Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAK PODPOŘIT SPRÁVNÝ VÝVOJ NOVOROZENCE A DÍTĚTE - PŘÍPADNÁ TERAPIE VOJTOVOU METODOU (Mgr. Janetzky Vanda)
Advertisements

Dyspraxie.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Normální psychomotorický vývoj dítěte do 1. roku života
Vypracovala: Hana Zecková
8. měsíc V poloze na zádech je během dne již zcela minimálně, většinou pouze ve spánku. Ze zad se okamžitě přetáčí na břicho, kde se plazí,umí se dostat.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Psychomotorický vývoj kojence
Základy Posilování popis
DĚDIČNÉ CHOROBY.
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
Psychomotorický vývoj dítěte do jednoho roku
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Downův a Edwardsův syndrom
Centrální nervový systém
Dětská mozková obrna (DMO, morbus Little)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Příčiny SPU.
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Nejčastější poškození mozku u předčasně narozených dětí
Specifické vývojové poruchy učení
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
ONTOGENEZE LIDSKÉ MOTORIKY V 1. ROCE ŽIVOTA
DMO Olga Bürgerová.
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
Mozečkové syndromy neo- a paleocerebelární, příznaky, vyšetření
Specifické poruchy školních dovedností
Vývojová psychologie Prenatální období.
Vývoj schopností a dovedností u dítěte
Dítě se sluchovým postižením
Vývojová dysfázie.
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
centrální porucha zpracování řečového signálu
Jan Laczó Neurologická klinika UK 2. LF a FN Motol
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Jaké jsou hlavní ergonomické aspekty ručního nářadí Cvičení EE.
Motorické schopnosti.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
DMO dětská mozková obrna
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Vliv radiace na člověka
SPŘ u dětí s MO přímá je souvislost mezi poruchami hybnosti – porucha centrálního neuronu, v souvislosti s celkovým motorickým vývojem dítěte můžeme již.
DMO (dětská mozková obrna)
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie

Hodnocení motorického vývoje u novorozence, kojence a batolete 1.měs. otáčí hlavu na stranu, chvíli udrží hlavu v rovině s tělem 3.měs. pase koně, hlava nad úrovní těla 6.měs. jistá kontrola hlavy ve všech polohách, sedí s oporou, na břiše má váhu na rukách, natažené paže, spontánně zvedá hlavu, z polohy na břiše na záda 7.měs. z polohy na zádech se dostane na břicho, odráží se 9.měs. sedí bez opory, plazí se, válí se, přitahuje se do stoje 10.měs. leze 11.měs. pivotuje, chodí s držením za obě ruce 12.měs. stojí s oporou, chodí za 1 ruku 18.měs. jistá chůze, shýbá se pro předměty, skáče snožmo, hází míč 2 roky běhá, chodí po schodech- nestřídá nohy, kope do míče 3 roky střídá nohy při chůzi po schodech s oporou, krátce stojí na 1 noze 4 roky střídá nohy při samostatné chůzi po schodech 5 let stojí na jedné noze

Hodnocení sociálního vývoje a jemné motoriky 1.měs. fixuje předměty v zorném poli 4-6 týdnů usmívá se na matku 3.měs. otevírá dlaň, hraje si s prsty, otáčí hlavu za zvukem, drží chrastítko, spontánně se usmívá 6.měs. ulnární úchop celou dlaní, podává si kostku z jedné ruky do druhé, radost z pozornosti 9.měs. klešťový úchop, souhra ruka-oko-noha, bojí se cizích lidí 10.měs. mává, pomáhá při oblékání 12.měs. třese a hází předměty, náklonnost blízké osobě 15.měs. zouvá se, krmí se, pije z hrnku, staví věž ze dvou kostek 18.měs. schovává předměty, přes den suchý, jí lžící, sundává si rukavice, ponožky, rozepíná zip, otáčí stránky, imituje čáru

Příčiny poruch psychomotorického vývoje Prenatální (44 %) Perinatální (8 %) Postnatální Nejčastějšími příčinami DMO podle prof. Lesného: asfyxie a nedonošenost, popř. jejich kombinace Diagnóza je určena většinou až ke konci prvního roku života, u atetoidních forem i později

Časné symptomy Svalový tonus - změny Stranově rozdílné držení těla a pohyb Změny excitability Změny spontánní motility Perzistující typ držení a pohybu

Dětská mozková obrna Postižení pohybového aparátu (od málo patrného až po úplnou bezmocnost) - poruchy koordinace, svalové síly, poruchy držení těla a jemné motoriky Vznik poškozením nezralého mozku během jeho vývoje Poškození mozku je jednorázové a neprogredující Varovné signály: obtížné sání a polykání v novorozeneckém období 2 až 5 dětí z 1000, přitom u jednoho dítěte z tisíce se jedná o postižení závažné Více jak polovina závažněji postižených pochází z vysoce rizikové skupiny nedonošených dětí

Dětská mozková obrna a) Spastická forma 70% Následek poškození kortikospinální dráhy (centrálních motoneuronů) b) Ataxická forma c) Dyskinetická - athetoidní forma d) Smíšená dyskinetická forma Vyvíjí se postupně v průběhu 2. a 3. roku života

Dětská mozková obrna - příznaky Zpožděný vývoj posturální motoriky Abnormální pohyby Změny svalového tonu Změny postoje a chůze Změny reflexní aktivity Přidružené poruchy řeči, chování, intelektu

Dětská mozková obrna – chyby v diagnóze Opožděný vývoj - když je dítě pozadu v mnoha nebo dokonce všech aspektech vývoje v prvních týdnech a pak dohání ostatní. To může být způsobeno problémy během porodu nebo dítě je "pomalý startér". Neschopnost rozpoznat, že výkon dítěte nebyl adekvátní - protože bylo hladové, unavené, znuděné, atd. Vliv citové deprivace nebo zneužívání dětí. Diagnóza chybně založena na hledání retardace pouze v jednotlivých aspektech rozvoje, jako je chůze, řeči, ovládání svěračů. Nerozpoznán účinek léků používaných např. k léčbě epilepsie (zejména barbituráty). Mozková obrna - spastické dítě je opožděno v mnoha aspektech vývoje, takže je běžné, že se podceňuje i jeho inteligence.