Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
Advertisements

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
Parlamentská republika
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Stolničení Ročník:
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Rumunsko a Bulharsko Z_132_Evropa_Rumunsko a Bulharsko
STŘEDNÍ ASIE.
Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Jihozápadní Asie.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Střední Asie VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.10/Mč VY_32_INOVACE_2.2.NJ2.01/Ng
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 – 3 K-č Téma:Gastronomické.
Evropa – východní Evropa úvod Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Stanislav Šindler Datum: Cílový ročník:
Autor: Mgr. Věra Sklenářová Název: Zakavkazsko
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
VY_52_INOVACE_03/2/11_ZEMĚPIS
Společenství nezávislých států
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Počítačová prezentace
Střední Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Použití zeleniny v kuchyni
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
Burdová Aneta Plívová Tereza HKSN, 1. ročník
Hana Grulichová Ilona Vlasáková.  Zemědělské plodiny  Maso  Čeremša  Plané meruňky.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová s paprikou 25,- Kč.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
PONDĚLÍ Polévka Drůbeží vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Květáková 25,- Kč.
PÁTEK Polévka Kuřecí vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Fazolová 25,- Kč.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Složitá obsluha fondue
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1. Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1. Téma: Regionální a politická geografie světa Vypracoval: Mgr. Laibnerová Andrea Materiál: VY_32_INOVACE_147 Datum: 20.3.2013 Anotace: Světová gastronomie ve střední Asii

Regionální a politická geografie světa Světová gastronomie ve střední Asii

Střední Asie Není přesně vymezena Nezařazují se vždy státy Ázerbajdžán, Arménie a Gruzie (JZ Asie) Podobná kultura států bývalého Sovětského svazu

ZEMĚDĚLSTVÍ Pěstování tabáku, ovoce, zelenina, bavlník, rýže (Kazachstán), pšenice, ječmen, bourec morušový, pistácie CO SE VYRÁBÍ Z LAREV BOURCE MORUŠOVÉHO? Chov skotu, ovcí, koz, velbloudů (Turkmenistán) Bourec morušový tabák klikackynej.cz cs.wikipedia.org

Kazachstán Jeden z uváděných zdrojů prvních jablek POKRMY: Bešbarmak – národní pokrm – skopové či koňské maso s vařenými nudlemi, jí se rukama (název v překladu pět prstů), někdy prováděn spolu s tradicí přídělů jednotlivých částí masa členům rodiny Sorpa – skopový vývar Šašlik – kebab (špíz) z jehněčího či hovězího masa, s cibulí Tandyr nan – domácí pečený chléb

Afghánistán ZÁSADY: jezení rukama, před jídlem omytí v konvičce, po jídle zelený hořký čaj, sladkosti (sušené ovoce) Skopové maso, čaj, jogurt, rýže POKRMY: Kofta – masové koule v kořeněné omáčce se zeleninou Gosh feel (v překladu sloní uši) – dezert, placka s cukrem a pistácií Doogh jogurtový slaný nápoj Např. s mátou, okurkou.. Gosh feel oranous-b.wikispaces.com

Tádžikistán Tradiční menu – sladký předkrm (sušené ovoce, oříšky, chalva), polévka Sorpa (jako v Kazachstánu), hl. jídlo – šašlik, Plov, k tomu řepa a mrkev Převážně využívané maso (skopové, hovězí, koňské) Mléčné výrobky Plov Chalva

Kontrolní otázky Které suroviny mají všechny země dostupné? Jaké pokrmy se často opakují? Co tvoří ve většině států Střední Asie základ pokrmů?

Děkuji za pozornost, dnešní hodina je u konce 

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Silkwormheadsm.jpg http://www.klikackynej.cz/domaci-tabak/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Afgh%C3%A1nist%C3%A1n http://oranous-b.wikispaces.com/Food+%26+Dessert http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Tajikistan.svg http://www.bio-life.cz/clanky/faq/co-je-to-chalva.html