14.1 Rozmanitost přírody – OVOCE A ZELENINA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
8.1 Lidé kolem nás – POSTAVENÍ DĚTÍ VE TŘÍDĚ, VZTAHY
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Rostliny v okolí lidských obydlí
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Ovoce.
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
14.1 Květ, plod, semena plody květy semena
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Zelenina – druhy, význam
Elektronická učebnice - II
Zelenina – hádanky Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_07_Ovoce Téma: Prvouka.
AutorŠárka Jurášová ŠkolaZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice TémaOpakování Název materiáluVY_52_INOVACE_01_HÁDANKY_V_PRVOUCE Sada 1 PředmětPrvouka Ročník3.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_07_PRV_Ovoce Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/
ZELENINA - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM? JARO? LÉTO? ZIMA?
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA_OVOCE
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_30_ OVOCE TÉMA: OVOCE
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_28_PRVOUKA_OVOCNÉ STROMY
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Ovocné stromy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název projektu: Moderní škola
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Prvouka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Transkript prezentace:

14.1 Rozmanitost přírody – OVOCE A ZELENINA Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 14.1 Rozmanitost přírody – OVOCE A ZELENINA Proč jíme ovoce a zeleninu? Máte zahradu? Co na ní pěstujete? Má babička s dědou zahrádku nebo jezdíte k nim na chalupu? Proč lidé pěstují ovoce a zeleninu? Kde ji můžeš koupit?(supermarket, trhy…) Jaké ovoce a zeleninu vidíš na obrázku? Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Vladimíra Jaborová

Obsahuje velké množství vody. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 14.2 Co už víš? Obsahuje velké množství vody. Obsahují vitaminy. Jsou zdravé. Ovoce má zdravé cukry.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 14.3 Ovoce V zahradách a sadech se pěstují ovocné stromy a keře. V létě a na podzim se ovoce sklízí nebo češe. Máme různé druhy ovoce. Každý druh je uvnitř jiný. Nejlépe to můžeme zjistit, když ho rozkrojíme. jádřinec pecka semena Strom: jabloň Plod: jablko Strom: hrušeň Plod: hruška Strom: broskvoň Plod: broskev Strom: třešeň Plod: třešeň Keř: vinná réva Plod: bobule Keř: červený rybíz Plod: bobule

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 14.4 Zelenina Zelenina se pěstuje na zahradě, v létě a na podzim se sklízí. Než vyroste, musí se zalévat, okopávat a vytrhávat plevel. U každé zeleniny se jí určitá část, podle toho ji dělíme. kořen - kořenová cibule - cibulová listy - listová mrkev ředkvička celer cibule česnek pórek špenát salát plody - plodová květenství – košťálová rajské jablko dýně paprika brokolice květák

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 14.5 Procvičení a příklady Zahrajte si hru na rozpoznávání chutí. Do školy doneste různé druhy ovoce a zeleniny. Paní učitelka je umyje, rozkrájí na malé kousky. Hádajícímu zaváže oči, poslepu musí uhodnout, co jí. 1. Obrázek zeleniny spojte s jejím názvem. Říkejte, jaké části z ní jíme. 2. Postavte se ve dvojicích do dvou skupin. Paní učitelka říká název zeleniny. První dvojice odpovídá, co ze zeleniny jíme: kořen, cibuli, plod, list, lusk. Kdo první odpoví správně, zůstává ve hře a zařadí se do své řady. Vyhrává ten, kdo zůstane ve hře až do konce. 3. Jaké ovoce máš nejraději? Kterému ovoci říkáme exotické? Které pochází od nás? 4. Rozkrojte různé druhy ovoce, všimněte si, jak vypadají uvnitř. Některé můžete nakreslit při Vv.

14.6 Hádanky Rostou na pasece, modrají se v lese pod smrčky a doubky. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 14.6 Hádanky Rostou na pasece, modrají se v lese pod smrčky a doubky. Tomu, kdo je mlsá, zmodrá nos i pusa a zčernají zoubky. Červené, žluté, zelené, poutníku žízeň zažene, rozsvítí stromy ve stráni. Přejeme dobré chutnání. Navrch se červenám, uvnitř jsem bílá, jazýček poštípu, jsem tvoje milá. ředkvička jablko borůvky Balónek červený, kabátek zelený. Štípu - pazouru nemám, bolesti žádné nedělám, a přece každý slzí, kdo mrtvého mě bere. Přišel k nám panáček, měl červený fráček, když jsme ho svlékali, všichni jsme plakali. meloun Rostu ráda na pasece, sluníčko tam svítí sladce, mám červenou hlavičku, odnes si mě v hrníčku. křen cibule Odťatá hlava od krku celá, a přece žádná krev nevytekla. Co se nečeše hřebenem, ale rukou? zelí jahoda ovoce

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 14.7 Fruits and vegetables

14.8 Test znalostí 1. Jak dělíme ovoce? a/ dle chuti b/ dle velikosti Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 14.8 Test znalostí 1. Jak dělíme ovoce? a/ dle chuti b/ dle velikosti c/ dle toho, jak mi chutná d/ dle toho, jaké je uvnitř (když se rozkrojí) 3. Které ovoce má jádřinec? a/ černý rybíz b/ meruňka c/ jablko d/ dýně 2. Jak dělíme druhy zeleniny? a/ dle toho, kterou část jíme b/ dle ceny c/ jak chceme d/ dle chuti 4. Která zelenina patří mezi cibulové? a/ meloun b/ špenát c/ česnek d/ mrkev Správné odpovědi: d a c Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 14.9 Použité zdroje, citace 1. Hádanky v Prvouce: Mgr. Jana Palanská, Vydalo JV Print v Novém Bydžově 2000, str. 11 – 13, – slide č. 6 2. Já a můj svět, prvouka pro 2. ročník – učebnice: Věra Štiková , nakladatelství Nová škola str. 22, 23 – slide č. 4 3. Já a můj svět, prvouka pro 2. ročník – pracovní sešit: Věra Štiková, nakladatelství Nová škola str. 23 – slide č. 5 4. http://ferwin.wordpress.com/about/ - slide č. 7 5. http://www.alibaba.com/product-free/103538118/fresh_fruits_and_Vegetables.html - slide č. 7 6. Obrázky z databáze klipart 7. http://www.zelenina-kadlec.cz/ovoce-peckovice/ - slide č. 3 8. http://www.cuketka.cz/?p=193 – slide č. 3 9. http://www.hajany.com/clanky/recepty/rybiz---recepty---informace.html - slide č. 3 10. http://www.hydro-gardens.com/lettuce_seeds.htm - slide č. 4 11. http://food.sulekha.com/recipes-with-ingredient-spinach.htm - slide č. 4

14.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 07 - 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 14.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 07 - 12/2011 Ročník 1. – 3. ročník Klíčová slova Ovoce, zelenina Anotace Prezentace popisující ovoce a zeleninu.