Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

Registrační číslo projektu
Evropa Podnebí a vodstvo.
Registrační číslo projektu
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Severní Afrika VY_32_INOVACE_Ze z 2
AFRIKA Geografická poloha.
Charakteristika kontinentu
AMERIKA.
SEVERNÍ AFRIKA.
Tunisko.
Zpracoval: Michaela Hrdá ZŠ A MŠ,Brno,Horníkova 1
AMERIKA.
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
Registrační číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Afrika – Severní region
Státy severní Afriky Jarmila Kovářová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Pobřeží Středozemního moře
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Registrační číslo projektu
SEVERNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA: všechny afric.státy,které mají přístup ke Středozem.m. Maroko, Alžírsko, Libye, Tunisko, Egypt. Rozloha km2, % GEOLOGIE:
Registrační číslo projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
AFRICKÉ REGIONY.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
SEVERNÍ AFRIKA.
VY_52_INOVACE_03/2/18_ZEMĚPIS
Registrační číslo projektu
Přírodní podmínky Evropy
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
Křížovka - Tropický deštný les
Registrační číslo projektu
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Severní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA. NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA.
Afrika.
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Severní Afrika.
Libanon
Afrika.
VY_32_INOVACE_ Subtropické pásmo Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_11_Z_HORKÉ POUŠTĚ
VY_32_INOVACE_Vac_II_09 Severní Afrika
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_32
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
VY_32_INOVACE_ZE6-17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AFRIKA POVRCH Mgr. R.Obšatníková.
SEVERNÁ AFRIKA.
Obecná charakteristika kontinentu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Pobřeží Středozemního moře
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Severní Afrika Autor Mgr. Robert Jiran

Zeměpis pro 7. ročník Severní Afrika Učebnice fraus . Fraus str. 29. – 31. . Severní Afrika . Tunisko . Egypt . Sahara . Atlas . Opakování

Severní Afrika Severní Afrika, která je od zbytku afrického kontinentu oddělena pouští Sahara je nejsevernější části tohoto kontinentu. Z geopolitického hlediska, podle definice OSN zahrnuje tento region následujících sedm zemí: Alžírsko Egypt Libye Maroko Súdán Tunisko Západní Sahara Někdy se do tohoto regionu řadí také: Azory, Kanárské ostrovy, Etiopie, Eritrea, Madeira, Mali, Mauritánie, Niger a Čad. Severní Afriku nejvíce vyplňují pouště a v oblasti Nilu subtropické podnebí. Obyvatelstvo tvoří převážně Arabové. Najděte tyto státy na mapě

Tunisko Hl. m.- Tunis Poč.ob. – 10 mil.mil. St.zř. - Republika Jazyk – Arabština, Francouzština Měna – Dinár Náboženství - Islám Tunisko je arabská země s islámskou kulturou. V této zemi se nenařizuje žádné náboženství a panuje zde liberalismus ohledně náboženství, ale převažuje Islám. Tunisko je bezpečná země právě kvůli náboženství, Korán přikazuje věřícím chovat se slušně, také se tak oblékat a být tolerantní k ostatním.V lesích severní části Tuniského Atlasu roste dub korkový, eukalypt, ze kterých se vyrábí korek a eukalyptový olej na vývoz. Většina divokého povrchu Tuniska porůstá na severu suchá makchie (křoví), uprostřed suché travnaté stepi, solná jezera a na jihu pouště. Pěstuje se pšenice, ječmen, olivy, rajčata, melouny, citrusy. Významný je rybolov a chov ovcí.

Hl. m.- Káhira Poč.ob. -77,5mil. St.zř. - Republika Jazyk – Arabština Měna – Egyptská libra Náboženství - Islám Egypt Gíza je oblast Egypta, kde je soustředěna řada památek na jednu z nejstarších civilizací. Královské pohřebiště v Gíze, kde odpočívají stovky úředníků a významných osobností 4. dynastie, je dnes součástí velké Káhiry. Jako první faraón si zde vybral místo k odpočinku slavný Cheops a stvořil tak největší stavbu všech dob.

Pyramidy

Sahara Sahara je největší poušť světa; rozlohou 9 milionů km² zaujímá téměř stejnou plochu jako Čína nebo USA. Rozkládá se od severoafrického pobřeží Atlantského oceánu až k pobřeží Rudého moře na území 10 států (Egypt, Libye, Alžírsko, Tunisko, Maroko, Mauritánie, Niger, Čad, Mali a Súdán). Plocha, kterou Sahara zaujímá, má zhruba tvar lichoběžníku o délce 4500 až 5500 km ve směru západ-východ a šířce 1500 až 2000 km od severu k jihu.

Podnebí oblasti Sahary má typicky pouštní ráz, je suché s ročními srážkami do 50-100 mm. Na mnoha místech jsou srážky zaznamenávány s několikaletými bezsrážkovými odstupy. Průměrná lednová teplota se pohybuje mezi 10 až 15°C, v létě je to 30 až 37°C. Rozdíl teplot ve dne a v noci může činit až 30°C. Četné bývají také písečné bouře, které přemísťují ohromná množství prachu a písku nejen v oblasti severní Afriky, ale jeho spad bývá zaznamenán i v Evropě nebo jižní a střední Americe.

Pohoří Atlas Za svůj vznik Atlas vděčí alpinskému vrásnění při srážce Afriky s Evropou. Nejvyšší vrchol pohoří se jmenuje Džabal Tubkal a má nadmořskou výšku 4 167 m, nachází se na západě Maroka. Pohoří Atlas odděluje Středozemní moře a Atlantský oceán od pouště Sahara. Kterými státy prochází toto pohoří? Atlas dal jméno Atlantskému oceánu, který se z pohledu starověkých středomořských civilizací nachází za ním.

Opakování Vyjmenuj tři státy severní Afriky Je pravda, že je severní Afrika především v mírném podnebném pásu? Tato vlajka patří kterému státu? Jaké obyvatelstvo převažuje v severní Africe? Jak se jmenuje nejvýznamnější pohoří severní Afriky? Alžírsko, Egypt , Libye , Maroko , Tunisko Ne Tunisko Arabové Atlas