Komunitní a otevřená škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ÚŘAD PRÁCE V JIHLAVĚ partner projektu „Budování rozvojového partnerství…“
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Zdravá škola.
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Projekt partnerských MAS MAS Rozkvět zahrady jižních Čech MAS Blanský les – Netolicko MAS Vodňanská ryba.
DOBRÝ DEN. Kdo jsme? Občanská inspirace je nezisková organizace, která od roku 1998 podporuje pestrý tvořivý a šťastný život dětí i dospělých zejména.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
MAP – Místní akční plán ORP RK
CENTRUM PRO TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU VE FRYMBURKU
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
CENTRUM PRO TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU VE FRYMBURKU
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Místní plán inkluze + OP VVV
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Jak na akční plán?.
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Šablony II Výzva č. 02_18_063 a 02_18_064.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Sociálně aktivizační služby
Základní škola a Mateřská škola Kozlov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Komunitní a otevřená škola

Komunitní vzdělávání Škola plní roli vzdělávacího, poradenského a kulturního centra v místě svého zřízení. Škola reflektuje v nabídce vzdělávacích aktivit specifika spádové oblasti. Škola pomáhá překonat chybějící systémová řešení v oblasti sociálně znevýhodněného vzdělávání zvýšenou iniciativou (dobrovolnickou prací) - dotační programy, spolupráce se subjekty sociálního znevýhodnění,... Škola vnímá jako důležitý multikulturní rozměr své práce (v rámci komunitního vzdělávání patří etnicita k důležitým faktorům ovlivňujícím zaměření školy).

Standardy kvality komunitní školy Vedení Partnerství Sociální inkluze Služby Dobrovolnictví Celoživotní učení Zapojení rodičů Kultura školy Rozvoj komunity

Liga komunitních škol Sdružuje školy, které se snaží naplňovat role komunitního vzdělávání. V rámci Ligy komunitních škol spolupracují především školy, které působí v sociálně vyloučených oblastech ČR Je užitečná pro všechny typy lokalit - nejedná se pouze o lokality sociálně vyloučené, ale např. i sídlištní, vilové, vesnické lokality apod.

Cíle Ligy komunitních škol: Podpora a rozvíjení konceptu komunitního vzdělávání na školách - rozvoj služeb v oblasti celoživotního učení, rozvoj dobrovolné činnosti rodičů ve prospěch školy, podpora výchovy ke zdravému životnímu stylu, zlepšování klimatu na škole, sportovní a kulturní aktivity atd. Podpora a rozvíjení principů inkluze na školách, přičemž nás zajímá inkluze v nejširším slova smyslu, definovaná jako připravenost školy maximálně efektivně vzdělávat žáky nezávisle na podobě jejich speciálních vzdělávacích potřeb. Podpora a prosazování komunitních a inkluzivních vzdělávacích principů v rámci českého vzdělávacího systému. Výměna zkušeností a sdílení příkladů dobré praxe.

Otevřená škola Koncepční záměr vychází vstříc požadavkům rodičovské veřejnosti na soustředění kvalitních zájmových aktivit pro jejich děti co nejblíže místu plnění povinné školní docházky. Respektuje rozšíření a zpřístupnění vzdělávací nabídky široké veřejnosti v kontextu požadavků celoživotního vzdělávání.

Otevřená škola Kromě tradičního vzdělávání nabízí i mimoškolní aktivity, a to nejen svým žákům, ale i těm, kteří už školu opustili, jejich rodičům i dalším obyvatelům obce. Spolupráce s rodinou je vnímána jako jedna z nejdůležitějších. Otevřenou školu mohou využívat všichni bez rozdílu věku, pohlaví,vzdělávací a sociální situace.

Otevřená škola jako centrum vzdělanosti Hlavním cílem takového centra je sjednotit občany a zapojit je do různých aktivit (kroužky, kurzy, jednorázové akce), aby se odreagovali a zbavili stresů, spěchu a stereotypu. Program uspokojuje vzdělávací, sociální, kulturní nebo rekreační potřeby obyvatel lokality. Občané jsou o veškerých aktivitách informováni. Do projektu „otevřená škola“ jsou zapojeni zaměstnanci školy, občané i žáci.Taková škola spolupracuje se sociálními partnery – s místními podnikatelskými subjekty, úřadem městské části a mateřskou školou. Škola může také získávat prostředky, které umožní realizaci jednotlivých aktivit. Realizování této vize tedy není pouze záležitost školy, ale především občanů a dalších subjektů dané lokality. Ti se mají možnost něco nového naučit nebo naučit něco nového ostatní.

Otevřená škola nabízí volnočasové aktivity – kluby, zájmové kroužky sportovní činnosti kurzy – počítače, jazyky, flétna výtvarné soutěže pro děti poradenskou a konzultační činnost pro veřejnost jednorázové akce (vánoční, velikonoční akce pro děti z MŠ, karneval…) stravování cizích strávníků jako doplňková činnost sociálního programu obce další aktivity, např. vybudování víceúčelové klubovny, knihovny apod.

Cílem otevřené školy je sjednotit a zaktivovat občany dané lokality zapojit občany do dění uspokojit potřebu sebevzdělávání občanů dle jejich potřeb a schopností překonat izolovanost v současném stylu života aktivní trávení volného času