Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTrávení tuků - monogastři Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhFyziologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 2. ročník AnotaceRozklad tuků v trávícím traktu Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaGlycerol, vyšší mastná kyselina Datum
Trávení tuků Monogastři Tuk je energeticky bohatá zásobní látka, která má vliv na metabolismus vitamínů rozpustných v tucích. Výrazně ovlivňuje pohlavní funkce a představuje v těle energetickou zásobu pro potřeby čerpání v době nedostatku.
Slez Ve slezu začne probíhat trávení chemické,kdy na jednotlivé živiny začnou působit odpovídající trávící enzymy Žaludeční lipáza
Duodeum
Tuk Emulgace žlučí Aby mohla být tuková kapénka natrávena je nutná emulgace Střevní lipáza
Glycerol Vyšší mastné kyseliny Tuková kapénka Každá molekula tuku se rozpadne na glycerol a tři vyšší mastné kyseliny
Glycerol se vstřebá do krevních kapilár Mastné kyseliny se lépe vstřebají do kapilár mízních
V každém organismu je nutný určitý optimální obsah tuku Je nezbytnou součástí metabolismu cytoplazmatických membrán Má dalekosáhlý význam pro metabolismus vitamínů rozpustných v tucích Má velký význam pro správnou funkci pohlavních orgánů a pohlavní cyklus
Tuky mohou být původu rostlinného i živočišného. Jako esenciální látky jsou přítomny ve větším či menším množství v každé rostlině. Slouží jako zásobní látky, a proto se ve vyšších koncentracích nacházejí v určitých rostlinných orgánech, především v semenech či plodech. Z rostlin se izolují lisováním za studena či za tepla, přičemž lisováním za studena se získává kvalitnější olej
ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN ) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN Autor animace : ing. Zdeněk Pilka