z celého světa.

Složení počítačové sítě Počítačová síť sestává z těchto částí: 1.      Síťové uzly 1.1.            Výkonná zařízení 1.2.            Propojovací zařízení

Složení počítačové sítě Výkonná zařízení jsou reprezentována převážně pracovními stanicemi – počítači. Ty mohou zastávat dvojí funkci: nadřazený server nebo podřízená klientská stanice.

Složení počítačové sítě Propojovací zařízení jsou většinou jednoúčelová, sloužící k zajištění komunikace mezi počítači. Dělí se na tzv. pasivní (bez jakékoli řídící elektroniky) a aktivní (též inteligentní). Jejich význam a druhy uvedeme dále v textu.

Síťová propojení Síťová propojení jsou skutečnými nosiči informace. Díky nim se uskutečňuje komunikace mezi počítači. Patří sem různé typy metalických kabelů, optická vlákna, radiový či satelitní přenos a mnoho dalších.

Síťové služby Bez síťových služeb by žádná síť nemohla pracovat – nebyl by totiž důvod ji používat. Jako příklad uveďme ty nejužitečnější a nejznámější, jako je například elektronická pošta nebo prohlížení internetových stránek.

Síťový software Pokud máme k dispozici síťové služby, je třeba mít i síťový software, který nám je umožní využívat. Analogicky k předešlému bodu uveďme poštovního klienta a internetový prohlížeč

Zabezpečení sítě Hlavně v poslední době získává zabezpečení sítě stále více na důležitosti. Tajné informace, bankovní transakce či přístupová hesla musí být chráněny před nepovolanými osobami.

Výhody sítí V případě, že skupina více uživatelů potřebuje pracovat se stejnými daty, je mnohem efektivnější, než rozkopírování těchto dat na všechny PC, počítače propojit, tato data mít pouze na jednom z počítačů a ostatním uživatelům k nim povolit přístup. Takto zapojeným počítačům se říká počítačová síť.

Výhody sítí Centralizovaná správa a podpora Sdílení hardwaru a softwaru Sdílení informací Jediný administrátor spravuje všechny PC Sdílení např. jedné tiskárny Rychlá výměna informací

Úloha počítače v síti Stanice (klient) Server (řídící PC) Druhy serverů: Souborový a tiskový Databázový Mail server Fax server Server adresářových služeb

Typy sítě PEER TO PEER Všechny PC jsou si rovny, není zde žádná hierarchie Princip pracovní skupiny KLIENT – SERVER Velké množství PC řízených serverem Je zapotřebí speciální síťový software

Základní skupiny uživatelů ·       Administrators ·       Power Users ·       Users Backup Operators (rozlišení podle přístupových práv)

Rozsahy sítí Síť lokálního rozsahu (LAN) zkratka pro síť malého rozsahu. Řádově hovoříme o desítkách metrů. Nejčastěji to bývá zapojení počítačů v jedné budově Síť metropolitního rozsahu (MAN) Příkladem sítě MAN může být třeba propojení dvou poboček firmy sídlících v různých částech jednoho města.

Rozsahy sítí WAN (wide area network) je síť rozsahově velkých vzdáleností. Hovoříme o kilometrových vzdálenostech. Datové linky jsou velkokapacitní, přenesou velké množství dat

NETWARE Kromě počítačů potřebujeme pro vytvoření sítě další vybavení pro přenos dat, např. modem, síťový adapter, zařízení pro bezdrátový přenos, kabeláž atd. Záleží na typu sítě.

Síťová karta

Kroucená dvojlinka (TP)

Konektory RJ-45

Síťové topologie · BUS (sběrnice) · STAR (hvězda) · RING (kruh) ·       Hybridní (smíšená)

Sběrnice (BUS)

STAR

TOKEN RING

HUB (rozbočovač)

ROUTER (směrovač)

GATEWAY

Bezdrátové spoje 1. mikrovlnný přenos 2. rádiový přenos 3. optický přenos

Mikrovlnný přenos Mikrovlnný přenos nachází uplatnění v přenosu informací na středně dlouhé vzdálenosti. Spojení je realizováno dvojicí parabol (které musí být naprosto přesně polohově seřízeny). Maximální přenosová rychlost sahá zhruba ke 155 Mb/s.

Rádiový přenos Rádiový přenos je naopak doménou delších spojení. Jednotlivé vysílače se dělí do několika kategorií dle vyzařovacího výkonu a tím i dosahu signálu. Každý instalovaný vysílač podléhá schválení. Maximální přenosová rychlost je zde řádově 10 Mb/s.

Optický přenos Optický přenos – (zde se jedná o bezdrátové spojení) je charakteristický svým krátkým dosahem signálu. Typické uplatnění nachází v kancelářích, kde se používá pro spojení několika málo zařízení (notebooky, tiskárny, organizéry …).

HUB

ROUTER,GATEWAY

ZÁVĚR Sítě bývají leckdy nestabilní Nebezpečí útoku zvenčí – je třeba chránit se firewallem a aktualizovanými antivirovými a antispywarovými programy.