Vyjmenovaná slova II. Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0102

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_16.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_15.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Přehled vyjmenovaných slov a slov s nimi příbuzných
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Několikanásobné větné členy
Vyjmenovaná slova V Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
EUpenizeskolam.cz Název projektu: Moderní škola 2010
Přehled vyjmenovaných slov a slov s nimi příbuzných
Vyjmenovaná slova P Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vyjmenovaná slova po S Předmět : Informační technologie
INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY SMĚŘUJÍCÍ K ROZVOJI ČTENÁŘSKÉ A INFORMAČNÍ GRAMOTNOSTI Český jazyk 3.třída Vyjmenovaná slova- S,V,Z-opakování.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Vyjmenovaná slova po P.
Český jazyk Vyjmenovaná slova po V Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Pravopis 1.
Pravopis souhláskové skupiny n/nn
Postup při určování větných členů
Pravopis.
VYJMENOVANÁ SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
Vyjmenovaná slova.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_14.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vyjmenovaná slova po V - Z
Vyjmenovaná slova po p, s, v, z
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
VYJMENOVANÁ SLOVA. VYJMENOVANÁ SLOVA pýcha klopýtat pytel třpytit se pysk zpytovat netopýr pykat slepýš pýr pyl pýřit se kopyto čepýřit se.
VYJMENOVANÁ SLOVA S.
Vyjmenovaná slova po S.
Pravopis souhláskových skupin bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 3.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
ICT ČJ VS po V Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
VYJMENOVANÁ SLOVA V.
VYJMENOVANÁ SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
VYJMENOVANÁ SLOVA P.
Pravopis – vyjmenovaná slova
Komplexní jazykový rozbor
O pakování vyjmenovaných slov po S a V Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_215.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_317_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:3. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Vyjmenovaná.
ICT ČJ VS po P Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Vyjmenovaná slova.
VYJMENOVANÁ SLOVA. VYJMENOVANÁ SLOVA vy vydra vysoký výr výt vyžle výskat povyk zvykat výheň žvýkat vy - vý.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ P06 TEMA: Vyjmenovaná slova a sl. odvozená-V ČÍSLO PROJEKTU:
Vyjmenovaná slova po z UMÍTE JE? Určitě ano! Zkuste je vyjmenovat.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova – P, S, V, Z Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Vyjmenovaná slova P Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_Sib_I_11 Vyjmenovaná slova po V
Výukový materiál vytvořený ZŠ a MŠ Plzeň- Božkov v rámci EU projektu Moderní škola, autor Iva Zemanová Výukový materiál vytvořený ZŠ a MŠ Plzeň – Božkov.
Mgr. Zbyněk Zeman, ZŠ a MŠ Staré Hobzí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Vyjmenovaná slova po S,V,Z
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VYJMENOVANÁ SLOVA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vyjmenovaná slova II. Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0102 Název sady: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Vyjmenovaná slova II. Jméno autora: Kateřina Turzová Vytvořeno dne: 1.10.2013 Metodický popis – anotace: Seznámí žáky s pravidly pravopisu i/í, y/ý ve vyjmenovaných slovech

Pravidla českého pravopisu Vyjmenovaná slova II.

Pravopis v kořenech slov domácích: - po souhláskách pravopisně obojetných, tj. b, f, l, m, p, s, v, z se píše jednak i/í, jednak y/ý - podoba s i/í je základní podoba - podoba s y/ý je vázána na vymezené případy:

v kořenech slov domácích se píše y/ý ve slovech tzv v kořenech slov domácích se píše y/ý ve slovech tzv. vyjmenovaných (a v jejich tvarech) a ve slovech, která jsou od nich odvozená nebo jsou s nimi příbuzná.

py, pý: pýcha – pyšný, pyšnit se, zpychnout, pýchavka, pych, přepych, Přepychy; pytel – pytlovina, pytlák, pytlačit; pysk – pyskatý, ptakopysk, Solopysky; netopýr; slepýš; pyl – opylovat, jazykozpyt, nevyzpytatelný; pykat – odpykat; pýr – pýřavka; pýří; pýřit se – zapýřit se, pýřivý, čepýřit se; pyj; Chropyně, Pyšely, Spytihněv.

POZOR!!! na slova píchat (bodat), pisk (pískot; základ ptačího pera), pikaná (dětská hra), opylovat (oplodňovat pylem) x opilovat (obrušovat), slepýš (had) x slepíš (lepidlem).

CVIČENÍ č.1 top i l p y linami, pop í navý keř, třp y tivý kámen, netop ý ří let, p i lnost, op ý lený květ, p í sčitá pláž, jednokop y tník, pop í navá rostlina, bílé p i voňky, klop ý tavý krok, přep y ch neznám, klop ý tali jsme ve tmě  

sy, sý: syn – synovský, synovec, zlosyn, Synovec; sytý – sytost, dosyta, nasytit, nenasytný; sýr – syreček, sýrař, sýrárna, syrovátka, Sýrovice; usychat/usýchat – vysychat/vysýchat; sýkora – sýkořice; sýček; sysel; syčet – sykat, sykot; sypat – sypký, sýpka, sypek, nasypat, násyp, násypný, osypaný, vysypat, zasypat, zásyp; Bosyně.

POZOR!!! na slova syrý (syrový, vlhký) x sirý (osiřelý, opuštěný), sirup, sirob, sípat (chraptět), sivý (šedivý), sýrový (ze sýra) x sírový (ze síry)

CVIČENÍč.2 liptovský s ý r, s y rová játra, us y chající os i ka, státní s y mbol, višňový s i rup, pros í vat písek, s y novec Pavel, velké s í to, s y čící pára, s i lný provaz, státní s y mbol, hrubé nás i lí, přes ý pací hodiny, voňavé s y rečky, nerozs y p smetí, najedli se dos y ta, husa s y čela, s i rotek

vy, vý: vy (zájmeno 2. os. č. mn vy, vý: vy (zájmeno 2. os. č. mn.); vykat; vysoký – vysočina, Vysočany, vyšší, výše, výška, výšina, povýšit, vyvýšit, vyvýšenina, zvýšit, převyšovat, Vyšehrad; výt – zavýt; výskat – výskot, zavýsknout; zvykat – zvyk, zlozvyk, zvyknout, zvyklost, navykat, navyknout, návyk, odvykat, odvyknout, obvyklý; žvýkat – žvýkací, přežvykovat, přežvýkavec, žvýkačka; vydra – vydří, vydrovka, Povydří; výr (pták); vyžle; povyk – povykovat; výheň; cavyky; Vyškov, Vytoň.

POZOR!!! na slova výt (pes vyje) x vít (vinout věnce), výr (sova) x vír (krouživý pohyb vody nebo vzduchu), výskat (jásat) x vískat (probírat se někomu ve vlasech), vížka (věžička), zviklat (zbavit jistoty), Vizovice, vidí, visí, vítá, viní 

– v předponě vy-, vý- se píše y /ý např – v předponě vy-, vý- se píše y /ý např. vyřadit, vyhodit, vyjmenovat, výlet, výborný

POZOR!!! na slova viset (na stěně), visutý (visutý most), vidět, viklat, vítat, vítězit, vinout, vinit, vidle, vikýř – píšeme i, neboť jde o součást kořene slova

CVIČENÍ č.3 v í řivka, sv í tící hodiny, táhlá v ý šina, ošklivý zv y k, v y strašený v ý r, nav y klý pohyb, v y nikající v ý sledek, jásav ý v ý skot, v ý škové kormidlo, někdo je v i nen, v y sypat na zem, bydlíme na V y šehradě, v y berte jen neobv y klé v ý razy  

zy, zý: brzy, jazyk – jazýček, jazykozpyt, jazykověda, dvojjazyčný, jazylka, nazývat se – vyzývat, vyzývavý, ozývat se, Ruzyně.

POZOR. na slova brzičko (je odvozeno příponou - ičko POZOR!!! na slova brzičko (je odvozeno příponou - ičko jako maličko od málo), zívat (únavou, touhou po spánku), nazívat se (mnoho zívat únavou)

CVIČENÍ č.4 brz y , voz í ček, podz i mní dny, mraz i vé počasí, cizí jaz y ky, kovový jaz ý ček, nez í vejte stále, poz i nkovaný plech, vyz ý váme vás, velký z i sk, podz i mní kolo, z í skat cenu

Vlastní jména, zvláště příjmení, se pravopisným pravidlům nepodřizují VŽDY – vedle Sýkora i Sikora, Syrovátka i Sirovátka, Zýval i Zíval.

CVIČENÍ č.5 pap í r slep í š lep i dlem, musíme zamez i t pl ý tvání, léčivé s i rné lázně, v ý roba sv í tipl y nu, v í tr zv í řil l i stí, přep y chový b y t, děti sb í raly holub i nky, plaz i l se tiše po zemi, V y soké M ý to

Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 1. -4 Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 1.-4. ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Kvačková, Jaromíra: Opakujeme češtinu. Nová škola 2005 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008 Martinec, Ivo; Tušková, Jana Marie; Zimová, Ludmila: Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus, 2009 Sochrová, Marie: Cvičení z českého jazyka v kostce. Praha: Fragment, 2008 Melichar, Jiří; Styblík, Vlastimil. Český jazyk – Přehled učiva základní školy. Praha: Fortuna, 2000