Nutritional aspects of health consumers – diet, health and well-being food components High biological value protein Micronutrients – vitamins A 1, B 6, B 12, D, E, iron, zinc, selenium
Fatty acids in beef Polyunsaturated fatty acids (PUFA) linoleic acid (18:2n-6) -linolenic acid (18:3n-3) eicosapentaenoic acid (20:5n-3; EPA) docosapentaenoic (22:5n-3 DPA) docosahexaenoic acid (22:6n-3; DHA) conjugated linoleic acid (CLA) Monounsaturated 18:1 n-9 Saturated 14:0; 16:0 and 18:0
Polyphenol oxidase (PPO) in red clover Oxidises phenols to quinones in the presence of oxygen Quinones are very reactive Quinones bind to proteins to give protein, quinone complexes Complexes are more resistant to lipolysis (and proteolysis)
Effects on colour shelf life, physical and sensory attributes Red clover PUFA Lipid stability Colour shelf life, physical and sensory Antioxidants
Drivers for enhanced food quality and differentiation consumers safe healthier consistent convenient globalisation commodity prices world trade negotiations animal welfare environmental traceability commodity production
Fred Stephens IFIF Růst populace a spotřeby masa
Stavy skotu v ČR
Stavy prasat v ČR
Vývoj stavů drůbeže v ČR
Podíl spotřeby jednotlivých druhů masa od roku 1980 do roku 2010 ve světě
Zásoby pšenice jsou nejnižší od r Zásoby pšenice jsou nejnižší od r Fred Stephens IFIF
Světová produkce ethanolu a biodieselu Fred Stephens IFIF Světová produkce ethanolu a biodieselu
Pokles ploch zemědělsky obdělávané půdy Fred Stephens IFIF Pokles ploch zemědělsky obdělávané půdy ha/osobu