SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY IV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍDLA jsou základní centra lidské aktivity,
Advertisements

Život na venkově.
Rozvitý středověk Život na vesnici.
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
SÍDLA.
Regionalistika, regionalizace, regionalismus
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
Sídla.
Sídla.
Sídla ČR.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Sídla ČR.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Ekosystém Prchalová, K..
venkovská, městská, chráněná krajinná oblast
Společenstvo polí a sídel
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Hierarchie sídel.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podmínkami jednotlivých typů travních.
Sídelní struktura jako faktor regionálního rozvoje
Venkovská sídla Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
Teorie optimální velikosti města
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY III
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY I
Společenské a hospodářské prostředí
KULTURNÍ KRAJINA.
místem koncentrace hospodářské činnosti a ubytování obyvatelstva.
Historický vývoj krajiny České republiky
CVIČENÍ Z KRAJINNÉ EKOLOGIE TYPOLOGIE KRAJIN NA ČESKÉ ÚROVNI
Venkov Rozvoj venkova.
projekty podporující cestovní ruch v obci Modrá
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-490 Zahradní slohy pravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
Krajina Co to je krajina?
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
Hierarchie sídel.
vzájemné vztahy a specifické vlastnosti sídel Složky sídel:
Sídla.
Můj domov, má vlast Obec.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VÝVOJ OSÍDLENÍ A ZALIDNĚNÍ
Člověk a krajina – moderní krajina
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
Město a příměstské oblasti
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Záchranný výzkum v Osoblaze (okr. Bruntál) 2014
…jsou rozvojové zóny měst vznikající na „zelené louce“.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
Západní Evropa.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Sídla ČR.
Obyvatelstvo a sídla.
Život na venkově Denisa Poskočilová 9.C. Charakteristika venkovského osídlení.
Transkript prezentace:

SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY IV VESNICE

Osnova Charakteristika Vymezení venkovských sídel Vznik a vývoj venkovských sídel v ČR Flóra a fauna vesnic Vesnice a Brno

Charakteristika Tradiční lidské sídlo Mozaika suchozemských i sladkovodních biotopů Obytné a hospodářské budovy, obdělávané plochy Vliv člověka na okolní krajinu Synantropizace Spojení se zemědělstvím: louky, pole, vinice, zahrady, sady Venkov

Vymezení venkovských sídel V minulosti zemědělská sídla Dnes jiné funkce Venkovská sídla dle velikosti: Samoty Vísky Vesnice Dle půdorysu: Návesní typ Ulicový typ Dvorcový typ Seskupené osídlení Rozptýlené osídlení Hranice mezi městem a venkovem se stírá Rozrůstání zástavby vesnic u velkých měst

Vznik a vývoj venkovských sídel v ČR Důkazy osídlení již z pravěku Eneolit: oppida 6. stol.: Příchod Slovanů, doba hradištní 12. stol.: zhušťování sídelní sítě, centry kostely 13. stol.: kolonizace Úpadek za husitských válek a třicetileté války 17. a 18. stol.: barokní kostely a kláštery Reformy Marie Terezie a Josefa II.: raabizace, rozvoj vesnic Po 2. světové válce: odsun německého obyvatelstva, vznik pohraniční zóny, rozlehlé zemědělské areály, atd. Dnes:satelitní městečka Pro jednotlivé oblasti je charakteristický určitý typ lidové architektury.

Flóra a fauna vesnic 1. Cesta s intenzivním sešlapem. Společenstvo s rdesnem ptačím a lipnicí roční. 2. Mírně sešlapávaný okraj cesty a pěšina k chalupě. Nízký trávník s jílkem vytrvalým a jitrocelem větším. 3. Vyžínaný trávník u chalupy – více než třikrát za sezónu. Hustý nízký trávník s lipnicí luční a kmínem. 4. Hustý trávník podél stružky, silně hnojený exkrementy drůbeže a pasený husami. společenstvo mochny husí a rmenu smradlavého. 5. Stružka od pumpy ke hnojišti – občasné mírné disturbance, společenstvo dvojzubce trojdílného. 6. Svah s popelištěm slepic: společenstvo s pelyňkem pravým, slézem přehlíženým a sporýšem lékařským. 7. Okraj hnojiště u plotu, nekosený, živinami bohatý: společenstvo kopřiv a lopuchu. 8. Záhon se zeleninou a okopaninovými plevely.

Vesnice a Brno