Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování ryby.
Advertisements

RYBY.
Základní škola Kladruby
RYBY.
Digitalizace výuky Příjemce
Prvouka 3.ročník Gabriela Mikulková 2012
OPAKOVÁNÍ TŘÍDA RYB A OBOJŽIVELNÍCI Přehled některých ryb a obojživelníků Skokan hnědý na snůšce (provázky jsou snůšky ropuchy ob. Snůška ropuchy.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
OBOJŽIVELNÍCI
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Kroužkovci, členovci Přírodopis VY_32_INOVACE_171, 9. sada, Př3
Vodní ptáci Přírodopis VY_32_INOVACE_173, 9. sada, Př3 ANOTACE
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
Žahavci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př4
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.13 Anotace: Vzdělávací oblast: Ryby
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
Žahavci, ploštěnci, měkkýši
OBRATLOVCI RYBY.
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se společnými znaky třídy savců,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Základní škola Kladruby
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Zařazování bezobratlých
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
Obratlovci obojživelníci.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Společenstva vod Živočichové
Třída: RYBY.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
RYBY (písemka - zástupci)
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Obr.č.1.
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
OBOJŽIVELNÍCI 7. třída.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Elektronická učebnice - II
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně rozšiřuje předchozí učivo o obojživelnících. K vyhledání konkrétních druhů sladkovodních ryb předpokládá práci s literaturou. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák popíše stavbu těla ryb, vyhledá informace o vybraných druzích sladkovodních ryb a seznámí s nimi spolužáky. Rozšíří si znalosti o obojživelnících. Při opakování odliší pravdivá a nepravdivá tvrzení. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 6. ročník, předmět přírodopis Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a příroda Ryby, obojživelníci Přírodopis VY_32_INOVACE_172, 9. sada, Př3

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Opakování: beruška vodní komár pisklavý chrostík buchanka jepiceokružák ploský bahenka živorodá plovatka bahenní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Zařaď živočichy do kmenů: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková členovci měkkýši kroužkovci žahavci škeble rybničná perloočka (hrotnatka) beruška vodní pijavka lékařská komár pisklavý nezmar hnědý chrostík kosníkovitý okružák ploský medůzka sladkovodní sasanka koňská nitěnka obecná plovatka bahenní

Ryby: Dýchání žábrami, kryta skřelemi. Tělo kryto šupinami. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Ryby: Ploutve – párové (prsní, břišní), nepárové (hřbetní, ocasní, řitní) Postranní čára – vnímá chvění vody Rozmnožování: Vnější oplození (tření)  jikry  plůdek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Ryby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková řitní ploutev postranní čára hřbetní ploutev břišní ploutev prsní ploutev žábra, skřele ocasní ploutev

Ryby: kapr obecný štika obecná okoun říční plotice obecná Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Ve dvojici vyhledejte důležité informace o vylosovaném druhu ryb a připravte stručný zápis pro spolužáky. úhoř říční karas obecný sumec velký pstruh potoční

Obojzivelníci: čolci skokani - skokan hnědý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Různé druhy skokanů se mezi sebou často kříží, křížence je velmi obtížné rozeznat. Pro zjednodušení rozlišujeme skokany hnědého a zeleného typu. Srovnejte skokana s ropuchou: Ropucha má výraznější kožní žlázy, kratší nohy, je zavalitější.

Obojzivelníci: Larvy (pulci) dýchají žábrami a živí se porosty řas. Dospělí obojži- velníci dýchají plícemi, významný je u nich i podíl kožního dýchání. Živí se převážně hmyzem a drobnými bezobratlými živočichy, např. slimáky, červy a podobně. Zimu přespávají v úkrytu, kde nemrzne, např. v bahně, v té době dýchají jen kůží. Na rozdíl od ropuch a mloka skvrnitého se skokani a především čolci zdržují v blízkosti vody nebo přímo ve vodě po celý život. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň nepravdivá tvrzení: Ryby mají vnitřní oplození. Dýchají žábrami, ta jsou kryta skřelemi. Postranní čára vnímá chvění vody. Obojživelníci mají nepřímý vývin. Jejich vajíčka se nazývají jikry. Larva (pulec) dýchá kůží a žábrami. Pulci se živí řasami a jinými rostlinami. Dospělé žáby se živí převážně hmyzem. Žerou i měkkýše či kroužkovce. Prsní ploutve ryb jsou párové. Nepárová ploutev je hřbetní a břišní. Z ryb se u nás nejvíce chovají líni. Kapři se chovají hlavně na Třeboňsku. Lososi žijí v moři, ale třou se ve sladkých vodách. Také úhoři putují k tření do řek, i když jinak žijí v mořích.

Ryby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková řitní ploutev postranní čára hřbetní ploutev břišní ploutev prsní ploutev žábra, skřele ocasní ploutev

Použité zdroje: fotografie a kresby – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková