Základy výživy a krmení hospodářských zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

BIOCHEMIE.
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Látkové složení lidského těla- prvky
Hodnocení živin Ve světě se používá několik systémů hodnocení živin:
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Ovoce – Význam ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
HOBITI.
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Anatomická stavba obilného zrna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení dřeva VY_32_INOVACE_28_ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Základy výživy a krmení hospodářských zvířat Přednáška 1: Úvod do základní problematiky, názvosloví, nutriční problematika

Hodnocení krmiv, živin a energie Nauka o krmivech vznikla na počátku 19. století - požadavek vzájemné srovnatelnosti krmiv pro případnou jejich zaměnitelnost bez snížení užitkovosti zvířat. Základním kritériem je princip ekvivalence náhrady.

Požadavky ekvivalence náhrady se dají splnit jen za rovnosti dvou základních předpokladů: ▫ Výživná hodnota krmiva je maximální biologický účinek v organismu hospodářského zvířete, vyvolaný požitím jednotky krmiva a jeho využitím v organismu. ▫ Potřeba živin je množství krmiv, které minimálně musí zvíře přijmout k vyvolání definovaného biologického účinku. Biologický účinek krmiva je v této souvislosti záchova organismu a jeho produkce (růst, mléko, vejce, práce, vlna, reprodukce).

Krmiva látky, které svým obsahem živin mohou uspokojovat potřeby zvířat a přitom nejsou pro zvířata v přiměřených množství škodlivá výživná hodnota je vyjádřena obsahem energie, živin a všech ostatních látek, dále fyzikálních, chemických i dietetických vlastností a působením krmiva na organismus zvířete výživná hodnota krmiva není jen výsledkem chemické analýzy, ale i výsledkem odezvy zvířat

Stránky výživy zvířat látková stránka výživy zvířat ▫ Potřeba živin je potřebou určitých živin, tj. potřebou určitých chemických vazeb, které musí být v krmivu dodány energetická stránka ▫ působení krmiva v organismu je stanoveno jediným číslem ▫ každý z životních pochodů přeměny látkové v organismu je spojen s obratem energie

Skladba živočišného a rostlinného organismu 95 % rostlinného i živočišného těla tvoří uhlík, kyslík, vodík a dusík příjem těchto prvků je hlavně ze vzduchu a vody složení živočišného i rostlinného organismu, jejich růst i vývoj je podmíněn genofondem a prostředím ve kterém organismus žije • u rostlin je růst, vývin i krmná hodnota ovlivňována činiteli ekologickými, geografickými a agrotechnickými • u zvířat růst, vývin i složení těla, popřípadě užitkovost ovlivňuje plemeno, věk, pohlaví, způsob chovu, způsob a intenzita krmení zvířat

Změny ve složení těla rostoucích prasat – obsaženo živin kg v těle Živá hm. kg Voda N . 6,25 Tuk Popeloviny 10 7,7 1,8 0,2 0,3 30 21,1 4,4 3,6 0,9 60 37,1 8,9 12,3 1,7 90 47,8 13,1 26,6 2,5 110 53,5 16,1 37,2 3,2 150 66,3 21,9 57,3 4,5 (Složení zvířecího těla do určité míry charakterizuje potřebu živin v krmné dávce.)

VĚK u zvířat nejvíce ovlivňuje procentický obsah tuku a vody např. obsah tuku v těle prasat vlivem věku stoupá z 2,0 % na 38,2 % oproti tomu ostatní živiny v těle klesají (např. proteiny z 18 % na 14,6 % a voda ze 77 % na 44,2 %)

Bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV) ● živočišný organismus obsahuje jen nepatrné množství (méně než 1 %) ● krmiva rostlinného původu jsou tvořena především těmito živinami Vláknina ● ve zvířecím organismu se vůbec nevyskytuje ● krmiva rostlinného původu mají vždy obsah vlákniny (například seno 25 %, pšeničný šrot 2,7 %) ● obsahuje čistou buničinu, pentózany a inkrustující látky ● v buněčných stěnách mladých rostlin je malé množství celulózy ● u starších rostlin jsou buněčné tkáně prostoupeny inkrustujícími látkami (ligninem), který zpevňuje buněčné stěny, ale podstatně snižuje výživnou hodnotu hrubé vlákniny

Voda ● obsah v krmivech rostlinného původu se pohybuje od 5 do 88 % ● malé množství vody mají sušená krmiva 5-10 % (krmiva živočišného původu, extrahované šroty) ● v zrninách, semenech je obsah vody 12-16 %, v seně 14-16 % ● vysoký obsah vody má např. zelená píce - až 85 % ● tukové tkáně obsahují malé množství vody ▪ v těle hubených zvířat je 55-60 % vody ▪ v těle zvířat vykrmených je 42-50 % vody

Bílkoviny obsah bílkovin v tělních tkáních zvířat se pohybuje v rozmezí 12-23 % podílí se na skladbě svalstva, krve, enzymů, hormonů apod. Jiné dusíkaté látky podobného složení se vyskytují v kostech, šlachách a vazivu (kolagen, elastin), v kůži, srsti, vlně, peří a paznehtech (keratin). Bílkoviny obsažené v zelené hmotě se liší od bílkovin obsažených v semenech. V zelené hmotě se rovněž vyskytují dusíkaté látky nebílkovinné povahy (např. dusíkaté glykosidy a alkaloidy).

Tuky jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů energie pro zvířata nejvíce tuku je obsaženo v semenech olejnatých rostlin, nejméně tuku obsahují hlízy, bulvy a kořeny jsou také významnou složkou zvířecího těla obsah tuků v těle zvířat se značně mění v závislosti na výživném stavu, druhu a věku zvířete Velká proměnlivost obsahu tuku v závislosti na výživném stavu druhu zvířat je i u produktů. Např. v kravském mléce se pohybuje obsah tuku mezi 3,4-4,5 %, v ovčím mléce mezi 5,5-6,3 % a v mléce prasnice 6,0-7,0 %

Sacharidy v těle zvířat jsou obsaženy v malém množství jako glykogen a glukóza (glykogen hlavně v játrech, glukóza především v krvi) celkem obsahuje zvířecí tělo nejvýše 1 % sacharidů ze sacharidů je v rostlinách obsažen škrob, cukr, vláknina, pentózany a organické kyseliny

Minerální látky ve zvířecím i rostlinném organismu jsou obsaženy stejné minerální látky, odlišný je jejich vzájemný poměr rostliny obsahují oproti zvířatům více draslíku a sodíku zvířata mají více vápníku a fosforu nejvíce minerálních látek je obsaženo v kostech ve zvířecím těle připadá na vápník 43 %, na fosfor 38 % a na zbývající minerální látky (hořčík, sodík, draslík, síra, chlór, křemík) 19 % z celkového obsahu minerálních látek

Mikroelementy stopové prvky obsažené v tělěch zvířat i rostlin nacházejí se v organismu rostlin i zvířat v malém množství jsou pro životní děje v organismu nepostradatelné nejvýznamější jsou železo, měď, zinek, jód, mangan, kobalt, molybden, bór, selen a další Dalšími nepostradatelnými látkami pro živočišný i rostlinný organismus jsou vitamíny, enzymy a hormony.

Základní odlišnosti ve složení rostlinného a živočišného těla u rostlin mají funkci stavebních a zásobních látek sacharidy vláknina představuje velmi významnou část rostlin u zvířat jsou orgány a svalové tkáně tvořeny bílkovinami a zásobním materiálem jsou tuky živočišný organismus obsahuje jen malé množství sacharidů, především glykogenu

Užívané zkratky v oblasti výživy zvířat BE =brutto energie v MJ BNLV =bezdusíkaté látky výtažkové v g/kg deg =degradovatelnost NL krmiva DEG =degradovatelnost NL krmiva v předžaludku v % dNL =degradovatelné dusíkaté látky v g dsi =stravitelnost nedegradovaných NL v tenkém střevě DSI =stravitelnost nedegradovaných NL v tenkém střevě v % FOH =fermentovatelná organická hmota FP =fermentační produkty KS =koeficient stravitelnosti v % kJ =kilojoul kp =koeficient využití energie pro přírustek ž. h. kz =koeficient využití energie pro záchovu ME =metabolizovatelná energie MJ =megajoul MP =mikrobiální bílkoviny (protein) NdNL =nedegradované dusíkaté látky krmiv NEL =netto energie laktace NEV =netto energie výkrmu NL =dusíkaté látky OH =organická hmota PDI =skutečně stravitelné NL (proteiny) v tenkém střevě q =koeficient metabolizovatelnosti SNL =stravitelné dusíkaté látky SOH =stravitelná organická hmota S =sušina SBNLV =stravitelné bezdusíkaté látky výtažkové SE =stravitelná energie ST =stravitelný tuk SVL =stravitelná vláknina T =tuk TMK =těkavé mastné kyseliny ÚV =úroveň výživy Vlák. =vláknina