Fyzika 7. ročník Skládání sil Anotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_33 I AM YOU ARE JÁ JSEM TY JSI.
VY_32_INOVACE_35 HE IS …… SHE IS …...
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Skládání sil Skládat síly znamená nahradit několik sil silou jedinou se stejnými účinky.
Skládání sil.
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Fyzika 6. ročník Atomy a molekuly Anotace
Fyzika 7. ročník Otáčivé účinky síly Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá seznámením s elektrotechnickými značkami Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Druhy pohybu – posuvný, otáčivý
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
FY_074_Síla, Skládání sil_Skládání sil
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Tíhová síla a tíha tělesa
Názvy evropských zemí a jazyků Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
VY_32_INOVACE_23_07 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Anglický jazyk Název materiálu – How many…………? Anotace – Žáci se seznámí se základní.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Zákon vzájemného působení dvou těles
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.12 Název pro školu:EU CH 12 Název materiálu:Ochranné pomůcky Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNIC
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením rychlosti Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
7. ročník Síla Skládání sil.
2. Statika v rovině Autor: Ing. Jitka Šenková
Fyzika 6. ročník Fyzikální veličiny Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Druhy pohybu – přímočarý, křivočarý
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
Skládání sil opačného směru
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/4 Anotace: Vodstvo Evropy – žák vyhledá oceány, moře, zálivy, průlivy a správně je pojmenuje Autor: Mgr. Lubomír.
I like, but I don´t like Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Fy- sekunda Yveta Ančincová
Smyslová ústrojí člověka
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Technická mechanika Statika Soustavy sil 03 Ing. Martin Hendrych
IdentifikátorVY_32_INOVACE_vaše číslo AnotaceŽák se seznámí s početními výrazy a s výrazy s proměnnou AutorJMÉNO PŘÍJMENÍ, Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Skládání sil, rovnováha sil
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
Skládání sil různého směru
Skládání sil, rovnováha sil
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
VY_32_INOVACE_38 IT IS ….
Transkript prezentace:

Fyzika 7. ročník Skládání sil Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí skládat síly SVP Ne Klíčová slova Fyzika, síla Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 298 kB

Skládání sil různoběžných, rovnováha sil Fyzika 7. ročník Skládání sil různoběžných, rovnováha sil

Skládání sil různého směru F F1 F2 Při skládání sil různého směru využíváme tzv. rovnoběžník sil.

Skládání sil různého směru Při skládání sil různého směru využíváme tzv. rovnoběžník sil. F F2 F1

Rovnováha sil Aby byly síly v rovnováze, pak musí: F2 F1 Aby byly síly v rovnováze, pak musí: působit na stejné těleso, být opačného směru, mít stejnou velikost. Výslednice sil je nulová.

Rovnováha sil Aby byly síly v rovnováze, pak musí: působit na stejné těleso, být opačného směru, mít stejnou velikost. Výslednice sil je nulová. F1 - F2 = 0

Zopakuj si Skládání dvou sil stejného směru provedeme tak, že : a) síly odečteme, směr bude stejný b) síly sečteme, směr bude stejný c) síly odečteme, směr bude opačný d) síly sečteme, směr bude opačný Působí-li na jedno těleso současně dvě síly stejně veliké opačného směru, mluvíme o: a) nemožném jevu b) skládání sil c) rovnováze sil d) rozkladu sil

Příklad Petr a Míša se přetahují o míč. Jejich síly působí opačným směrem. Petr táhne silou 100 N, Míša také silou 100 N. Ověř výpočtem, zda jsou jejich síly v rovnováze. F1 (Petr)…………100 N F2 (Míša)………..100 N F = F1 – F2 F = 100 - 100 = 0 Výslednice je nulová. Síly jsou v rovnováze. Působící síly jsou opačného směru, budeme je tedy od sebe odečítat.

Použité obrázky Obrázek č. 2: Přetahování lanem. [cit. 2010-01-22]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BrunerDvorak_SokolSlet3_Dorost2.PNG> Obrázek č. 3: Beach voleyball. [cit. 2010-01-22]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_Navy_090422-N-0625G-001_A_German_Sailor_assigned_to_the_Federal_Republic_of_Germany_Deutsche_Marine_auxiliary_ship_Frankfurt_AM_Main_%28A_1412%29_tries_to_block_the_ball_as_a_Sailor_from_guided-missile_frigate_USS_Kauffman_%28FFG_.jpg>